Οι δέκα ελληνικές startups που ταξιδεύουν στο φετινό Mobile World Congress

Οι δέκα ελληνικές startups που ταξιδεύουν στο φετινό Mobile World Congress

Βασική αποστολή τους στη Βαρκελώνη είναι να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους στην παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα.

 

Δέκα ελληνικές καινοτόμες ιδέες που φιλοδοξούν να πετύχουν στο επιχειρείν εκπροσωπούν τη χώρα μας σε μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, το “4YFN”(4 years from now) που ξεκίνησε στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης ψηφιακών τεχνολογιών Mobile World Congress Barcelona σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης βρίσκονται στην Βαρκελώνη περισσότεροι από 10.000 διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν καινοτόμες ιδέες να χρηματοδοτήσουν μεταξύ των 800 περίπου νεοφυών επιχειρήσεων από κάθε γωνιά του κόσμου που από σήμερα το πρωί για 3 ημέρες παρουσιάζουν τα σχέδια τους, στην διοργάνωση που στηρίζεται χορηγικά από περισσότερους από 50 μεγάλους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους. Γεγονός που δείχνει τις μεγάλες προσδοκίες που έχει η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα στις δυνατότητες της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Τις επιμέρους συνεδριακές εκδηλώσεις του 4YFN θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 20.000 σύνεδροι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γενικός διευθυντής του 4YFN η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί το κατάλληλο σημείο «να ανακαλύψει κανείς τις νεοφυείς επιχειρήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον. Την “Google” πριν γίνει “Google”.

Στη διάρκεια της εβδομάδας θα διοργανωθούν περισσότερα από 120 επιμέρους εκδηλώσεις που θα φέρουν σε απευθείας επικοινωνία το διεθνές οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, τις εταιρίες – χορηγούς, τους διεθνείς επενδυτές και τους εκπροσώπους του Τύπου.

Αναλυτικότερα οι ελληνικές συμμετοχές στο 4ΥFN είναι οι ακόλουθες:

TRIMSIGNAL: Η Trimsignal είναι μια εταιρία εκκίνησης με τη φιλοδοξία να εμπορευτεί μια καινοτόμο προσέγγιση ψηφιακού σχεδιασμού που θα μπορούσε να αλλάξει τον υπάρχοντα σχεδιασμό χρονισμού ρολογιού στη βιομηχανία ημιαγωγών. Ο στόχος είναι η αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης απόδοσης υλικού, μέσω της βελτιστοποίησης του σήματος ρολογιού, εφαρμόζοντας μία δυναμική αύξηση της συχνότητας σε κάθε κύκλο ρολογιού. Οι επιχειρηματικοί στόχοι της Trimsignal επικεντρώνονται στην αγορά FPGA/ ASIC IP – Core και στην αγορά AWS cloud . Σε αυτή την κατεύθυνση η Trimsignal βρίσκεται σε επαφή με κορυφαίες εταιρείες της βιομηχανίας ημιαγωγών.

E-KINESIS: Σκοπός της e – Kinesis είναι η δημιουργία καθαρότερων και οικονομικά ελκυστικών μέσων μαζικής μεταφοράς, μέσω της εισαγωγής ηλεκτροκίνητων αστικών λεωφορείων. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε την παραγωγή ενός αμιγώς ηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ισχύος, ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε αστικά λεωφορεία. Το σύστημα αυτό μπορεί να τοποθετηθεί σε νέα αστικά λεωφορεία, ή να χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή παλαιών στόλων. H ομάδα της e – Kinesis αποτελείται από 6 μέλη, καθώς και ένα δίκτυο οικονομικών και νομικών συμβούλων.

SIBA: H νεοφυής εταιρεία Siba αναπτύσσει και προωθεί στην αγορά καινοτόμα, πιστοποιημένα “κυτία” αισθητήρων για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ενσωματωμένο λογισμικό και υπηρεσίες νέφους. Πρόταση αξία της εταιρείας αποτελεί ή αξιόπιστη, συνεχής μέτρηση αέριων ρύπων , η δυνατότητα μάθησης συνθηκών άνεσης και ο αυτόματος έλεγχος ενεργοποιητών π.χ. αερισμός που εξασφαλίζουν υγεία, θερμική άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο λογισμικό της Siba, οι πελάτες μπορούν να εντοπίζουν πηγές ρύπων, να δέχονται ειδοποιήσεις αμέσως μόλις η ποιότητα αέρα υποβαθμιστεί ώστε αν θέλουν να πάρουν εγκαίρως μέτρα, ενώ οι υπηρεσίες νέφους επιτρέπουν την εκτίμηση της έκθεσης στους ρύπους και την οπτικοποίηση της θερμικής άνεσης. Η Siba συμμετέχει στην MWC19 με δύο προϊόντα αξιόπιστης παρακολούθησης, για τη μέτρηση θερμοκρασίας – υγρασίας και για τη μέτρηση CO2, CO, O3, NOx, PM, θερμοκρασία και υγρασία. Επίσης συμμετέχει με την υπηρεσία θερμικής άνεσης πραγματικού χρόνου και την εφαρμογή παρακολούθησης τύπου Android App

Invent ICT: Το πρόγραμμα επώασης και υποστήριξης καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων Invent ICT αποτελεί μία πρωτοβουλία του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ /ΕΜΠ και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ID – GC, το οποίο σχεδίασαν και υλοποιούν με την αρωγή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Το πρόγραμμα αποβλέπει στην υποστήριξη φοιτητών, ερευνητών και αποφοίτων του ΕΜΠ και σε αντίστοιχα μέλη των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Πειραιά, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Πατρών) στην εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και στην ανάδειξη πρωτότυπων ιδεών στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ή στην αξιοποίησή των ΤΠΕ σε άλλους κλάδους. Στοχεύει στην ανάπτυξη και έμπρακτη υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή στην αξιοποίηση των ΤΠΕ σε άλλους κλάδους. Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα επώασης καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων (Θερμοκοιτίδα), αξιοποιώντας την πείρα του κόμβου ΕΠΙ.νοώ ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ

