Η EasyJet πούλησε 1,5 εκατ. παραπάνω εισιτήρια με κέρδη αυξημένα κατά 16% – Βίοι… αντίθετοι με την Ryanair

Η EasyJet πούλησε 1,5 εκατ. παραπάνω εισιτήρια με κέρδη αυξημένα κατά 16% – Βίοι… αντίθετοι με την Ryanair
epa08397428 EasyJet aircraft are parked at Luton Airport, in Britain, 02 May 2020. Due to the coronavirus number UK daily flights has fallen and in some routes have been suspended. British Airways' parent company IAG announced it is set to cut up to 12,000 positions. EasyJet has laid off its 4,000 UK-based cabin crew for two months. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το καλοκαίρι της μοιάζει πολύ διαφορετικό από την ανταγωνίστριά της, Ryanair.

Της Prarthana Prakash

Ήταν ένα σκληρό ξεκίνημα του καλοκαιριού για τη Ryanair, η οποία ανέφερε πτώση 46% στα κέρδη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν τις προσφορές ωθώντας τις κρατήσεις εισιτηρίων μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η Ryanair απέδωσε επίσης την πτώση στο γεγονός ότι ένα μέρος των ταξιδιών για το Πάσχα καταγράφηκε στο προηγούμενο τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο.

Όταν η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης αναφέρει δυσοίωνα αποτελέσματα, δεν φαίνεται και τόσο καλή η κατάσταση των ταξιδιών, η οποία αναμενόταν να εκτιναχθεί αυτό το καλοκαίρι.

Αλλά η ανταγωνιστική αεροπορική εταιρεία EasyJet έχει μια πολύ διαφορετική ιστορία να πει. Στο τρίτο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο ανέφερε αύξηση 16% στα κέρδη προ φόρων στις 234 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Είδε επίσης τον αριθμό των εισιτηρίων που πωλήθηκαν να αυξάνονται κατά 1,5 εκατομμύριο για το τρέχον τρίμηνο, καταγράφοντας ισχυρή ζήτηση στην αιχμή του καλοκαιριού.

Τα αποτελέσματα της EasyJet αντανακλούν αποκλίνουσες προοπτικές για τους επόμενους μήνες, καθώς η Ryanair με έδρα το Δουβλίνο προέβλεψε «ουσιαστικά χαμηλότερους» ναύλους που θα οδηγήσουν σε χαμηλά κέρδη σε μια περίοδο που θα μπορούσε να ήταν η πιο επικερδής του έτους.

«Η ισχυρή απόδοσή μας το τρίμηνο οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν την easyJet για το ασυναγώνιστο δίκτυο προορισμών μας και τη σχέση ποιότητας-τιμής», δήλωσε ο Johan Lundgren, διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «είναι σε καλό δρόμο για να σπάσει πολλά ρεκόρ κι αυτό το καλοκαίρι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις από την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών και τις μεταβαλλόμενες τάσεις στον ταξιδιωτικό κλάδο συνολικά. Η Air France-KLM, για παράδειγμα, είπε ότι τα έσοδά της θα πληγούν από τους τουρίστες που αναβάλλουν τις διακοπές τους καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλοι «παίκτες», όπως η Lufthansa και η Delta Air Lines, έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι οι ναύλοι είναι υπό πίεση.

Η Ryanair και η EasyJet έχουν δυσκολευτεί να τιμολογήσουν ανταγωνιστικά τα αεροπορικά τους εισιτήρια, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική τους υγεία. Η Ryanair εξυπηρέτησε 55,5 εκατομμύρια επιβάτες κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, ενώ η EasyJet είχε 25,3 εκατομμύρια επιβάτες. Και οι δύο αερομεταφορείς είχαν ισχυρούς συντελεστές φορτίου – ένα μέτρο της πληρότητας των αεροπλάνων τους – 94% και 90%, αντίστοιχα. Και ενώ η Ryanair προειδοποίησε ότι οι καταναλωτές ήταν «σφιχτοί» και αντιδρούσαν αρνητικά έναντι των υψηλότερων ναύλων, η EasyJet είπε στους επενδυτές ότι οι ναύλοι ήταν, στην πραγματικότητα, βιώσιμοι.

Κάποιες άλλες πτυχές λειτούργησαν υπέρ της εισηγμένης στο Λονδίνο εταιρείας, σύμφωνα με τον επενδυτικό αναλυτή της AJ Bell, Dan Coastworth.

«Η τελευταία δήλωση συναλλαγών της EasyJet επιβεβαιώνει επίσης την απόφασή της να ξεκινήσει έναν επιχειρηματικό βραχίονα πακέτων διακοπών το 2019. Δημιουργεί ευρύτερες ευκαιρίες για να κερδίσει χρήματα και αναπτύσσεται γρήγορα», τονίζει σε σημείωμα της Τετάρτης.

«Εκμεταλλευόμενη την ισχυρή της θέση στην αγορά των αεροπορικών εταιρειών, δεν είναι παράλογο για την EasyJet να συνδυάζει πτήσεις και καταλύματα και οι παραθεριστές σαφώς εμπιστεύονται την επιχείρηση για να απολαύσουν μια αξιοπρεπή εμπειρία από την αναχώρηση έως την επιστροφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com