Η ΕΚΤ σε εγρήγορση – Λαγκάρντ: Δεν έχει περάσει η πληθωριστική απειλή

Η ΕΚΤ σε εγρήγορση – Λαγκάρντ: Δεν έχει περάσει η πληθωριστική απειλή
epa10860234 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 14 September 2023. The Governing Council decided to raise the three key ECB interest rates by 25 basis points. Accordingly, the interest rate on the main refinancing operations and the interest rates on the marginal lending facility and the deposit facility will be increased to 4.50%, 4.75% and 4.00% respectively, with effect from 20 September 2023. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει», τονίζει η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει ακόμα επαρκή δεδομένα που να δείχνουν ότι η πληθωριστική απειλή έχει περάσει, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

Με ισχυρή την αγορά εργασίας της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ έχει χρόνο να αξιολογήσει τις νέες πληροφορίες, όπως δήλωσε η Λαγκάρντ στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, τόνισε ότι τα στοιχεία του Ιουνίου για τον πληθωρισμό δεν επαρκούν για να αξιολογηθούν πλήρως οι τιμές των υπηρεσιών.

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τον μελλοντικό πληθωρισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σχέση κερδών, μισθών και παραγωγικότητας, καθώς και πιθανά νέα σοκ από την πλευρά της προσφοράς.

Αυτές οι δηλώσεις υποδηλώνουν προτίμηση για διατήρηση του κόστους δανεισμού αμετάβλητου στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα. Από την αρχική μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη Λαγκάρντ για ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις και την επίδραση των πολιτικών εξελίξεων.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές με τις μειώσεις επιτοκίων, για να αποφευχθεί η αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Η Λαγκάρντ συμφωνεί, δηλώνοντας ότι «η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει» και ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίς ντε Γκίντος: Οι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των επιτοκίων

Η ΕKT δεν ακολουθεί μια προκαθορισμένη πορεία προς τη μείωση των επιτοκίων, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στο CNBC.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και οι εκλογές στη Γαλλία περιπλέκουν την αξιολόγηση της οικονομίας και των τάσεων των τιμών, δήλωσε ο ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι μήνες «δεν θα είναι εύκολοι».

«Για τα υπόλοιπα και δεδομένης της αβεβαιότητας που διανύουμε, είναι αρκετά σαφές ότι δεν έχουμε μια προκαθορισμένη πορεία», πρόσθεσε. «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στον ορισμό μας για τη σταθερότητα των τιμών», αλλά «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ερωτηθείς πόσες φορές η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, είπε ότι «δεν ξέρουμε – είμαστε αρκετά σαφείς ως προς αυτό».
Σύμφωνα με το Bloomberg, είπε επίσης ότι οι τελευταίες κινήσεις της αγοράς στη Γαλλία δεν ήταν «άτακτες» και αντανακλούν πιθανές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική. «Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: