Η ΕΕ εξετάζει υποχρεωτικό μπλοκ στη Huawei για τα δίκτυα 5G
- 07/06/2023, 16:16
- SHARE
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ΕΕ εξετάζει την υποχρεωτική απαγόρευση στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν εταιρείες που θεωρείται πως παρουσιάζουν κίνδυνο για την ασφάλεια στα δίκτυα 5G. Μεταξύ αυτών και η κινεζική εταιρεία Huawei.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η κίνηση έρχεται καθώς αυξάνεται η ανησυχία στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Σημειώνεται πως μόνο το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ έχει απαγορεύσει τη Huawei από κρίσιμα μέρη των επικοινωνιών 5G του μπλοκ, παρά τις συστάσεις που διατυπώθηκαν από τις Βρυξέλλες για τον αποκλεισμό προμηθευτών υψηλού κινδύνου από τις επενδύσεις τεχνολογίας.
«Αυτό είναι πολύ λίγο. Και εκθέτει τη συλλογική ασφάλεια της Ένωσης» υπογράμμισε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, στους υπουργούς Τηλεπικοινωνιών του μπλοκ σε μια συνάντηση την περασμένη Παρασκευή.
Οι συστάσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν ομόφωνα από τα κράτη-μέλη το 2020, αφορούσαν ένα εύρος θεμάτων, από τις απαιτήσεις πιστοποίησης έως τη διαφοροποίηση των προμηθευτών.
Οι οδηγίες δεν προέβλεπαν απαγόρευση, αλλά άτομα με άμεση γνώση του θέματος είπαν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εισαγάγει μια υποχρεωτική απαγόρευση σε εταιρείες που θεωρείται ότι παρουσιάζουν κίνδυνο ασφάλειας, όπως η Huawei, εάν τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, συνεχίσουν να καθυστερούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο σε ολόκληρο το μπλοκ όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων.
Αξιωματούχοι στη Γερμανία έχουν εκφράσει ανησυχία για τους δεσμούς μεταξύ της Deutsche Telekom και της Huawei. Νωρίτερα φέτος το Βερολίνο δήλωσε ότι επανεξετάζει τη χρήση κινεζικών εξαρτημάτων στην υποδομή 5G του και εάν χρειάζεται αλλαγή νόμου.
Οι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν για το «κόστος των μακροπρόθεσμων εξαρτήσεων» από την Κίνα, κάτι που το μπλοκ γνωρίζει πολύ καλά, καθώς βασιζόταν στις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ξέρουμε πώς είναι να εξαρτάσαι από τους άλλους», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος.
Οι τελευταίες προειδοποιήσεις έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας στην ΕΕ για την τεχνολογική της εξάρτηση από την Κίνα, τις εμπορικές πρακτικές της χώρας και το ιστορικό του Πεκίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τους υπουργούς τηλεπικοινωνιών, ο Μπρετόν προειδοποίησε για τους κινδύνους υπερβολικής έκθεσης σε κινέζους πωλητές. «Το κύριο μήνυμά μου προς τα κράτη μέλη ήταν να τους υπενθυμίσω την επείγουσα ανάγκη να δράσουν για να αποφευχθεί η δημιουργία μεγάλων τρωτών σημείων που θα ήταν δύσκολο να αντιστραφούν», είπε.
Η ΕΕ είχε ήδη καταφέρει να «μειώσει ή να εξαλείψει» την έκθεσή της σε γεωπολιτικούς κινδύνους σε άλλους κλάδους όπως η ενέργεια, είπε, προειδοποιώντας: «Πρέπει να κάνουμε το ίδιο για τα δίκτυα 5G — δεν έχουμε την πολυτέλεια να διατηρήσουμε κρίσιμες εξαρτήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν όπλο ενάντια στα συμφέροντά μας».
Η ώθηση έρχεται καθώς ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη επανεκτιμούν την εξάρτησή τους από την Κίνα για κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να απαγορεύσει την Huawei από κάποιο εξοπλισμό 5G σε μια ανατροπή πολιτικής. Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες κατά κεφαλήν κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη.
Η Δανία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, συν το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη απαγορεύσει στην εταιρεία την υποδομή 5G.
Οι νέοι κανόνες που επιβάλλουν την απαγόρευση είναι απίθανο να τεθούν πριν από τη λήξη της πενταετούς θητείας της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2024, δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για να κερδίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών για οποιονδήποτε νέο νόμο.
Η Huawei δήλωσε ότι αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της αξιολόγησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. «Η αξιολόγηση των κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο χωρίς τήρηση τεχνολογικών προτύπων ή ο αποκλεισμός συγκεκριμένων προμηθευτών από το σύστημα χωρίς κατάλληλη τεχνολογική αξιολόγηση, αποτελεί παραβίαση των αρχών της δικαιοσύνης και της μη διάκρισης, καθώς και κατά των νόμων και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της. πολιτείες.”
Η εταιρεία επιπλέον δήλωσε ότι: «Κανένα δικαστήριο δεν διαπίστωσε ποτέ ότι η Huawei είχε εμπλακεί σε κακόβουλη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή ζήτησε από την Huawei να καταβάλει αποζημίωση για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: