«Η χρεοκοπία θα αποφευχθεί μόνο με την καταπάτηση των κόκκινων γραμμών»
- 11/05/2015, 11:01
- SHARE
Δύο εναλλακτικές έχει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Hugo Dixon: πτώχευση εντός ή εκτός του ευρώ.
Η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να έχει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, γράφει σε άρθρο στους New York Times ο Hugo Dixon.
«Όταν ο Τσίπρας ανέλαβε τον Ιανουάριο πίστευε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα από τους πιστωτές και μια ελάφρυνση χρέους χωρίς να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Φρούδες ελπίδες. (…)Ο πρωθυπουργός ελπίζει να πείσει τους δανειστές να του δανείσουν κεφάλαια ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία.
Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν περάσει τις δικές του κόκκινες γραμμές σε θέματα όπως οι συντάξεις, το ΦΠΑ. Ακόμα και η Ελλάδα αντιμετωπίσει τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας θα πρέπει να παλέψει για να διασφαλίσει ένα μακροπρόθεσμο deal. To ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα χρόνου αλλά και χρήματος», σημειώνει ο αρθρογράφος και εξηγεί ποιες θεωρεί πως θα μπορούσαν να είναι οι εναλλακτικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το επόμενο πακέτο προς τη χώρα θα απαιτεί ίσως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Και θα είναι δύσκολο να πεισθούν τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης για κάτι τέτοιο. Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα έχει δυο εναλλακτικές: πτώχευση με έξοδο από το ευρώ και πτώχευση με παραμονή στο κοινό νόμισμα. Η τελευταία είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά όχι… καλή».
Και συμπληρώνει: «Για να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές η Ελλάδα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Αν δεν το κάνει, τότε η ΕΚΤ θα κόψει τη ρευστότητα και οι τράπεζες θα πτωχεύσουν, ενώ η οικονομία θα συρθεί περαιτέρω στην άβυσσο. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μετρητά για να σώσει η ίδια τις τράπεζές της και δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από το εξωτερικό. Η μόνη λύση θα είναι να χρησιμοποιήσει ένα μέρος από τα χρήματα των καταθετών».
Και καταλήγει: «Δεδομένου ότι ακόμα και το Plan B είναι δύσκολο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει μια ρεαλιστική στρατηγική για το πώς πρόκειται να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές του. Και θα το κάνει γρήγορα».