Οι δαπάνες σε εφαρμογές παγκοσμίως κατέγραψαν ρεκόρ για ακόμη μια χρονιά
- 02/09/2021, 16:00
- SHARE
Τη στιγμή που η Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιμονοπωλιακούς ισχυρισμούς και την οργή (ορισμένων) κατασκευαστών εφαρμογών, προχώρησε στην επέκταση της «συμφιλιωτικής προσφοράς» της με την κοινότητα των προγραμματιστών της τον Νοέμβριο του 2020, εισάγοντας το πρόγραμμα App Store Small Business, το οποίο μειώνει την προμήθεια της εταιρείας στο App Store από 30% σε 15% για προγραμματιστές που κερδίζουν λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο.
Σε μια αναμφισβήτητα ακόμη μεγαλύτερη παραχώρηση στους προγραμματιστές, η Apple ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα επιτρέψει στους κατασκευαστές εφαρμογών να ενημερώσουν τους χρήστες για τις μεθόδους πληρωμής εκτός του οικοσυστήματος της Apple, για παράδειγμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάτι που θα τους επέτρεπε να παρακάμψουν την προμήθεια του App Store.
Από τότε που ξεκίνησε το App Store το 2008, η Apple έχει μειώσει κατά 30% τις πωλήσεις εφαρμογών, τις αγορές ψηφιακού περιεχομένου εντός εφαρμογής και τις συνδρομές που πραγματοποιούνται μέσω εφαρμογών iOS (η τελευταία μειώνεται στο 15% μετά τον πρώτο χρόνο). κάτι που πρόσφατα τράβηξε την προσοχή των ανταγωνιστών της, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η Apple ανταγωνίζεται τρίτους κατασκευαστές εφαρμογών (π.χ. Apple Music εναντίον Spotify).
Το παρακάτω γράφημα του Statista εξηγεί γιατί η Apple παλεύει τόσο σκληρά να προστατέψει το κομμάτι που λέγεται App Store στην πίτα των εφαρμογών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ανάλυσης εφαρμογών SensorTower, τα έσοδα από το App Store ανήλθαν σε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Apple κέρδισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα σε μόλις έξι μήνες, το οποίο ακόμη και για την ίδια την εταιρεία δεν είναι μικρή αλλαγή. Ένας ειδικός μάρτυρας που κλήθηκε στη δικαστική υπόθεση της εταιρείας κατά της κατασκευάστριας εταιρείας Fortnite, Epic Games, εκτιμά ότι η Apple κέρδισε 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες του App Store πέρυσι με εκπληκτικό περιθώριο κέρδους σχεδόν 80%.
Η Apple φυσικά αμφισβήτησε αυτές τις εκτιμήσεις, υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά περιθώρια κέρδους της είναι αρκετά χαμηλότερα.