ACCESSLAB: Στην AccessLab αναπτύσσουμε μια πρωτότυπη – crowdsourcing εφαρμογή πλοήγησης στην πόλη για άτομα με (αναπηρικό) αμαξίδιο (https://webgis.accesslab.gr/). Οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν κατάλληλες ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις, να μετρήσουν μια απόσταση που θέλουν να διανύσουν και να δηλώσουν κάποιο εμπόδιο που συναντούν. Παράλληλα, αναζητούμε IoT λύσεις, εξετάζοντας την αξιοποίηση αισθητήρων για τον έλεγχο της παραβατικής στάθμευσης σε ράμπες και πεζοδρόμια.

DELIVER WOW: Η DeliverWOW είναι μια τεχνολογική εταιρία logistics , που εξειδικεύεται στα Online & offlineκαταστήματα μόδας. Παρέχει την επιλογή της δοκιμής των ρούχων στους χρήστες. Ο χρήστης μπαίνει στα αγαπημένα του και συνεργαζόμενα με την εταιρία καταστήματα, διαλέγει τα ρούχα που θέλει να δοκιμάσει, επιλέγει ημέρα και ώρα, η εταιρία τα πηγαίνει στον χώρο του την ημέρα και την ώρα που τον βολεύει, να κάνει την δοκιμή στην άνεση του σπιτιού του. Σκοπός της εταιρίας είναι, να δημιουργήσει μια διαφορετική αγοραστική εμπειρία στους χρήστες στην άνεση του σπιτιού τους

WEDDIN: Το Weddin είναι εφαρμογή για κινητά και τις ταμπλέτες, που βοηθά τα μελλόνυμφα ζευγάρια να οργανώσουν το γάμο τους. Μέσω του Weddin τα ζευγάρια μπορούν να κλείσουν ραντεβού με έγκυρους επαγγελματίες γάμου, από όλες τις κατηγορίες υπηρεσιών, να δημιουργήσουν τον δικό τους κατάλογο για το γάμο τους, να φτιάξουν λίστα καλεσμένων και να υπολογίσουν τον προϋπολογισμό του γάμου τους

HOUSE ID: Το HouseID αποτελεί μια πλατφόρμα που διευκολύνει όσους αναζητούν τι έπιπλα και ντεκόρ υπάρχουν σε όλη την Αθήνα και που ακριβώς βρίσκονται μέσα στην πόλη. Στόχος της εταιρίας είναι να διευκολύνει αυτήν την αναζήτηση θέτοντας στη διάθεσή του αγοραστικού κοινού τα καλύτερα έπιπλα και είδη σπιτιού που υπάρχουν στην πόλη.Στο HouseID υπάρχουν τόσο αναγνωρισμένα brands , όσο και ανερχόμενοι νέοι σχεδιαστές και καλλιτέχνες αλλά και τοπικοί κατασκευαστές, καθώς κύριο μέλημά της είναι να συμβάλλει στην προώθηση του εγχώριου design

BRAIN INSURTECH: Οι ασφαλιστικές εταιρίες, σε χώρες όπου η ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι προαιρετική ξοδεύουν περισσότερο από 90 ευρώ ανά συμβόλαιο απλά για την έκδοσή του. Για ασφαλιστικές εταιρείες που ψάχνουν εξυπνότερη τεχνολογία ώστε να δημιουργήσουν συμβόλαια, η Brain InsurTech είναι μία ολοκληρωμένη λύση που αυτοματοποιεί διαδικασίες, βελτιώνοντας την εμπειρία χρήστη, αυξάνοντας την παραγωγικότητα των ομάδων και σώζοντας το 50% από τα συμβόλαιο που αυτή τη στιγμή καταλήγουν ανείσπρακτα κατά την πρώτη πληρωμή, αυξάνοντας 15% την συνολική παραγωγή. Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, η λύση της εταιρίας επικεντρώνεται στην αύξηση των πωλήσεων και μπορεί να συνδεθεί με τις τεχνολογίες κάθε ασφαλιστικής εταιρείας το πολύ σε 2 μήνες (ο ανταγωνισμός μας θέλει 12 μήνες)

AGW SIMULATIONS: Το ΑΓΩ είναι ένα χαμηλού κόστους, εύκολο στη χρήση σύστημα Εικονικής και Επαυξημένης πραγματικότητας με το οποίο αλληλοεπιδρά ο χρήστης με όλο του το σώμα και όχι μόνο μ ε χειριστήρια. Το ΑΓΩ χρησιμοποιείτε ως συμπληρωματικό εργαλείο για τους κλινικούς, αρχικά για να διαγνώσει το στάδιο της ψυχικής ασθένειας και στην πορεία να ενίσχυση την θεραπεία κάνοντας την ποιο αποτελεσματική. Επί του παρόντος εστιάζει στις διαταραχές άγχους.

Η ελληνική αποστολή οργανώνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας για έβδομη χρονιά με εθνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών στον κόσμο, που πραγματοποιείται τις ίδιες ημέρες στην Βαρκελώνη.

Ειδικότερα, η ελληνική αποστολή συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Enterprise Greece και τον ΣΕΚΕΕ, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, του Corallia, της Ενωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), της HETiA, την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Υπουργείου Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, καθώς και με τη συμμετοχή των φορέων υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, egg, INVENT, ΘΕΑ-ΕΒΕΑ, Attica Regional Development Fund.