Η ΕΚΤ σχεδιάζει την πρώτη αύξηση επιτοκίων σε 11 χρόνια
- 21/07/2022, 09:08
- SHARE
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται σήμερα να έχει συζητήσεις σχετικά με το μέγεθος της πρώτης αύξησης των επιτοκίων σε 11 χρόνια, με το κόστος ζωής να παραμένει πεισματικά υψηλό στην περιοχή.
Το ευρώ σκαρφάλωσε σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν το πρωί της Τρίτης, αφού το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο πηγή, ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει εάν θα επιλέξει αύξηση 50 μονάδων βάσης ή 25.
«Είναι πιθανό η ΕΚΤ να θέλει την επιλογή μιας αύξησης 0,50%, εξαιτίας όσων έχει διαπιστώσει στα μη δημοσιευμένα στοιχεία για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Mark Wall και η ομάδα του στην Deutsche Bank Research σε πρόσφατο σημείωμα.
«Είναι επίσης πιθανό η επιλογή μιας αύξησης 50 μονάδων να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση των λεπτομερειών ενός ισχυρού εργαλείου κατά του κατακερματισμού», πρόσθεσε, αναφέροντας το νέο σχέδιο τόνωσης που πρόκειται να ξεκινήσει την Πέμπτη και θα στοχεύει στην αύξηση των αποδόσεων του χρέους στις περιφερειακές χώρες, όπως η Ιταλία.
Οι λεπτομέρειες αυτού του νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού θα παρακολουθούνται στενά και έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει μια άλλη σοβαρή πολιτική κρίση.
«Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Λαγκάρντ είναι πιθανό να τονίσει τον προσωρινό χαρακτήρα του μέσου, λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων στις οποίες βρίσκεται η ευρωζώνη, θα υπογραμμίσει επίσης την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να διασφαλίσει την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης», είπε ο Ντερκ Σουμάχερ του Natixis.
«Η λεπτή γραμμή που θα πρέπει να περπατήσει εδώ η πρόεδρος Λαγκάρντ – επίσης υπό το φως της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία – αυξάνει τον κίνδυνο μιας «παρεξήγησης» και ακανόνιστες κινήσεις στην αγορά», πρόσθεσε ο Σουμάχερ.
Το νέο εργαλείο κατακερματισμού και μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων θα έρθουν και τα δύο, καθώς η ΕΚΤ ασχολείται με την κύρια εντολή της, τη σταθερότητα των τιμών. Η εκτύπωση του πληθωρισμού της ευρωζώνης για τον Ιούνιο έφτασε στο 8,6%, από 8,1% τον Μάιο και οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Ιούνιο ήταν 32,7% υψηλότερες από ό,τι πέρυσι. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα θα μπορούσαν σιγά σιγά να βελτιώνονται.
«Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών (εκτός της ενέργειας) δεν αυξήθηκαν τόσο έντονα όσο πριν. Εδώ, η σύγκριση από έτος σε έτος μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω, μεταξύ άλλων, των κάπως χαμηλότερων τιμών των μετάλλων», σημείωσαν οι αναλυτές της Commerzbank εξετάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία. «Καθώς τα ενδιάμεσα αγαθά είναι μπροστά από τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών σε αυτόν τον κύκλο, αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι και οι τελευταίες θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες».
Οι οικονομικές προοπτικές είναι πολύ αβέβαιες σε αυτό το στάδιο εν μέσω αυξανόμενου κινδύνου διακοπής του αερίου κατά τις επόμενες εβδομάδες. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για εκτεταμένη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου καθώς συνεχίζεται η συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 που φέρνει αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Κάποιοι φοβούνται ότι η αναστολή των παραδόσεων θα μπορούσε να παραταθεί πέραν του χρονοδιαγράμματος των 10 ημερών, εκτροχιάζοντας τις προετοιμασίες χειμερινού εφοδιασμού της περιοχής.
«Είναι σημαντικό ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να σφίγγει την πολιτική, ακόμη και μέσω μιας ελαφριάς ύφεσης, εάν η επιτάχυνση των μισθών και οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές ενέργειας οδηγήσουν σε αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Anatoli Annenkov σε ερευνητικό σημείωμα.
«Πιστεύουμε ότι η αύξηση του επιτοκίου πολιτικής τουλάχιστον στο κατώτατο σημείο του εύρους των εκτιμήσεων του φυσικού επιτοκίου (1-2%) έχει επομένως νόημα προκειμένου να είμαστε σε καλύτερη θέση το επόμενο έτος για να αντιμετωπίσουμε τις προοπτικές για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.