Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια 0,25% στις 6 Ιουνίου – Μια περικοπή ίσον καμία ή μία και τέλος;

Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια 0,25% στις 6 Ιουνίου – Μια περικοπή ίσον καμία ή μία και τέλος;
A sculpture of the Euro currency stands in the city centre of Frankfurt am Main, western Germany, on January 25, 2024. The European Central Bank (ECB) is expected to stand pat on January 25, 2024 and call for patience in the ongoing battle against inflation, pushing back against market hopes of rapid interest rate cuts. The Frankfurt-based institution launched an unprecedented rate hiking cycle in mid-2022 after Russia's war in Ukraine pushed food and energy costs higher, sending inflation soaring. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια πιεστική ανάγκη για την ΕΚΤ ώστε να μειώσει τα επιτόκια ή να προβεί σε σειρά περικοπών

Με την πλειονότητα των Ευρωπαίων policymakers να διαλαλούν μείωση επιτοκίων κατά 0,25% στις 6 Ιουνίου, θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη οποιαδήποτε άλλη απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο παρελθόν, οι κύκλοι μείωσης επιτοκίων πυροδοτούνταν κυρίως είτε από υφέσεις είτε από κρίσεις. Ευτυχώς, τίποτε από αυτά τα δύο δεν απειλεί επί του παρόντος την οικονομία της ευρωζώνης.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κάποια πιεστική ανάγκη για την ΕΚΤ ώστε να μειώσει τα επιτόκια ή να προβεί σε σειρά περικοπών. Αντίθετα, θα μειώσει τα επιτόκια όχι τόσο επειδή πρέπει, αλλά απλώς επειδή μπορεί. Ή όπως το έθεσε ο Chief Economist Philip Lane: η ΕΚΤ θα «άρει το ανώτατο επίπεδο περιορισμού».

Είναι πραγματικά πλήρως υπό έλεγχο ο πληθωρισμός;

Σύμφωνα με την ING, τους τελευταίους μήνες, η ΕΚΤ έχει δείξει αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις προβλέψεις της. Αυτή η εμπιστοσύνη έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό την περασμένη εβδομάδα, όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον υπό έλεγχο. Αυτή η σιγουριά, ωστόσο, μπορεί να ήταν λίγο πρόωρη. Στην πραγματικότητα, τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την αρχή του έτους ήταν ελαφρώς ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν, κυρίως λόγω του τομέα των υπηρεσιών – τουλάχιστον τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι κάπως υψηλότερος από ό,τι είχε προβλέψει η κεντρική τράπεζα.

Θυμηθείτε ότι στις προβλέψεις της για τον Μάρτιο η ΕΚΤ ανέμενε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το 2% το γ’ τρίμηνο του 2025 και η ανάπτυξη αναμενόταν να ανακάμψει μέχρι το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτές οι προβλέψεις, ωστόσο, δεν βασίστηκαν μόνο στις τεχνικές παραδοχές ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν περίπου στα 75 δολάρια/βαρέλι και σε μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά και στις προσδοκίες της αγοράς για περικοπές των επιτοκίων κατά περίπου 150 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2025.

Στις προβλέψεις της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, οι κάπως υψηλότερες τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανεβάσουν ελαφρώς τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό αντισταθμίζοντας τα υψηλότερα επιτόκια. 

Ταυτόχρονα, η αύξηση των μισθών δεν έχει επιβραδυνθεί ακόμη, και τόσο η αύξηση των μισθών όσο και οι εξελίξεις στον πληθωρισμό είναι πιθανό να είναι ανώμαλες. Οι μισθολογικές εξελίξεις, ειδικότερα, θα παραμείνουν κρίσιμες. Η υψηλότερη του αναμενομένου αύξηση μισθών το α’ τρίμηνο απορρίφθηκε από την ΕΚΤ, η οποία επισήμανε αρκετούς έκτακτους παράγοντες, επιδράσεις βάσης και αποτέλεσμα κάλυψης της διαφοράς. Οι πιο επίκαιροι δείκτες σύμφωνα με την ΕΚΤ εξακολουθούν να υποδηλώνουν συγκράτηση των μισθών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι οι προβλέψεις του Μαρτίου είχαν υποθέσει αύξηση μισθών 4,1% σε ετήσια βάση φέτος, ο κίνδυνος επανεκτίμησης παραμένει υψηλός.

Για την επόμενη εβδομάδα, οι νέες προβλέψεις δύσκολα θα παρουσιάσουν αλλαγές. «Αναμένουμε ελαφρά ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού για φέτος αλλά όχι αλλαγές στο προφίλ και στο χρονοδιάγραμμα πτώσης του πληθωρισμού κάτω από το 2%. Ταυτόχρονα, ωστόσο, αυξάνονται οι κίνδυνοι ο πληθωρισμός να παραμείνει κολλώδης και να μην είναι πλήρως υπό έλεγχο» υποστηρίζει η ING.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκεπτικό πίσω από τη μείωση των επιτοκίων της επόμενης 

H πρόσφατη βελτίωση των δεικτών καναλωτικής εμπιστοσύνης, η εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού και η υψηλότερη αύξηση των μισθών θα μπορούσαν να συνηγορήσουν κατά της μείωσης των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. 

Ωστόσο, η ίδια ΕΚΤ, μετά τις συνεχείς δηλώσεις των στελεχών της, δεν έχει περιθώριο μη μείωσης. Ως εκ τούτου, το σκεπτικό πίσω από τη χαλάρωση είναι να πραγματοποιηθεί σταδιακά, χωρίς να τερματιστεί ο περιορισμός. Με μια τέτοια κίνηση, η ΕΚΤ θα γινόταν και πάλι μια κεντρική τράπεζα που κοιτάζει το μέλλον, αντί για μια κεντρική τράπεζα που εστιάζει κυρίως στον πραγματικό πληθωρισμό. «Για να το θέσω απλά, οι προβλέψεις της ΕΚΤ για πτώση του πληθωρισμού κάτω από το 2% και η παραμονή εκεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και μετά δίνουν στην τράπεζα το περιθώριο να μειώσει σταδιακά τα επιτόκια σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς που περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του προσωπικού» αναφέρει ο αναλυτής της ING.

Στο μυαλό του Lane

Η συνέντευξη του Philip Lane στους Financial Times έδειξε επίσης ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, τουλάχιστον, είναι υπέρ μιας σειράς περικοπών επιτοκίων.

Όπως είπε, «η ροή δεδομένων τους επόμενους μήνες θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε για την ταχύτητα με την οποία θα καταργήσουμε περισσότερους περιορισμούς». 

Επομένως, στο μυαλό του, φαίνεται ότι είναι ζήτημα ρυθμού και όχι αν η ΕΚΤ θα άρει περισσότερους περιορισμούς. Ωστόσο, κοιτάζοντας πέρα ​​από τον Ιούνιο, πιστεύουμε ότι ο δρόμος για την Τράπεζα κάθε άλλο παρά ξεκάθαρος είναι. Ο κίνδυνος αναθέρμανσης έχει σαφώς αυξηθεί. Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ ήταν ένας καλός δείκτης για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια και επί του παρόντος βρίσκεται ξανά σε ανοδική τάση, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δείχνουν νέους πληθωριστικούς κινδύνους. 

Η κυκλική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, οι διαρθρωτικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η ανοδική πίεση στους μισθούς θα μπορούσαν εύκολα να θέσουν ξανά σε κίνδυνο τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Το ερώτημα εάν η μείωση των επιτοκίων της επόμενης εβδομάδας θα εμπίπτει στην κατηγορία «μία ίσον καμία» ή «μία και καμία άλλη» θα παραμείνει αναπάντητο, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: ένας μεγαλύτερος κύκλος μείωσης επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν ο πληθωρισμός επιστρέψει γρήγορα στο 2%. 

Η οικονομική δραστηριότητα θα περιόριζε τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένουμε μια hawkish περικοπή την επόμενη εβδομάδα και μια ΕΚΤ που, τουλάχιστον στη συνέντευξη Τύπου, θα προσπαθήσει να μην δώσει κατευθυντήριες γραμμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: