Η Ε.Ε. ενέκρινε κονδύλι 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό
- 24/11/2015, 18:13
- SHARE
Το Κολέγιο των Επιτρόπων έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των χρημάτων.
Οικονομική στήριξη, ύψους 3 δισ. ευρώ, ενέκρινε την Τρίτη το Κολέγιο των Επιτρόπων για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Όπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα έρχεται κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «περαιτέρω ουσιαστική οικονομική στήριξη» της Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει την παροχή «άμεσης και συνεχούς ανθρωπιστικής βοήθειας» της ΕΕ προς την Άγκυρα, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να διαχειριστεί πάνω από 2.000.000 πρόσφυγες και αιτούντων ασύλου που βρίσκονται στο έδαφός της, υπό προσωρινή προστασία.
«Για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, η ΕΕ πρέπει να εντείνει τη συνεργασία της με την Τουρκία και η Τουρκία με την ΕΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση από την πλευρά της Επιτροπής με την Άγκυρα, στο θέμα των προσφύγων. «Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να εργαστούν από κοινού και να εφαρμόσουν το Κοινό Σχέδιο Δράσης που θα βάλει σε τάξη τις μεταναστευτικές ροές και θα βάλει φρένο στην παράνομη μετανάστευση. Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Σύρων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία», προσέθεσε ο Φ. Τίμερμανς.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής για Θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, ανέφερε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, έχουν προοδεύσει σε βαθμό που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. «Αυτή ήταν η θετική εισήγηση που έκανε η Επιτροπή στον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την ερχόμενη Κυριακή», ανέφερε η κ. Μπερτρό.
Τι αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξελλες. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες, την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου και όχι ο Πρόεδρος Eρντογάν, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητας επίτευξης μιας σημαντικής και παραγωγικής συμφωνίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που επικαλείται η ιστοσελίδα EUObserver, η ΕΕ εκτός από τα 3 δισ. ευρώ θα προσφέρει επίσης επιτάχυνση των συνομιλιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου και αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων. Η αναβάθμιση αυτή, μεταφράζεται σε τακτικές συνόδους ΕΕ-Τουρκίας, και όπως επισημαίνουν κοινοτικοί αναλυτές, είναι το μοναδικό αντάλλαγμα που μπορούν να προσφέρουν ελεύθερα οι διαπραγματευτές των ευρωπαϊκών οργάνων. Όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η ΕΕ μπορεί να προβεί μόνο σε μια δήλωση, αλλά δεν είναι σε θέση να παραιτηθεί από τις τεχνικές απαιτήσεις της. Επιπλέον, μόνο το κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική μπορεί να ανοίξει ως το τέλος του έτους, λόγω του βέτο της Κύπρου στο άνοιγμα άλλων κεφαλαίων που συνδέονται άμεσα με το Κυπριακό ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική αλληλεγγύης για το προσφυγικό ζήτημα, ο διπλωμάτης που μίλησε στον EUObserver δηλώνει πως «αν ακολουθήσουμε την αρχή ‘ο καθένας για τον εαυτό του’ στην προσφυγική κρίση, δεν θα επηρεαστεί μόνο ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες, αλλά θα υπάρξουν βαθιές προεκτάσεις σε κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μια από τις ανησυχίες μου είναι ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θεωρείται άφθαρτο. Δεν λέω πως θα καταστραφεί σήμερα. Αλλά δεν είναι άφθαρτο».
Από την πλευρά του, ο Μάρκ Πιερίνι, πρώην αντιπρόσωπος της ΕΕ στην Τουρκία και συνεργάτης σήμερα της δεξαμενής σκέψης Carnegie Europe, εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις προσφυγικές ροές γιατί η μαύρη αγορά που σχετίζεται με αυτές είναι προσοδοφόρα. «Δεδομένου του αριθμού των μεταναστών, και του πόσα πληρώνουν τους διακινητές για να περάσουν στην Ελλάδα, η συντηρητική μου εκτίμηση είναι ότι η κρίση έχει δημιουργήσει μια παραοικονομία ύψους 2 δις ευρώ ετησίως», αναφέρει.
Σημειώνεται τέλος, ότι η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με τη σύμφωνη γνώμη των βελγικών υπηρεσιών, των οποίων η γνώμη ζητήθηκε δεδομένης της κατάστασης στο Βέλγιο.