Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στον ΣΕΒ με φόντο το νέο πακέτο μέτρων
- 16/06/2022, 09:53
- SHARE
Στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις περί νέου πακέτου μέτρων στήριξης των πολιτών απέναντι στο κύμα αυξήσεων βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο ενώ εντός των ημερών ενεργοποιούνται προγράμματα επιδοτήσεων, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο συζήτησης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ χθες το βράδυ, όπου δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος, τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή του 60% του υπερβολικού κόστους ενέργειας που επωμίστηκαν οι καταναλωτές την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάιο. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι για τα καύσιμα αναμένονται ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα και οι παρεμβάσεις θα είναι πιο ενισχυμένες και στοχευμένες.
Επιπλέον εντός των ημερών ενεργοποιείται και η πλατφόρμα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, που υποστηρίζει τη στρατηγική που υλοποιείται στο πλαίσιο της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, κατά τη φιλοσοφία του προγράμματος «εξοικονομώ».
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, το θέμα του ενεργειακού κόστους αναδείχθηκε με έμφαση στη χθεσινή συζήτηση, με τον κ. Παπαλεξόπουλο να αναφέρει ότι αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία των ΑΠΕ. Όπως είπε, η κυβέρνηση εστιάζει στην επίλυση εμποδίων προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να αξιοποιούν δυνατότητες παραγωγής ενέργειας και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των στόχων στο πλαίσιο του Fit for 55. Τόνισε πάντως ότι χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος με καύσιμα όπως το φυσικό αέριο ή -για κάποιες χώρες- η πυρηνική ενέργεια.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εστίασε στη σημασία του να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία μπορεί να ανταγωνιστεί επί στοιχειωδώς ίσους όρους για να λάβει τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού.
Τα ορόσημα, τα αιτήματα και οι υποσχέσεις
Πάντως θα πρέπει να αναφερθεί ότι κόντρα στις επιπτώσεις της νέας κρίσης, δύο σημαντικά ορόσημα συντηρούν το θετικό momentum για την οικονομία και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, το ότι κλείνει ένας 12ετής κύκλος αβεβαιότητας και «μεγάλου πόνου» -και επισήμως τον Αύγουστο με την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας- και ότι πορεύεται για την ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα το α’ εξάμηνο του 2023.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση του ρίσκου χώρας, δικαιολογούν συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, που σημείωσε ότι αυτά τα δεδομένα έχουν αντανάκλαση στις επιχειρήσεις, στην άνεση με την οποία επενδύουν και αναπτύσσονται και είναι μια άυλη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς είναι σημαντικές οι αδειοδοτήσεις, το φορολογικό καθεστώς και οι χρηματοδοτήσεις, αλλά αν δεν πιστεύει κάποιος ότι μια χώρα έχει τη σωστή πορεία δεν αναλαμβάνει επενδυτικό ρίσκο.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαλεξόπουλος, αν και παραδέχθηκε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν επενδύσει αρκετά, τόνισε ότι το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων αλλά η ανάγκη για συντονισμένη προσπάθεια σε τομείς όπως οι εργοδοτικές εισφορές, οι αναγκαίες επενδύσεις για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η αγορά ενέργειας, η βελτίωση της ποιότητας της νομοθέτησης, η αδειοδότηση και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων και την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες υποδομές σε ενεργειακά, μεταφορικά και άλλα δίκτυα και διασυνδέσεις.
Αναφορικά με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τις παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη νέα θητεία της μετά τις εκλογές την άνοιξη του 2023.
Αναφορικά με το οικοσύστημα της καινοτομίας αναδείχθηκε η σημασία του για την οικονομία και εν κατακλείδι δόθηκε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας ώστε να καλυφθεί το χάσμα δεξιοτήτων και να δημιουργηθούν επαγγελματικές ευκαιρίες για τους νέους.