Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για αλλαγή πορείας – Αντίστροφη μέτρηση για μείωση επιτοκίων

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για αλλαγή πορείας – Αντίστροφη μέτρηση για μείωση επιτοκίων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από δύο χρόνια αυστηρής νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Αυξάνονται οι ενδείξεις από αξιωματούχους ότι την επόμενη εβδομάδα, μετά από δύο χρόνια αυστηρής νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη μείωση του κόστους δανεισμού. Παρόλο που εκκρεμεί η ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού του Μαΐου για την Ευρωζώνη, τα οποία θα δημοσιευτούν αυτή την Παρασκευή, φαίνεται ότι αυτά τα στοιχεία θα επιβεβαιώσουν την απόφαση.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε στους Financial Times ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, τόνισε ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «σφιχτή» φέτος, καθώς η ανάπτυξη των μισθών δεν αναμένεται να επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα πριν το 2026.

«Εκτός απροόπτου, έχουμε αρκετά στοιχεία ώστε να αρχίσουμε να μειώνουμε τα υψηλότερα επίπεδα περιορισμού», ανέφερε ο Λέιν, προσθέτοντας ότι ενώ η πολιτική θα παραμείνει αυστηρή, υπάρχει πλέον περιθώριο ελιγμού.

Ο Όλι Ρεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μια πρώτη μείωση στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Σε ομιλία του, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας, ο Ρεν τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχωρεί με βιώσιμο τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο, παραμένοντας κάτω από το όριο του 3% για έβδομο συναπτό μήνα.

«Χάρη σε αυτή τη διαδικασία αποπληθωρισμού, ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο, και οι συνθήκες είναι ώριμες τον Ιούνιο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Rehn, σημειώνοντας ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί εφόσον συνεχίσει να πέφτει ο πληθωρισμός και δεν υπάρξουν νέες γεωπολιτικές ή ενεργειακές προκλήσεις.

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται τώρα στο 4%, περιορίζοντας την αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόλο που και οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν σχετική βεβαιότητα για την απόφαση της επόμενης εβδομάδας, απέφυγαν να κάνουν σαφείς προβλέψεις για τον Ιούλιο. Η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, δήλωσε ήδη ότι το δεύτερο βήμα θα καθυστερήσει.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των μισθών στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί «αισθητά» το 2025, και οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας πιθανότατα θα αρχίσουν τότε να συζητούν για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.

«Πρέπει να δούμε περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό προτού προχωρήσουμε από τη φάση της διατήρησης της περιοριστικής πολιτικής στις συζητήσεις για την κανονικοποίησή της», δήλωσε ο Λέιν, προβλέποντας ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό φέτος, ώστε να διασφαλιστεί η πτωτική πορεία του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αποκλείσει τη μείωση του κόστους δανεισμού τόσο στη συνεδρίαση του Ιουνίου όσο και στη συνεδρίαση του Ιουλίου, δήλωσε από την πλευρά του τη Δευτέρα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό– αντιδρώντας στους συναδέλφους νομισματικούς αξιωματούχους που δεν αισθάνονται άνετα με την ιδέα διαδοχικών μειώσεων.

Ο Βιλερουά δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung ότι τάσσεται υπέρ της «μέγιστης προαιρετικότητας» μετά την «τελειωμένη συμφωνία» της μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων τον επόμενο μήνα, η οποία, όπως είπε, μπορεί να εκτροχιαστεί μόνο από ένα σοκ.

«Μερικές φορές διαβάζω ότι θα πρέπει να μειώνουμε τα επιτόκια μόνο μία φορά το τρίμηνο, όταν υπάρχουν νέες οικονομικές προβλέψεις, και ως εκ τούτου αποκλείουμε τον Ιούλιο», δήλωσε στη συνέντευξη. «Γιατί έτσι, αν είμαστε συνεδρίαση προς συνεδρίαση και καθοδηγούμενοι από τα δεδομένα; Δεν λέω ότι πρέπει να δεσμευτούμε ήδη για τον Ιούλιο, αλλά ας διατηρήσουμε την ελευθερία μας όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: