Η «έκρηξη» της αυτασφάλισης: Πώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στον κλιματικό κίνδυνο
- 10/09/2024, 15:00
- SHARE
Καθώς η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις, η αυτασφάλιση γνωρίζει μεγάλη άνοδο, με τη συνολική αγορά να ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εταιρείες στρέφονται σε ιδιόκτητες λύσεις για να διαχειριστούν τις προκλήσεις που φέρνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς οι παραδοσιακοί ασφαλιστές αυξάνουν τις τιμές και περιορίζουν την κάλυψή τους.
Η αυτασφάλιση, όπου οι επιχειρήσεις δημιουργούν τις δικές τους ασφαλιστικές δομές για να καλύψουν τους κινδύνους, έχει αυξηθεί σημαντικά, κυρίως στους κλάδους της ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Aon Plc, η αυξανόμενη δυσκολία εύρεσης προσιτών εξωτερικών ασφαλιστικών καλύψεων, ειδικά για επιχειρήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, οδηγεί σε μαζική υιοθέτηση αυτών των λύσεων.
Ο Τζον Ίνγλις, διευθύνων σύμβουλος της Aon για τη διαχείριση ασφαλιστηρίων, σημειώνει ότι οι εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης χρησιμοποιούν πλέον τις εταιρικές τους ασφαλιστικές συμβάσεις σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς οι παραδοσιακοί ασφαλιστές απομακρύνονται ή επιβάλλουν εξαιρετικά υψηλά ασφάλιστρα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αυτό αποτελεί ένδειξη της βαθιάς αλλαγής στους όρους της παγκόσμιας αγοράς ασφαλίσεων, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις των κλιματικών κινδύνων διογκώνονται. Η αγορά αυτασφάλισης, που σημείωσε ρεκόρ, επιτρέπει στις εταιρείες να διαχειριστούν εσωτερικά τους κινδύνους, προσφέροντας φορολογικά οφέλη και τη δυνατότητα επανεπένδυσης των αποθεματικών τους.
Παρότι προσφέρει ευελιξία και προστασία, αυτή η προσέγγιση ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τις δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, όπως επισημαίνουν ειδικοί. Ο Αριέλ ντε Μπουρντονέκ από τη Reclaim Finance αναφέρει ότι η αυτασφάλιση μπορεί να καθυστερήσει τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, αφού επιτρέπει τη συνέχιση δραστηριοτήτων με υψηλές εκπομπές ρύπων.
Παράλληλα, οι εταιρείες που επιλέγουν την αυτασφάλιση μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Ένα παράδειγμα είναι η BP, η οποία το 2010 βασίστηκε στην ιδιόκτητη ασφαλιστική της δομή για την κάλυψη της πετρελαιοπηγής Deepwater Horizon. Όταν σημειώθηκε η καταστροφική έκρηξη, το ασφαλιστικό συμβόλαιο της BP περιορίστηκε στα 700 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ζημίες ξεπέρασαν κατά πολύ το ποσό αυτό.
Αυτή η νέα εποχή αυτασφάλισης, παρόλο που βοηθά τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς, εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομική και κλιματική βιωσιμότητα.