Η Ε.Ε, η ρητορική του μίσους και ο ρόλος των Facebook και Youtube
- 03/10/2017, 16:53
- SHARE
Το Facebook και το YouTube είναι αντιμέτωπα με μια νέα προσπάθεια περιορισμού της ρητορικής του μίσους στην Ευρ. Ένωση.
του Ντέιβιντ Μάγιερ
Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρότειναν τον περιορισμό του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου και, ιδιαίτερα, της ρητορικής του μίσους και του περιεχομένου υπέρ της τρομοκρατίας.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το Facebook, και οι ακτιβιστές υπέρ των πολιτικών ελευθεριών ανησυχούν ότι οι προτάσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διαδικτυακή παρακολούθηση και λογοκρισία.
Οι προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής – του εκτελεστικού σώματος της Ευρ. Ένωσης που προετοιμάζει νέους νόμους – που αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνουν την ιδέα ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να αναπτύξουν «τεχνολογίες αυτόματου εντοπισμού» ώστε να αποτρέπεται η επανεμφάνιση περιεχομένου που ήδη έχει επισημανθεί ως παράνομο.
Παράλληλα, οι προτάσεις υποστηρίζουν την υιοθέτηση «ενεργητικών εθελοντικών μέτρων για τον εντοπισμό και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου.
Για την ώρα, όλα αυτά είναι προτάσεις για νέες κατευθυντήριες γραμμές που οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να ακολουθούν σε ολόκληρη την ΕΕ – χώρες όπως η Γερμανία ήδη έχουν νόμους που υπαγορεύουν στις πλατφόρμες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια ψηφιακή Άγρια Δύση, πρέπει να δράσουμε» είπε η Επίτροπος Δικαιοσύνης Vera Jourova. «Ο κώδικας δεοντολογίας που συμφώνησα με τη Facebook, τη Twitter, τη Google και τη Microsoft δείχνει ότι μια προσέγγιση αυτό-ρύθμισης μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και να οδηγήσει σε αποτελέσματα. Όμως, αν οι εταιρείες τεχνολογίας δεν αναλάβουν δράση, θα το κάνουμε εμείς γι’ αυτές».
Η συγκεκριμένη κίνηση είναι κομμάτι ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων ενάντια στην τρομοκρατία. Οι επικριτές έσπευσαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.
«Πολλά κράτη-μέλη της Ευρ. Ένωσης ενθαρρύνουν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να εφαρμόσουν πιο δραστικά, αυτοματοποιημένα μέτρα για την αφαίρεση του περιεχομένου. Αυτό είναι τρομερά επικίνδυνο» λέει η Ολλανδέζα Ευρωβουλευτίνα Marietje Schaake. «Η Ευρ. Επιτροπή πρέπει να πάει κόντρα στην τάση αυτή, όχι να την υιοθετήσει».
Η Schaake προσέθεσε ότι τέτοια μέτρα μπορεί να εμπνεύσουν νέους νόμους σε καταπιεστικά καθεστώτα όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία.
Απ’ την άλλη, η επίτροπος ψηφιακής οικονομίας Mariya Gabriel επέμεινε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. «Σε πάνω από το 28% των περιπτώσεων, απαιτείται περισσότερο από μια βδομάδα για να κατεβάσουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες το παράνομο περιεχόμενο. Σήμερα, δώσαμε ένα σαφές σήμα στις πλατφόρμες να δρουν πιο υπεύθυνα» κατέληξε.