Η ΕΚΤ έτοιμη για δράση: Ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% και η μείωση των επιτοκίων που πλησιάζει

Η ΕΚΤ έτοιμη για δράση: Ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% και η μείωση των επιτοκίων που πλησιάζει
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main with a sign for a railroad crossing with a steam locomotive in the foreground. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Όλο και πιο πιθανή μία νέα μείωση των επιτοκίων εντός του μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη απόφαση για τη νομισματική της πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, αλλά η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υποτονική.

Σημαντικοί παράγοντες, όπως η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, πιέζουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προς τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο Μάριο Σεντένο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι «ο πληθωρισμός είναι πλέον κοντά στο στόχο του 2%», ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνώρισε την ανάγκη για πολιτικές χαλάρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι οι επιπτώσεις της μείωσης των επιτοκίων θα συνεχιστούν έως το 2025, ενώ οι αγορές προεξοφλούν ήδη με πιθανότητα 90% μια νέα μείωση εντός του Οκτωβρίου.

Η γερμανική οικονομία υποφέρει από χαμηλή ζήτηση στις εξαγωγές και διαρθρωτικά προβλήματα, ενώ στη Γαλλία οι υπηρεσίες έχουν σημειώσει αισθητή επιβράδυνση. Αυτές οι προκλήσεις δημιουργούν ανησυχίες για το κατά πόσο η Ευρωζώνη μπορεί να ανακάμψει, με την ΕΚΤ να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές στην προσεχή της συνεδρίαση.

Παρά τις προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού, οι αδύναμες οικονομικές επιδόσεις υποδαυλίζουν την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, με αναλυτές να προβλέπουν νέα μείωση των επιτοκίων και κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, εφόσον οι συνθήκες δεν βελτιωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: