Η ΕΚΤ προειδοποιεί: Οι εξαγωγές της ΕΕ θα συνεχίζουν να έχουν δυσκολίες τα επόμενα χρόνια

Η ΕΚΤ προειδοποιεί: Οι εξαγωγές της ΕΕ θα συνεχίζουν να έχουν δυσκολίες τα επόμενα χρόνια
epa08867889 A view of a busy container port in Qingdao, Shandong province, China, 01 December 2020 (issued 07 December 2020). China's exports in November jumped by 21.1 percent by US dollar value from a year earlier, with exports to the United States rose 46 percent to make a record 75.4 billion US dollar trade surplus with the US. EPA/ZHANG JINGANG CHINA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αύξηση της παραγωγικότητας στην ευρύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγείς της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα επόμενα χρόνια, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας θα επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητά τους, σημειώνεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Οι εξαγωγείς της Ευρωζώνης έχουν χάσει σταθερά μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς και οι δυσκολίες τους έγιναν ακόμη πιο έντονες τα τελευταία χρόνια, καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος «έφαγε» σημαντικά τα περιθώρια κέρδους και έσυρε μεγάλο μέρος του τεράστιου βιομηχανικού τομέα της Ευρωζώνης βαθιά στην ύφεση.

«Οι προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα θα μπορούσαν να συνεχιστούν, καθώς το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένο και η ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στις αλλαγές των συνθηκών της παγκόσμιας αγοράς λόγω της συνεχιζόμενης εξάρτησής της από τις εισαγωγές ενέργειας», ανέφερε η ΕΚΤ.

Οι πρόσφατες κρίσεις, από την πανδημία έως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν επίσης εκθέσει την ευπάθεια της ζώνης του ευρώ σε σοκ από την προσφορά και το κόστος των εισαγωγών, το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί από τον γεωπολιτικό κατακερματισμό, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Η αύξηση της παραγωγικότητας στην ευρύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και το χάσμα μεταξύ των δύο οικονομικών μπλοκ έχει ακόμη διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ 1995 και 2019, η παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 50% ή 2,1% ετησίως, ενώ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε μόνο κατά 28% ή 1% ετησίως.

Το χάσμα αυτό διευρύνθηκε απότομα από την έναρξη της πανδημίας, αρχικά λόγω των προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας και στη συνέχεια λόγω του σοκ των τιμών της ενέργειας, που προκλήθηκε κυρίως από τον πόλεμο της Ρωσίας.

Μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2019 και του δεύτερου τριμήνου του 2024, η παραγωγικότητα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε μόλις κατά 0,9%, ενώ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 6,7%, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Παρόλα αυτά, κάποια βελτίωση είναι πιθανή, καθώς οι κλυδωνισμοί της προσφοράς και η μετατόπιση των προτιμήσεων της παγκόσμιας ζήτησης απομακρύνονται. Αλλά τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας του ευρώ είναι πιθανό να παραμείνουν, δεδομένων των διαρθρωτικών αδυναμιών της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com