Η «Διεθνής» των κεντρικών τραπεζών υπογραμμίζει την ανάγκη για επαρκή ρευστότητα

Η «Διεθνής» των κεντρικών τραπεζών υπογραμμίζει την ανάγκη για επαρκή ρευστότητα
epa10525611 (FILE) - The logo of Swiss bank Credit Suisse is seen in Zurich, Switzerland, 10 March 2022 (issued 16 March 2023). Credit Suisse is borrowing up to 50 billion francs from the Swiss National Bank (SNB), according to a statement on 16 March 2023. This is intended to strengthen the group, whose shares have crashed on the stock exchange. Battered shares of Credit Suisse lost more than one-quarter of their value on 15 March, hitting a record low after its biggest shareholder, the Saudi National Bank, told outlets that it would not inject more money into the ailing Swiss bank. EPA/MICHAEL BUHOLZER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κανονισμοί ρευστότητας από μόνοι τους δεν μπορούν να αποτρέψουν όλες τις τραπεζικές εκροές στην εποχή της ψηφιακής τραπεζικής.

Οι τραπεζικές εποπτικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μεμονωμένες οντότητες των παγκόσμιων τραπεζών διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και όχι μόνο να παρακολουθούν τους κινδύνους σε επίπεδο ομίλου, ανέφερε την Παρασκευή η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), σε έρευνα σχετικά με την τραπεζική αναταραχή του περασμένου έτους.

Σε έκθεσή της προς τους υπουργούς Οικονομικών της G20 και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, η BIS, που θεωρείται ως η «Διεθνής» των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, δήλωσε ότι τα τρέχοντα εργαλεία παρακολούθησης είναι σε γενικές γραμμές κατάλληλα για το σκοπό τους και ότι οι κανονισμοί ρευστότητας από μόνοι τους δεν μπορούν να αποτρέψουν όλες τις τραπεζικές εκροές στην εποχή της ψηφιακής τραπεζικής και της εύκολης πρόσβασης στις πληροφορίες.

Η επείγουσα εξαγορά της Credit Suisse από την UBS ανάγκασε σε επανεξέταση του κατά πόσον οι κανόνες ρευστότητας που προέκυψαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση είναι κατάλληλοι για το σκοπό τους.

Αυτοί οι κανονισμοί έκαναν ελάχιστα για να αποτρέψουν το περσινό κραχ, καθώς οι πελάτες απέσυραν μετρητά από τις τράπεζες με πρωτοφανή ταχύτητα.

Η Credit Suisse είδε δισεκατομμύρια καταθέσεις να αποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες, καίγοντας αυτό που φαινόταν να είναι άνετα αποθέματα μετρητών. Η ελβετική μονάδα της τράπεζας επλήγη περισσότερο.

Ο λεγόμενος δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR), που εισήχθη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει καταστεί βασικός δείκτης της ικανότητας των τραπεζών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ρευστότητας.

Ο LCR απαιτεί από τις τράπεζες να κατέχουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ανταλλαγούν με μετρητά για να επιβιώσουν από σημαντική πίεση ρευστότητας για διάστημα 30 ημερών.

Η έκθεση της BIS υπογραμμίζει ότι οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παρακολούθησή τους βελτιώνοντας τη συχνότητα υποβολής εκθέσεων για τη ρευστότητα των τραπεζών, παρέχοντας μεγαλύτερη λεπτομέρεια σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των τραπεζών και εφαρμόζοντας τα εργαλεία σε μεμονωμένες οντότητες, μεταξύ άλλων συστάσεων.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές συζητούσαν αν θα συντομεύσουν την περίοδο οξείας πίεσης για να μετρήσουν τα αποθέματα ασφαλείας που χρειάζονται οι τράπεζες σε μικρότερα χρονικά πλαίσια, π.χ. μιας ή δύο εβδομάδων.

Στην Ελβετία, νέοι κανόνες ρευστότητας τέθηκαν σε ισχύ φέτος, αναγκάζοντας τη UBS να βάλει στην άκρη περισσότερη ρευστότητα σε περίπτωση πίεσης, αλλά η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι απαιτήσεις ρευστότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διεθνώς.

«Ένα βασικό συμπέρασμα από την τραπεζική αναταραχή του 2023 -κυρίως όσον αφορά τη δυσπραγία της Credit Suisse- είναι επομένως η σημασία της παρακολούθησης της δυναμικής των κινδύνων από τις εποπτικές αρχές σε ολόκληρο τον όμιλο (συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου μεμονωμένων οντοτήτων και/ή σε σχετικό επίπεδο υποομίλου)…», αναφέρει η BIS στην έκθεσή της.

Η BIS ανέφερε ότι οι εποπτικές αρχές πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους πιθανούς περιορισμούς στην «ελεύθερη μεταβίβαση κεφαλαίων και ρευστότητας εντός των τραπεζικών ομίλων που μπορεί να προκύψουν» λόγω εθνικών νόμων ή εσωτερικών πρακτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com