Η ΕΚΤ «θα χρειαστεί χρόνο» για τη μείωση των επιτοκίων – Προειδοποιήσεις για το υψηλό κόστος δανεισμού
- 14/02/2024, 12:00
- SHARE
Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της και στη χαλάρωση της «σφιχτής» νομισματικής της πολιτικής έστειλε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, «μαζεύοντας» τις προσδοκίες των αναλυτών για τη μείωση του κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται πως τα επιτόκια της ευρωτράπεζες βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αποκρούσει τις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων, επιμένοντας ότι ακόμη και αν η επόμενη κίνηση είναι η χαλάρωση της πολιτικής, αυτή είναι πιο μακριά στο μέλλον από ό,τι πιστεύουν οι επενδυτές.
Οι επενδυτές αναμένουν τώρα μειώσεις 113 μονάδων βάσης φέτος, από 150 μονάδες βάσης νωρίτερα, με την πρώτη κίνηση να θεωρείται τώρα είτε τον Απρίλιο είτε τον Ιούνιο.
«Ενώ οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει να προτρέχουμε. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προτού έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο μας του 2%» ανέφερε την Τετάρτη ο ο ντε Γκίντος σε συνέδριο στο Σπλιτ της Κροατίας.
Ο Ισπανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι μισθολογικές πιέσεις παραμένουν υψηλές και η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι χαλαρώνουν, γεγονός που αποτελεί πιθανό ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές.
Τα περιθώρια κέρδους θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν πιο ανθεκτικά από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν να ανεβάσουν το ενεργειακό κόστος και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Παρόλα αυτά, ο ντε Γκίντος υποστήριξε ότι ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται, ενδεχομένως υποβοηθούμενος από την υποτονική ανάπτυξη, η οποία είναι απίθανο να βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα.
Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθούν επίσης να λειτουργούν στην οικονομία και θα συνεχίσουν να μειώνουν τη ζήτηση για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αλλά οι προβλέψεις ήταν επιρρεπείς σε σφάλματα και η αβεβαιότητα παρέμενε μεγάλη, οπότε η ΕΚΤ έπρεπε να εξετάσει τις προβλέψεις παράλληλα με τα εισερχόμενα δεδομένα κατά τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε ο ντε Γκίντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ισχυρό σήμα ύφεσης από τον δείκτη Rosenberg για τις ΗΠΑ – «Έρχεται πτώση στις αγορές»
- Οι μειώσεις των επιτοκίων θα καθυστερήσουν – Με το δάχτυλο στο κουμπί πανικού οι επενδυτές
Πηγή: reuters.com