Η διατήρηση των «χαλαρών» επιτοκίων της BoJ πιέζει το γιεν απέναντι στο δολάριο

Η διατήρηση των «χαλαρών» επιτοκίων της BoJ πιέζει το γιεν απέναντι στο δολάριο
Photo: pixabay.com
Πιθανή η παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) διατήρησε αμετάβλητη τη «χαλαρή» νομισματική της πολιτική, όπως ανακοινώθηκε μετά από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, φέρνοντας νέες πιέσεις στο γιεν και βάζοντας «στοπ» στις εκτιμήσεις των αγορών για αλλαγή στάση σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική.

Η BoJ ανακοίνωσε πως διατηρεί τα επιτόκια στο -0,1% και επανέλαβε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο στόχο του 2%.

Μετά από την απόφαση, ο επικεφαλής της τράπεζας, Καζουό Ουέντα, ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πως «δεν έχουμε ακόμη προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα επιτύχει σταθερά και βιώσιμα τον στόχο μας για τις τιμές. Με βάση αυτό, πρέπει να διατηρήσουμε υπομονετικά την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Θα αλλάξουμε φυσικά την πολιτική μας εάν προβλέπεται επίτευξη του στόχου μας».

Στον απόηχο της BoJ, το γιεν υποχώρησε μέχρι και τα 148,42 ανά δολάριο στην αγορά συναλλάγματος, πλησιάζοντας το όριο των 150 μονάδων, στο οποίο οι αναλυτές είπαν ότι είναι πιθανή η παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του νομίσματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Σουνίτσι Σουζούκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα απέκλειε καμία επιλογή, προειδοποιώντας για ένα sell-off του γιεν που θα έπληττε την οικονομία που εξαρτάται από το εμπόριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Τόκιο νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε λίγο πιο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ καθώς κυμάνθηκε πάνω από τον στόχο της BoJ για 17ο μήνα θέτει περαιτέρω αμφιβολίες για τον ισχυρισμό της κεντρικής τράπεζας ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί.

Η επιμονή της BοJ να επιμείνει στην εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της είναι ένας παράγοντας που διατηρεί την πίεση στο γιεν, μετέδωσε το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της ιαπωνικής τράπεζας «κλείνει» μια εβδομάδα με πολλές ανακοινώσεις κεντρικών τραπεζών για την επιτοκιακή τους πολιτικής, όπως της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: