Η ΕΚΤ διπλασιάζει το κόστος από τους δασμούς του Τραμπ – Προς μηδενική ανάπτυξη η Ευρωζώνη;

Η ΕΚΤ διπλασιάζει το κόστος από τους δασμούς του Τραμπ – Προς μηδενική ανάπτυξη η Ευρωζώνη;
A euro currency sign is pictured inside the headquarters building of the European Central Bank (ECB) ahead of a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on June 6, 2024. The European Central Bank is expected to start cutting interest rates from record highs, its first reduction in nearly five years, but volatile inflation means the path ahead is uncertain. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Ο αντίκτυπος μπορεί να διπλασιαστεί, στο 1% προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία της Ευρωζώνης οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί λόγω των δασμών.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει πως οι δασμοί αναμένεται να κοστίζουν από 0,3% έως 0,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ευρωτράπεζα πλέον αναθεωρεί την εκτίμηση για τον αντίκτυπο του 0,5% τον πρώτο χρόνο ισχύος των δασμών. Μια πηγή δήλωσε στο Reuters πως ο αντίκτυπος μπορεί να διπλασιαστεί, στο 1% προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Αυτό θα εξαφάνιζε όλη την οικονομική ανάπτυξη, δεδομένου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θεωρείται ότι θα επεκταθεί μόνο κατά περίπου 1% φέτος.

Μια τέτοια υποτονική οικονομική δραστηριότητα ήταν πιθανό να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις τιμές, ανέφεραν οι πηγές. Ωστόσο, ορισμένοι υποστήριξαν ότι ο μεγαλύτερος κατακερματισμός του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να οδηγήσει σε δομικά υψηλότερο πληθωρισμό σε βάθος χρόνου.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ συνεδριάζει επί της νομισματικής πολιτικής και η προσοχή θα στραφεί στα όσα θα ειπωθούν από την ευρωτράπεζα για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: