Η Citi προειδοποιεί ότι δεν είμαστε έτοιμοι για την επερχόμενη έκρηξη στις τιμές του χαλκού

Η Citi προειδοποιεί ότι δεν είμαστε έτοιμοι για την επερχόμενη έκρηξη στις τιμές του χαλκού
Photo: pixabay.com
Η ιστορική άνοδος της τιμής του πετρελαίου το 2008 θα μοιάζει με «παιδικό παιχνίδι» σε σύγκριση με την αναμενόμενη έκρηξη του χαλκού μέχρι το 2025, λέει η Citi.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους, το επακόλουθο χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι δυτικές κυρώσεις προκάλεσαν μια άνοδο στις τιμές του πετρελαίου που οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ένιωσαν σχεδόν αμέσως. Στις ΗΠΑ, το αυξανόμενο κόστος του αργού ώθησε τη μέση τιμή ενός γαλονιού βενζίνης από 3,40 δολάρια τον Ιανουάριο σε υψηλό ρεκόρ λίγο πάνω από 5 δολάρια τον Ιούνιο. Αλλά από τότε – εν μέσω μιας πιο αδύναμης από την αναμενόμενη ανάκαμψης μετά την COVID-19 στην Κίνα, η οποία επηρέασε τη ζήτηση του αργού – οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης έχουν υποχωρήσει προς τις προπολεμικές τιμές. Και με τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις παγκοσμίως να συνεχίζουν να απομακρύνονται από την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, υπάρχει ένα νέο, λιγότερο γνωστό εμπόρευμα που μπορεί να εκτιναχθεί στα ύψη αντί του μαύρου χρυσού.

«Για εμάς εδώ στη Citi, ο χαλκός είναι η νέα ανοδική αγορά της ενεργειακής μετάβασης. Ο κόσμος είναι κυκλικά αδύναμος αυτή τη στιγμή, και αυτό σημαίνει ότι το εμπόριο βρίσκεται σε παύση. Αλλά η τελική ανοδική πορεία του χαλκού είναι πιθανό να κάνει το διάσημο ράλι του πετρελαίου του 2008 να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι», δήλωσε ο Max Layton, γενικός διευθυντής για την έρευνα εμπορευμάτων της Citi, σε μια παρουσίαση βίντεο στις 23 Αυγούστου για πελάτες.

Ο Layton αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν πριν από την έναρξη της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, πηγαίνοντας από 50 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2006 σε 140 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2007, καθώς η ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές συγκρούστηκε με τη στασιμότητα της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Ο βετεράνος αναλυτής εμπορευμάτων πιστεύει ότι οι τιμές του χαλκού θα μπορούσαν να δουν παρόμοια άνοδο των τιμών τα επόμενα τρία χρόνια, επειδή το μέταλλο έχει γίνει το αγαπημένο μεταξύ των εμπόρων βασικών εμπορευμάτων που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κρίσιμος ρόλος του χαλκού στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και σε άλλες τεχνολογίες πράσινης ενέργειας έχει οδηγήσει ορισμένους να τον αποκαλούν «το νέο πετρέλαιο». Το μέταλλο χρησιμοποιείται σε ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά καλώδια, ακόμη και στο iPhone σας. Στην πραγματικότητα, ο χαλκός χρησιμοποιείται τόσο ευρέως στις κατασκευές, την κατασκευή και την παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών που συχνά θεωρείται ως δείκτης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και δείκτης οικονομικού κύκλου, δίνοντάς του το παρατσούκλι «Δρ. Χαλκός».

Τον τελευταίο καιρό, με την παγκόσμια οικονομία να δυσκολεύεται να ανακτήσει το βηματισμό της μετά τον COVID, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου (οι τιμές του χαλκού πέφτουν), αλλά αν ρωτήσετε τη Citi, είναι απλώς μια μικρή οπισθοδρόμηση για τον βασιλιά της ενεργειακής μετάβασης.

Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν το 2023 εν μέσω χαμηλότερης από την προβλεπόμενη ζήτησης για το κρίσιμο μέταλλο λόγω της προβληματικής οικονομίας της Κίνας και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Η τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου είναι τώρα κατά 11% μειωμένη, από το ανώτατο όριο των 9.400 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στα μέσα Ιανουαρίου, σε μόλις 8.359 δολάρια. Αλλά ο Layton της Citi βλέπει την πτώση της τιμής ως ευκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η Citi περιέγραψε επίσης ένα πτωτικό σενάριο όπου οι τιμές του χαλκού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 10% στα 7.500 δολάρια έως το 2025 σε ένα σημείωμα του Ιουλίου. Σε αυτό το σενάριο, η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας θα είναι πιο αργή και λιγότερο ισχυρή από το αναμενόμενο, και η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα έχει «μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο αντίκτυπο» στην παγκόσμια ανάπτυξη, οδηγώντας σε ασθενέστερη ζήτηση χαλκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com