Οι διαχωριστικές γραμμές Τσίπρα – Μητσοτάκη
- 02/08/2017, 08:19
- SHARE
Η συνεργασία, η αλληλεγγύη, ο ανταγωνισμός, η αριστεία, η αξιολόγηση, η εξέλιξη σε ισότιμη βάση και η εξίσωση προς τα κάτω.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Η χθεσινή τετ α τετ αναμέτρηση στη βουλή για την παιδεία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίχως άλλο αποτελεί όχι μόνο μια φωτογραφία της στιγμής αλλά μια εικόνα που θα βλέπουμε πολύ συχνά στο άμεσο μέλλον με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου από το Σεπτέμβριο.
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης επεκτάθηκαν σε βαθύτερα ιδεολογικά ζητήματα οριοθετώντας το κοινωνικό ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν ο καθένας τους και ταυτόχρονα ξετύλιξαν το δικό τους πολιτικό σχέδιο και όραμα αντιπαραβάλλοντας με αυτό του αντιπάλου τους δείχνοντας ότι η πόλωση είναι στοιχείο και επιδίωξη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ και για την επόμενη σεζόν.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός μίλησε χωρίς περιστροφές για «ταξική» και «κοινωνική μεροληψία», χρησιμοποίησε αρκετές φορές στο λόγο του το ζήτημα της δημοκρατίας, αντιπαραθέτοντας την «αλληλεγγύη και τη συνεργασία» στον «εξοντωτικό ανταγωνισμό», στον οποίο –όπως είπε- θα επιβιώνουν οι πιο δυνατοί και οι πιο διαπλεκόμενοι. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε εκ νέου για «νεοφιλελεύθερο όραμα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» που «συμπυκνώνεται σε μία και μόνη λέξη: ιδιωτικό».
Αυτή μάλιστα ήταν η ρητορική του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του και στα κομματικά του στελέχη στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να γίνει κυρίαρχη στο δημόσιο λόγο του κυβερνώντος κόμματος στο πλαίσιο της στρατηγικής του επόμενου χρόνου για τη μετάβαση στη μετά το μνημόνιο «νέα Ελλάδα» για την οποία ο κ. Τσίπρας έχει θέσει ως διακύβευμα και το ποια πολιτική παράταξη θα διαχειριστεί τις τύχες της.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η παιδεία αποτέλεσε αφορμή για να αντιπαραθέσουν ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το φιλοσοφικό πυρήνα της πολιτικής τους.
Έτσι λοιπόν ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο ρόλο της παιδείας έκανε λόγο για «κοινωνικό δικαίωμα» που διαμορφώνει τις «δυνατότητες εξέλιξης σε ισότιμη βάση» για τους πολίτες και τους επιτρέπει την κριτική και τον έλεγχο της εξουσίας και υποστήριξε ότι με την πολιτική του προωθεί το «άνοιγμα των ιδρυμάτων στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα».
Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα ότι δημιουργεί «πολίτες εξαρτημένους από το κράτος» με στόχο να τους μετατρέψει σε «εκβιαζόμενη εκλογική πελατεία». Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως βασική ιδεολογική του διαφορά από τον πρωθυπουργό ότι «δεν θέλουμε να εξισωθούν όλοι προς τα κάτω αλλά να σκαρφαλώσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι προς τα επάνω».
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε τόσο της αξιολόγησης ως μορφή επιβράβευσης των ικανών και πιο συνεπών στη δουλειά τους αλλά και της αριστείας στη δημόσια παιδεία ως μοχλού «κοινωνικής κινητικότητας» και κοινωνικής ανέλιξης ενός παιδιού από μη προνομιούχο οικογένεια.
Δεν ήταν λίγες οι φορές άλλωστε που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι τα θύματα της πολιτικής της είναι οι φτωχοί και όχι οι πλούσιοι.
Πηγή: news247.gr