Η -εκπληκτικά λίγη- σωματική άσκηση που αρκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από την καθιστική ζωή

Η -εκπληκτικά λίγη- σωματική άσκηση που αρκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από την καθιστική ζωή
Photo: pixabay.com
Σημαντικά ευρήματα από έρευνα για την «ασθένεια του 21ου αιώνα».

Της Erin Prater

Μόλις 22 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα, ίσως είναι αρκετά για να «εξουδετερώσουν» τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο British Journal of Sports Medicine. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα παρακολούθησης της υγείας και της δραστηριότητας σχεδόν 12.000 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια 16 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κάθονταν 12 ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 38% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που κάθονταν 8 ώρες την ημέρα.

Το ποσοστό αυτό του αυξημένου κινδύνου, ωστόσο, μειώθηκε όσο αυξάνονταν τα επίπεδα μέτριας έως έντονης άσκησης. Μόλις 10 λεπτά τέτοιας δραστηριότητας ημερησίως μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 35%, ενώ 22 λεπτά ή περισσότερο τον εξάλειφαν εντελώς, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα ήταν επίσης προστατευτική έναντι του θανάτου, ανακάλυψαν, αλλά μόνο μεταξύ εκείνων που είχαν έντονη καθιστική ζωή.

«Μικρές ποσότητες μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση του κινδύνου θνησιμότητας που σχετίζεται με την υψηλή καθιστική ζωή», κατέληξαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, επειδή η μελέτη ήταν παρατήρησης, δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αιτία και αποτέλεσμα. Παράγοντες όπως η διατροφή, τα προβλήματα κινητικότητας και η γενική υγεία δεν ελήφθησαν υπόψη. Και οι ανιχνευτές δραστηριότητας που χρησιμοποίησαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη μπορεί να μην είχαν καταγράψει ορισμένα είδη σωματικής δραστηριότητας, όπως η ποδηλασία και η κηπουρική, έγραψαν οι ερευνητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της «ασθένειας του καθισιού» με «σνακ άσκησης»

Στις ΗΠΑ, οι ενήλικες περνούν 9,5 ώρες την ημέρα καθιστοί, κατά μέσο όρο – συνήθως ενώ εργάζονται. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι καθιστικές θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 83% από το 1950. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ετήσιο κόστος υγείας ύψους 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το σύμπλεγμα των αρνητικών παρενεργειών του καθιστικού τρόπου ζωής αναφέρεται από ορισμένους επαγγελματίες υγείας ως «ασθένεια του καθισιού». Όσο περισσότερο χρόνο περνάει κανείς καθιστός, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών για την υγεία του, όπως:

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Παχυσαρκία
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Καρκίνος

Ένας τρόπος για να αντιδράσετε, σύμφωνα με μελέτη του 2023 από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια: ένα «σνακ άσκησης» πέντε λεπτών περπάτημα για κάθε 30 λεπτά καθισιού.

Η ζωηρή βόλτα -που ολοκληρώθηκε σε διάδρομο από τους συμμετέχοντες στη μελέτη- μείωσε σημαντικά τόσο το σάκχαρο όσο και την αρτηριακή πίεση, σημαντικούς δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας.

Οι ερευνητές δοκίμασαν και άλλα, όπως 1 λεπτό περπάτημα για κάθε 30 λεπτά καθισιού και 1 λεπτό περπάτημα για κάθε 60 λεπτά καθισιού. Ενώ το πρώτο παρείχε μέτρια οφέλη στη μείωση του σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το δεύτερο δεν το έκανε. Ωστόσο, όσον αφορά στην αρτηριακή πίεση, όλα τα «σνακ άσκησης» που δοκιμάστηκαν παρείχαν σημαντικό όφελος, δήλωσαν οι ερευνητές.

Με βάση μια τυπική 8ωρη εργάσιμη ημέρα, η άσκηση διάρκειας 5 λεπτών κάθε μισή ώρα, θα ήταν συνολικά 1 ώρα και 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα. Αυτό είναι σημαντικά περισσότερο από τα 22 ελάχιστα λεπτά που συνιστά η τελευταία μελέτη. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: Όταν πρόκειται για την άσκηση και τις θετικές επιδράσεις της στην υγεία, το οτιδήποτε βοηθά.

Όταν πρόκειται για το πόσα βήματα πρέπει να κάνει κανείς την ημέρα, η δημοφιλής απάντηση είναι 10.000. Αλλά μόλις 8.000 βήματα την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να είναι αρκετά για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο European Journal of Preventive Cardiology.

Όσοι κάνουν λιγότερα από 5.000 βήματα την ημέρα έχουν καθιστική ζωή, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής ως «η ασθένεια του 21ου αιώνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com