Η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων»: Τι λένε οι αριθμοί για την εκλογική επιρροή των κομμάτων
- 12/02/2017, 13:30
- SHARE
Η σύγκριση των δημοσκοπικων ευρυμάτων του 2017 με τις αρχές του προηγούμενου έτους.
Το εργαλείο όπου αξιολογεί τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων και δείχνει την πολιτική τάση των τελευταίων μηνών παρουσίασε σε δημοσίευμά της η Καθημερινή της Κυριακής.
Η λεγόμενη «μητέρα των δημοσκοπήσεων» βγάζει τα συμπεράσματά της με βάση το μέσο όρο των προβλέψεων που κάνουν πέντε εταιρείες το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα.
Με βάση τα δημοσκοπικά αποτελέσματα της Alco, της Κapa Research, της Metron Analysis, της MRB και του ΠΑΜΑΚ συγκρίνονται τα ποσοστά των κομμάτων στις αρχές του 2016 με αυτά του 2017.
Από το αποτέλεσμα της έρευνας προκύπτει ότι η ΝΔ προηγείται σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ με 11,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ένα χρόνο πριν η διαφορά ήταν στο 4,1%. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η διεύρυνση της διαφοράς προήλθε από τη μεσοσταθμική απώλεια 4,4% του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση της ΝΔ κατά 3,1%.
Ο εκλογολόγος Πάνος Σταθόπουλος που τον επεξεργάστηκε τα δεδομένα, αφαίρεσε όσους συνειδητά δηλώνουν στις έρευνες ότι θα απέχουν ή θα ψηφίσουν άκυρο/λευκό, διατήρησε εσκεμμένα τους αναποφάσιστους (13,9%) και δεν τους κατένειμε στα κόμματα, όπως γίνεται σε πολλές μετρήσεις. Αυτό έγινε για να ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας των κομμάτων, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό που θα συγκέντρωναν σήμερα αν γίνονταν εκλογές.
Με αυτό το δεδομένο κάλλιστα μπορεί να λεχθεί ότι η Ν.Δ. διεκδικεί με αξιώσεις πλέον την αυτοδυναμία, καθώς της αρκεί να αποσπάσει την εμπιστοσύνη έστω του 1/3 των αναποφάσιστων (4,6% του 13,9% το οποίο θα προστεθεί στο 29,9%).
Επίσης, η παρουσία πολλών μικρών κομμάτων, είναι το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα του poll of polls. Συ σύγκριση με τις αρχές του 2016 όλες οι έρευνες καταγράφουν μια αξιοσημείωτη άνοδο τριών κομμάτων (Χ.Α., ΚΚΕ, ΔΗΣΥ) που φαίνεται σήμερα να διεκδικούν ποσοστά στην κλίμακα 7%-10%. Αντιθέτως όλα τα υπόλοιπα κινούνται κάτω από το όριο του 3% με συνέπεια να μην αποκλείεται η επόμενη Βουλή να είναι ακόμη και πεντακομματική, γεγονός που όπως ελέχθη διευκολύνει την αυτοδυναμία της Ν.Δ.
Πηγή: Η Καθημερινή