Η ΕΕ ζητά από τις εταιρείες να αφήσουν στην άκρη τα «εθνικά σύμβολα»

Η ΕΕ ζητά από τις εταιρείες να αφήσουν στην άκρη τα «εθνικά σύμβολα»
Photo: DALL•E
Στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη μιας καλύτερης κεφαλαιαγοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συγχώνευση των εθνικών χρηματιστηρίων και η πανευρωπαϊκή εποπτεία είναι τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη μιας καλύτερης κεφαλαιαγοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ένωσης.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τέτοια «εθνικά σύμβολα» και να αναγνωρίσουν ότι η ενοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίων, δήλωσε η Μάιρεντ ΜακΓκίνες.

Οι χώρες έχουν επί μακρόν εμποδίσει τις προσπάθειες για την κεντρική εποπτεία και την ενοποίηση των φορέων της αγοράς, αλλά η συζήτηση σχετικά με αυτό είναι απαραίτητη για να τερματιστεί ο κατακερματισμός, είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι η ανάγκη αυτή είναι τώρα πιο επιτακτική καθώς χρηματοπιστωτικά κέντρα της ΕΕ όπως η Φρανκφούρτη και το Παρίσι αντιμετωπίζουν μετά το Brexit τον ανταγωνισμό από το Λονδίνο.

«Έχει πραγματικά νόημα να υπάρχουν πολυάριθμοι τόποι διαπραγμάτευσης με πολύ λίγες ή και καθόλου αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO);» διερωτήθηκε η ΜακΓκίνες σε ομιλία του σε κοινή εκδήλωση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Τρίτη.

Το δεκαετές σχέδιο της ΕΕ για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά αντιμετωπίζει αντιδράσεις σε βασικά ζητήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν την κεντρική εποπτεία και τον εξορθολογισμό των φορολογικών κανόνων και των κανόνων αφερεγγυότητας, ενώ η πρόοδος στο άνοιγμα των διασυνοριακών αγορών στους μικροεπενδυτές είναι επίσης αργή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε διάφορα κράτη μέλη μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει πολλές διαφορετικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες μπορεί να έχουν διαφορετικές ερμηνείες, είπε η ΜακΓκίνες.

Οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν πρόσφατα νέες προσπάθειες για την ταχεία εφαρμογή της CMU όταν αναλάβει καθήκοντα το φθινόπωρο η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει εξουσία να προτείνει νόμους, ακόμη και σε βαθμό που ορισμένα κράτη να προχωρήσουν μόνα τους.

Όμως, με μικροτεχνίες στις άκρες δεν θα δημιουργηθεί μια CMU που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται, υποστήριξε ο ΜακΓκίνες.

«Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με ομίλους ή υποδομές αγοράς που παρέχουν υπηρεσίες σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός καθεστώτος opt-in ή κοινής εποπτείας» συμπλήρωσε.

Η Επιτροπή θα προβεί σε διαβούλευση το φθινόπωρο σχετικά με την κλιμάκωση της αγοράς τιτλοποίησης της ΕΕ, δήλωσε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com