Η ΕΕ μπορεί να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα, λέει το ΔΝΤ – Πώς θα εξοικονομήσει 40 δισ. ευρώ

Η ΕΕ μπορεί να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα, λέει το ΔΝΤ – Πώς θα εξοικονομήσει 40 δισ. ευρώ
wind turbines farm, wind power generation equipment, clean energy concept, renewable energy Photo: Shutterstock
Το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρώπη ιδιαίτερα ορατό σε βιομηχανίες όπως η παραγωγή χημικών, χάλυβα και αλουμινίου.

Οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές έναντι των αμερικανικών και κινεζικών ανταγωνιστών τους εάν πλήρωναν λιγότερο για την ενέργεια – ένας στόχος που οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επιτύχουν με τη συνεργασία για επενδύσεις και την ολοκλήρωση της κατακερματισμένης αγοράς ενέργειας της ΕΕ, δήλωσε το ΔΝΤ.

Η ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης αποτελεί προτεραιότητα για το μπλοκ των 27 χωρών, καθώς αγωνίζεται στον αγώνα για νέες, φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πρόκληση έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη μετά την κατάρρευση των φθηνών εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, με αποτέλεσμα οι εταιρείες της ΕΕ να πληρώνουν διπλάσια ποσά από τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ για ηλεκτρική ενέργεια.

Το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα ορατό σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας, όπως η παραγωγή χημικών, χάλυβα και αλουμινίου, ανέφερε το ΔΝΤ.

Σε έγγραφο που ετοιμάστηκε για τις συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τη Δευτέρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η ενοποίηση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ όχι μόνο θα μειώσει τις τιμές, αλλά και θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διέφεραν επίσης στο εσωτερικό της ΕΕ των 27 χωρών, καθιστώντας την αγορά της ΕΕ κατακερματισμένη. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι ο κατακερματισμός θα μπορούσε να διορθωθεί εάν οι χώρες εμπορεύονταν περισσότερο ηλεκτρική ενέργεια διασυνοριακά και ενίσχυαν την ικανότητα των εν λόγω διασυνοριακών δικτύων.

Σημείωσε όμως ότι οι χώρες που εισάγουν αλλά και εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να είναι απρόθυμες να εμπορεύονται περισσότερο διασυνοριακά, επειδή οι χώρες που παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλό κόστος και μπορούσαν να την εξάγουν συχνά αντιστέκονται στην ενσωμάτωση των δικτύων από το φόβο ότι οι εγχώριες τιμές θα ανέβαιναν.

«Αντίθετα, οι χώρες με υψηλό κόστος μπορεί να είναι απρόθυμες να ανοίξουν τις αγορές τους σε φθηνότερες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν τους τοπικούς παραγωγούς», ανέφερε.

Το έγγραφο ανέφερε ότι εάν οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ ενοποιούσαν τις ενεργειακές αγορές τους, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ως μπλοκ και να προσελκύσουν επενδυτές.

Ωστόσο, η ενεργειακή πολιτική εξακολουθεί να εξαρτάται τώρα από τις αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων και όχι από την κοινή πολιτική της ΕΕ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ασυντόνιστων και ακριβότερων προσεγγίσεων, αναφέρει το έγγραφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com