Η ευκαιρία για την Ελλάδα στις συμπληγάδες της παγκόσμιας οικονομίας

Η ευκαιρία για την Ελλάδα στις συμπληγάδες της παγκόσμιας οικονομίας
euro coin with national flag of greece on the euro money banknotes background. finance concept Photo: Shutterstock
Πόλος επενδυτικών ευκαιριών η χώρα, σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ. Πόσο θα επιβαρυνθεί η παγκόσμια οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο.

Ισχυρή ανθεκτικότητα και θετικές επιδόσεις αποτελούν “ασπίδα” για την Ελλάδα σε ένα περιβάλλον κλιμάκωσης της κρίσης και επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου, με σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη από τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα προβάλλει ανθεκτικότητα, με υπεραπόδοση της οικονομίας, σταθερό ρυθμό ανάπτυξης (στο 2,3% το 2024, στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος) -αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο-, με προσέλκυση επενδύσεων που περιορίζουν σταδιακά το επενδυτικό κενό που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, με πληθωρισμό που αποκλιμακώνεται (στο 3% πέρυσι από 4,2% το 2023) και με την ανεργία να υποχωρεί περαιτέρω (στο 10,1%).

Συνολικά, μέσα στο τρέχον περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, η ελληνική οικονομία ξεχωρίζει θετικά και αποτελεί πόλο επενδυτικών ευκαιριών, όπως τόνισε σε ομιλία του στο CEO Clubs, Greece, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος:

-Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθεί στο 2,3% και το 2025 – επίπεδο πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης

-Ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης

-Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα συνοδευτεί από περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 9,9%

-Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς στο 2,9%

-Τα δημοσιονομικά μεγέθη εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε υγιή επίπεδα και το 2025, με το πρωτογενές πλεόνασμα να προβλέπεται στο 3,2% του ΑΕΠ

-Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία, φθάνοντας στο 143,2% του ΑΕΠ

Οι μακροοικονομικές προοπτικές συνοδεύονται, όπως πάντοτε, από αβεβαιότητες και παράγοντες κινδύνου, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ, που επισημαίνει ως βασική πρόκληση για την ελληνική οικονομία τη διατήρηση ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης, με επιτάχυνση της πραγματικής σύγκλισης προς το μέσο όρο της ΕΕ, μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής ισορροπίας. Επαναλαμβάνει ωστόσο τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας με έμφαση στις δημοσιονομικές εξελίξεις που αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών και για τη συνολική σταθερότητα της οικονομίας, όπου τα επιτεύγματα υπήρξαν εντυπωσιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην οικονομία

Όπως προειδοποίησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου θα είναι αρνητικές για όλες τις εμπλεκόμενες οικονομίες και κυρίως των ΗΠΑ, όπως ήδη επιβεβαιώνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία και οι προβλέψεις για την οικονομία και τις αγορές. Εξάλλου, οι δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά, 145% στις εισαγωγές από την Κίνα και, προς το παρόν, 10% από την Ευρώπη, αλλά και οι δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και 25% στο χάλυβα και το αλουμίνιο, αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα περιοριστικών μέτρων στο παγκόσμιο εμπόριο από τη δεκαετία του 1940. Λόγω της αλληλεξάρτησης των εθνικών οικονομιών, η επιβολή δασμών στις εισαγωγές από μια χώρα θα επηρεάσει και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, ακόμη και χωρίς την επιβολή αντίμετρων. Τελικά, οι έμμεσες επιδράσεις θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο τις χώρες στις οποίες επιβάλλονται δασμοί.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε 2,8% το 2025 (από 3,2% το 2024) και στη συνέχεια θα ανακάμψει ελαφρά σε 3% το 2026. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί έντονα σε 1,8% το 2025 (από 2,8% το 2024), παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος το 2026. Παράλληλα, ο εμπορικός πόλεμος και η ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα αναμένεται να κάμψουν ελαφρώς την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τρέχον έτος (στο 0,8%, από 0,9% το 2024), ενώ κάποια επιτάχυνση προβλέπεται για το 2026 (στο 1,2%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: