Η ΕΚΤ τα βάζει με το φτηνό δολάριο
- 16/04/2016, 10:00
- SHARE
Πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στράφηκαν ενάντια στην αμερικανική νομισματική πολιτική.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυσαρεστημένη εξαιτίας της πρόσφατης πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, αλλά την αποδέχεται ως φυσική συνέπεια της επιφυλακτικής στάσης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, όσον αφορά την οικονομική προοπτική και δεν βλέπει κανέναν λόγο να αναλάβει δράση για να μειώσει την ισοτιμία του ευρώ, δήλωσαν τρεις πηγές στην ΕΚΤ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Το ασθενέστερο δολάριο —έχει υποχωρήσει κατά 4% έναντι του ευρώ από τις αρχές του Μαρτίου και κατά 6% μέσα στον τελευταίο χρόνο— μειώνει τον πληθωρισμό που οφείλεται στις εισαγωγές στην ευρωζώνη και καθιστά πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να αυξήσει τις τιμές, καθώς έχει καταγραφεί επανειλημμένα αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη.
Αλλά την ώρα που πολλές κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν νομισματική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης για να τονώσουν τις οικονομίες των χωρών τους, υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν δαπανηροί νομισματικοί πόλεμοι, εξήγησε ένας αξιωματούχος της ΕΚΤ υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Πρέπει να αποδεχθούμε ότι η μέθοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν δουλεύει όπως παλιότερα», δήλωσε δεύτερο στέλεχος της ΕΚΤ που δήλωσε να μην κατονομαστεί. «Με την οδό των χαμηλών επιτοκίων που έχει πάρει η Fed, μειώνεται η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, και χρειάζεται να αποφύγουμε ακόμη και να δοθεί η εντύπωση ότι στοχοθετούμε τη συναλλαγματική ισοτιμία», πρόσθεσε.
«Το ισχυρότερο ευρώ δεν βοηθά με τον πληθωρισμό, αλλά βρισκόμαστε ακόμη σε ένα εντελώς αποδεκτό φάσμα και το πετρέλαιο τελικά μας βοηθάει», ανέφερε η ίδια πηγή.
Το δολάριο, το οποίο βρίσκεται εξάλλου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών έναντι του γεν, υποχώρησε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, λόγω των προβλέψεων της Fed που άφησαν να γίνει σαφές πως θα υπάρξουν μόνο δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016, αντί των τεσσάρων που αναμένονταν τον Δεκέμβριο.
Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστήριξε την Παρασκευή ότι στην ΕΚΤ επικρατεί οργή εξαιτίας της αίσθησης ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα κάνει ανακοινώσεις για να ρίξει την ισοτιμία του δολαρίου και προέβλεψε ότι θα ασκούνταν πιέσεις για μια συμφωνία στην Ομάδα των Είκοσι (G20) στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.
Όμως στελέχη κεντρικών τραπεζών και κυβερνητικά στελέχη αντίθετα είπαν πως δεν υπάρχει τέτοια ένταση. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας σημείωσε πως οι αγορές μοιάζουν να παρεξήγησαν την ανακοίνωση της G20 που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο, στο οποίο γινόταν δέσμευση για την αποφυγή των εσκεμμένων νομισματικών υποτιμήσεων, αλλά δεν σηματοδοτούσε μια απαγόρευση της λήψης αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που μπορεί να επηρεάζουν έμμεσα τις αγορές συναλλάγματος.
«Μου προκαλούν ορισμένη ενόχληση οι κινήσεις που επηρεάζουν το συνάλλαγμα, σίγουρα, αλλά θα πρέπει απλά να το χειριστούμε αυτό», ανέφερε μια τρίτη πηγή στην ΕΚΤ. «Υπήρξε μια συμφωνία επί της αρχής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που εκφράστηκε στην ανακοίνωση της G20 (του Φεβρουαρίου), αλλά ο εντεινόμενος κίνδυνος του Brexit και η αναπροσαρμογή της στάσης της Fed είχαν αποτέλεσμα σχετικά μεγάλες κινήσεις».
Αλλά η Fed σαφώς «εκπονεί τη νομισματική πολιτική της προς όφελος της οικονομίας των ΗΠΑ, και κανείς δεν υπονοεί ότι στόχος της είναι να υποτιμήσει» το αμερικανικό νόμισμα, πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Και τα τρία στελέχη της ΕΚΤ διέψευσαν ότι συνήφθη μια περίπλοκη, μυστική συμφωνία στη Σαγκάη και επέμειναν ότι υπήρξε απλώς συμφωνία πως τυχόν επιθετικές κινήσεις με στόχο την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας νομισμάτων δεν θα είχαν νόημα.