Η ΕΚΤ εξετάζει αύξηση επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο

Η ΕΚΤ εξετάζει αύξηση επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής συμφώνησαν να προχωρούν στην λήψη αποφάσεων «συνεδρίαση με συνεδρίαση».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πέρα από αυτόν τον μήνα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, δήλωσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στην τελευταία τους συνεδρίαση.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών στη συνεδρίαση της 14ης-15ης Ιουνίου και διαμήνυσε ότι η ένατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων ήταν σχεδόν δεδομένη τον Ιούλιο, καθώς προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου που δημοσιεύθηκε από την ΕΚΤ την Πέμπτη έδειξαν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να συνεχιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

«Θεωρήθηκε απαραίτητο να γνωστοποιηθεί ότι η νομισματική πολιτική είχε ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψει για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο εγκαίρως» ανέφερε η ΕΚΤ. «Υπήρξε η άποψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πέραν του Ιουλίου, εάν χρειαστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στοιχεία από τη συνάντηση του Ιουνίου έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός στο μπλοκ υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο.

Αλλά ο αποκαλούμενος δομικός δείκτης, συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να ακολουθήσουν μια «προσέγγιση που θα εξαρτάται από τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα» και τη λήψη αποφάσεων «συνεδρίαση με συνεδρίαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: