Η ΕΚΤ προωθεί το ψηφιακό ευρώ ως απάντηση στα κρυπτονομίσματα του Τραμπ
- 24/01/2025, 19:15
- SHARE
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης χρειάζονται ένα ψηφιακό ευρώ για να ανταποκριθούν στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει τα stablecoins, ένα είδος κρυπτονομίσματος που είναι συνήθως συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πιέρο Τσιπολόνε.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα «προωθήσει την ανάπτυξη και την αύξηση των νόμιμων και νόμιμων stablecoins που υποστηρίζονται από το δολάριο παγκοσμίως» στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την κρυπτογράφηση, την οποία σκιαγράφησε σε εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε την Πέμπτη.
Ο Τσιπολόνε δήλωσε ότι αυτό θα βοηθήσει να προσελκύσει ακόμη περισσότερους πελάτες μακριά από τις τράπεζες και θα ενισχύσει την υπόθεση της ΕΚΤ να λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα ως απάντηση.
«Υποθέτω ότι η λέξη-κλειδί εδώ (στο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ) είναι παγκόσμια», δήλωσε ο Τσιπολόνε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτή η λύση, όπως όλοι γνωρίζετε, αποδιαμεσολαβεί περαιτέρω τις τράπεζες, καθώς χάνουν τις αμοιβές, χάνουν τους πελάτες… Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ».
Τα stablecoins λειτουργούν παρόμοια με τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, καθώς προσφέρουν έκθεση σε βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε ένα επίσημο νόμισμα – σχεδόν πάντα το δολάριο ΗΠΑ.
Ένα ψηφιακό ευρώ, αντίθετα, θα ήταν ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα εγγυάται η ΕΚΤ, αλλά θα διαχειρίζεται από εταιρείες όπως οι τράπεζες.
Θα επέτρεπε στους πολίτες, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, να πραγματοποιούν πληρωμές. Τα χαρτοφυλάκια θα είχαν πιθανότατα ανώτατο όριο μερικές χιλιάδες ευρώ και δεν θα αμείβονταν.
Οι τράπεζες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα άδειαζε τα ταμεία τους, καθώς οι πελάτες θα μετέφεραν μέρος των μετρητών τους στην ασφάλεια ενός εγγυημένου από την ΕΚΤ πορτοφολιού.
Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης πειραματίζεται επί του παρόντος με το πώς θα λειτουργούσε στην πράξη ένα ψηφιακό ευρώ. Αλλά θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα το λανσάρει μόνο όταν οι ευρωπαίοι νομοθέτες εγκρίνουν τη σχετική νομοθεσία.
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απαγόρευσε επίσης στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εκδώσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC).
Η Νιγηρία, η Τζαμάικα και οι Μπαχάμες έχουν ήδη λανσάρει ψηφιακά νομίσματα και άλλες 44 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, της Αυστραλίας και της Βραζιλίας, εκτελούν πιλοτικά προγράμματα, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Handelsblatt: Η Γερμανία «κούρεψε» τις προσδοκίες για ανάπτυξη το 2025 – Στο 0,3% αντί 1,1%
- Η Maersk θα συνεχίσει να αποφεύγει την Ερυθρά Θάλασσα – Παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος για τα πλοία
Πηγή: reuters.com