Η εύθραστη ρωσική οικονομία και το… τρίλημμα του Πούτιν
- 18/12/2023, 20:40
- SHARE
Η οικονομία της Ρωσίας φαίνεται να ανθεί ακόμη και 21 μήνες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά στο παρασκήνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να λύσει ένα δύσκολο «τρίλημμα» καθώς η οικονομία της χώρας οδεύει προς το 2024, δήλωσε η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, πρώην αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.
«Προς το παρόν, η οικονομία φαίνεται ανθεκτική. Φαίνεται να είναι σαν ο Πούτιν να την κατευθύνει με τον τρόπο που κατευθύνει το γιοτ του, σαν να πρόκειται για παγοθραυστικό. Αλλά δεν είναι», δήλωσε η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Ρωσίας, στο think tank Carnegie Russia Eurasia Center σε podcast την περασμένη εβδομάδα.
Όπως μεταδίδει το Insider, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πούτιν πρέπει να διαπραγματευτεί τρία βασικά ζητήματα, εξήγησε η Προκοπένκο.
Πρώτον, ο Ρώσος ηγέτης πρέπει να συνεχίσει τις δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη. Η Ρωσία ανέφερε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – αντιστρέφοντας την πτώση κατά 3,5% την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Ο σημερινός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως σε αυτές τις πολεμικές δαπάνες, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι μόλις το ρωσικό κράτος σταματήσει να δαπανά για τον πόλεμο, η ανάπτυξη θα σταματήσει ή θα επιβραδυνθεί σημαντικά», πρόσθεσε ο Προκοπένκο.
Δεδομένου ότι η οικονομική ανάπτυξη προκαλεί πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της χώρας πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για να τιθασεύσει τις αυξήσεις των τιμών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 16%, στην πέμπτη συνεχόμενη αύξησή του.
Ο Πούτιν πρέπει επίσης να διατηρήσει την εντύπωση ότι εξακολουθεί να προσφέρει, επειδή έχει ένα… κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό ότι «όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε η Προκοπένκο. Ο Πούτιν επιδιώκει μια πέμπτη θητεία στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στη Ρωσία, όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει.
«Ο πόλεμος δεν είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος, αλλά εξακολουθεί να είναι μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους ως συνήθως, τις επιχειρήσεις ως συνήθως», δήλωσε η Προκοπένκο.
Ο Πούτιν πρέπει επίσης να διατηρήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα μετά την επιβολή έκτακτων μέτρων, όπως οι έλεγχοι για να στηρίξει το ρούβλι που παραπαίει.
«Η εγκατάλειψη αυτών των θεσμών σημαίνει ότι στο μέλλον θα είναι πιο περίπλοκο για την οικονομική ηγεσία, το Κρεμλίνο και τον Πούτιν να αντιμετωπίσουν μελλοντικά σοκ», υπογράμμισε η Προκοπένκο.
Ενώ η κυβέρνηση Πούτιν έχει καταφέρει να διατηρήσει μια «ρόδινη» βιτρίνα για τη ρωσική οικονομία, τα επίσημα οικονομικά στατιστικά στοιχεία της χώρας είναι σχεδόν αδύνατο να επαληθευτούν και οι αναφορές δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της χώρας οφείλεται στις τεράστιες στρατιωτικές και κυβερνητικές δαπάνες.
Ο Ιγκόρ Λίπσιτς, διακεκριμένος Ρώσος οικονομολόγος, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι «η πραγματική κατάσταση είναι κακή» για την οικονομία της χώρας.
Ο Προκοπένκο αναφέρθηκε επίσης σε ένα βασικό ποσοτικό σήμα, που δείχνει ότι η ρωσική οικονομία δεν είναι ακριβώς αυτό που υποτίθεται ότι είναι.
«Το επόμενο έτος, το βασικό επιτόκιο θα είναι διψήφιο. Είναι επίσης ένα σημάδι ότι η οικονομία δεν είναι υγιής», τόνισε η Προκοπένκο. «Αν έχεις μια υγιή οικονομία και μέτρια, βιώσιμη ανάπτυξη, δεν χρειάζεσαι διψήφιο βασικό επιτόκιο».