Η διατήρηση των ταλέντων έχει γίνει κορυφαία λειτουργική προτεραιότητα, ξεπερνώντας την αύξηση των εσόδων
- 15/08/2023, 13:09
- SHARE
Η διατήρηση των εργαζομένων δεν είναι μόνο μια προτεραιότητα του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού – οι ομάδες λειτουργιών λένε ότι είναι και γι’ αυτές ένας σημαντικός στόχος.
Από τους 3.500 κερδοσκοπικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Gallagher, το 51% αναφέρει ότι η διατήρηση των ταλέντων αποτελεί κορυφαία λειτουργική προτεραιότητα, ξεπερνώντας την αύξηση των εσόδων ή των πωλήσεων (47%), τη διατήρηση ή τη μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους (29%) και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας (24%). Η διατήρηση των ταλέντων ήταν η νούμερο 2 προτεραιότητα στους κερδοσκοπικούς οργανισμούς, πίσω από την αύξηση των εσόδων.
Μεταξύ των εταιρειών κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συμμετείχαν στην έρευνα, η διατήρηση ταλέντων ήταν επίσης η κορυφαία προτεραιότητα του ανθρώπινου δυναμικού (το 65% την ανέφερε ως κορυφαίο σημείο εστίασης για το 2023), ακολουθούμενη από την προσέλκυση ταλέντων (45%), την ανάπτυξη και κατάρτιση ταλέντων (40%) και τη δημιουργία ισχυρής κουλτούρας (34%).
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που η Gallagher παρακολουθεί αυτά τα δεδομένα, υπήρξε μια μετατόπιση σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες των εταιρειών. Τα προηγούμενα χρόνια, η κύρια εστίασή τους ήταν ο έλεγχος του κόστους των παροχών και η παρακολούθηση των εξελισσόμενων κυβερνητικών κανονισμών. Τώρα επικεντρώνονται στη διατήρηση των εργαζομένων και στη βελτίωση της εταιρικής κουλτούρας, λέει η Rebecca Starr, υψηλόβαθμο στέλεχος στο τμήμα συμβουλευτικής HR της Gallagher.
«Οι ομάδες λειτουργιών δεν έλεγαν ότι αυτό αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητα πριν από δέκα χρόνια. Αποτελούσε μια ανησυχία του τμήματος ανθρώπινων πόρων», λέει η Starr. «Και τώρα, δεν είναι πρόβλημα των ανθρώπινων πόρων. Είναι πρόβλημα της εταιρείας. Είναι μια λειτουργική πρόκληση και μια πρόκληση κουλτούρας».
Οι περισσότεροι οργανισμοί (78%) αυξάνουν τους βασικούς μισθούς για να διατηρήσουν τους εργαζομένους. Αξιολογούν επίσης μεταβλητές αποδοχές ή προγράμματα μπόνους (40%), ιατρικές παροχές (39%) και πρωτοβουλίες ευεξίας (38%).
Ενώ η αμοιβή είναι καθοριστικής σημασίας για τους εργαζόμενους που αποφασίζουν αν θα εγκαταλείψουν μια θέση εργασίας, η έκθεση τονίζει ότι άλλοι παράγοντες, όπως η έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης, η αδιάφορη ή μη εμπνευσμένη ηγεσία και η περιορισμένη ευελιξία στον χώρο εργασίας, είναι επίσης σημαντικοί.
Παρομοίως, μια έρευνα της Jobvite τον Νοέμβριο του 2022 με πάνω από 1.200 διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού διαπίστωσε ότι τα κυριότερα κίνητρα για τους υποψηφίους που αναζητούν νέα θέση εργασίας είναι η απόκτηση περισσότερων χρημάτων (34%), η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας (21%), οι ευκαιρίες εξέλιξης της καριέρας (10%) και η αποχώρηση από έναν κακό διευθυντή ή μια κακή εταιρική κουλτούρα (9%).
«Θα πρέπει να έχετε μια καλή βάση προσφερόμενων αμοιβών και παροχών για να σκεφτούν οι υποψήφιοι τον οργανισμό σας» επισημαίνει η Starr. «Αλλά τα οφέλη που βασίζονται στην κουλτούρα – ευέλικτοι χώροι εργασίας, απομακρυσμένη εργασία, ή δικαίωμα σε κάποιο επιπλέον ρεπό – θα σας ξεχωρίσουν στην αγορά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: