Οι Χούτι έβγαλαν «knock-out» με την χρήση drone 2 σταθμούς άντλησης πετρελαίου στην Σαουδική Αραβία
- 14/05/2019, 15:30
- SHARE
Δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου έγιναν στόχος επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σήμερα κοντά στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Χάλιντ αλ Φάλιχ, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια».
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA, ο Φάλιχ εξήγησε ότι οι δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου έγιναν στόχος το πρωί από «drones», γεγονός που προκάλεσε «πυρκαγιά» και «μικρές ζημιές» σε έναν από αυτούς. Η πυρκαγιά έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο.
Τα γεγονότα ανέβασαν την ένταση στον Κόλπο δύο ημέρες μετά τις «πράξεις δολιοφθοράς» εναντίον τεσσάρων πλοίων, μεταξύ των οποίων δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια.
Πρώτος εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, το σαουδαραβικό βασίλειο αναγκάσθηκε να σταματήσει τις επισχειρήσεις του σ’ έναν μεγάλο πετρελαιαγωγό κοντά στο Ριάντ μετά της επιθέσεις αυτές, την ευθύνη για τις οποιές ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι στη γειτονική Υεμένη, όπου σαουδαραβικές δυνάμεις έχουν εισβάλλει στην χώρα προκειμένου να υποστηρίξουν την φίλια σε αυτή κυβέρνηση που ανετράπει το 2014 από τους Χούτις της Βόρειας Υεμένης.
Κύρια αντίπαλος του σιιτικού Ιράν στη Μέση Ανατολή, η σουνιτική Σαουδική Αραβία είναι στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν έχουν πάψει να σκληραίνουν τον τόνο εναντίον της Τεχεράνης, είτε πρόκειται για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είτε για τις «αποσταθεροποιητικές», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ενέργειες των Ιρανών στην περιοχή.
Η γιγάντια πετρελαϊκή εταιρεία Aramco «διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις στον πετρελαιαγωγό» Ανατολής-Δύσης που συνδέει την Ανατολική Επαρχία, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, με το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε. Μέσω αυτού του πετρελαιαγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων διακινούνται καθημερινά τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.
Στην Υεμένη, ο τηλεοπτικός σταθμός των Χούτι έκανε λόγο για μια «μείζονα στρατιωτική επιχείρηση» με «χρήση επτά drones» εναντίον «ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων» της Σαουδικής Αραβίας.
Η επίθεση αυτή είναι «μια απάντηση στα εγκλήματα» και στον «αποκλεισμό» που επιβάλλεται στην Υεμένη από τη Σαουδαραβική Αραβία, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούτι Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ. «Ο λαός μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να αμυνθεί με όλες του τις δυνάμεις».
Ο Φάλιχ πρόσθεσε ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και των προϊόντων διύλισης από τη Σαουδική Αραβία συνεχίζονται χωρίς διακοπή.
Ωστόσο ο Σαουδάραβας υπουργός τόνισε ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco έχει σταματήσει την άντληση πετρελαίου από τον συγκεκριμένο αγωγό μέχρι να αποτιμηθεί η ζημιά και να επισκευαστούν οι σταθμοί.
Η Aramco «έλαβε προσωρινά μέτρα και διέκοψε προσωρινά τη δραστηριότητα του πετρελαιαγωγού» Ανατολής- Δύσης που συνδέει την Ανατολική Επαρχία, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, με την Ερυθρά Θάλασσα, εξήγησε ο Φάλιχ, ενώ καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση».
Νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός Masirah που ελέγχεται από τους Χούτι στην Υεμένη είχε μεταδώσει ότι οι σιίτες αντάρτες προχώρησαν σε «μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση με τη χρήση επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών» εναντίον «ζωτικής σημασίας» εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και ο αποκλεισμός που έχει επιβάλλει έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας, με δεκάδες χιλιάδες να έχουν βρει τον θάνατο από λιμό και ασθένειες.
Η επιχειριακή ικανότητα των Χούτι στην χρήση drones δείχνει ολοένα να αυξάνεται. Πριν λίγους μήνες οι αντάρτες, φίλα προσκείμενοι στην Ansar Allah, κατασκεύασαν drone που εκτέλεσε υψηλόβαθμους αξιωματικούς δυνάμεων που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο ύστερα από την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο εξαγωγού πετρελαίου, για την επίθεση στους σταθμούς άντλησης πετρελαίου.
Στις 13:35 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 56 σεντς ή 0,8% στα 70,79 δολάρια το βαρέλι ενώ τα αντίστοιχα για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν κατά 31 σεντς ή 0,51% στα 61,35 δολάρια το βαρέλι.