Η ΕΚΤ ζητά… βοήθεια από την τεχνητή νοημοσύνη για τα λάθη της στον πληθωρισμό
- 28/09/2023, 14:45
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθούσε στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού, μετά από χρόνια υποτίμησης των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωπαίκή οικονομία.
Σύμφωνα με το Reuters, η ευρωτράπεζα εξετάζει τώρα τρόπους για την επεξεργασία και ανάλυση εκατομμυρίων σημείων data, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων εταιρικών στατιστικών, ειδήσεων και εγγράφων τραπεζικής εποπτείας, προκειμένου να παράγει καλύτερη ανάλυση για τις αποφάσεις πολιτικής.
«Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει νέους τρόπους για τη συλλογή, το “ξεκαθάρισμα”, την ανάλυση και την ερμηνεία αυτούς του πλούτου των διαθέσιμων στοιχείων, έτσι ώστε τα στοιχεία να παρέχονται σε τομείς όπως η στατιστική, η διαχείριση ρίσκου, η τραπεζική εποπτεία και οι αναλύσεις της νομισματικής πολιτικής» σημειώνεται στο site της ΕΚΤ.
Το Reuters υπογραμμίζει πως για χρόνια η ΕΚΤ υποτιμούσε τον πληθωρισμό και ορισμένα από τα στελέχη της έχουν αμφισβητήσει τα μοντέλα της τράπεζας και τη βιωσιμότητα τους, υποστηρίζοντας πως μια σωστή πολιτική επί των αριθμών χρειάζεται συνεχείς αναθεωρήσεις.
Μεταξύ αρκετών πρωτοβουλιών τεχνητής νοημοσύνης, η τράπεζα θέλει να εμβαθύνει στην κατανόηση της συμπεριφοράς της όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών και τη δυναμική του πληθωρισμού.
Οι εφαρμογές
Με τη χρήση του web scraping (μία μέθοδος, μέσω της οποίας μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα σε μια μη δομημένη μορφή, όπως για παράδειγμα HTML και να τα μεταφέρουμε σε δομημένη μορφή σε ένα αρχείο, όπως ένα φύλλο εργασίας του Excel), η ΕΚΤ μπορεί να συλλέγει μαζικά δεδομένα τιμών σε πραγματικό χρόνο, αλλά τα στοιχεία είναι αδόμητα και ακατάλληλα για τον υπολογισμό του πληθωρισμού.
Έτσι, η ΕΚΤ θέλει να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να δομήσει τα δεδομένα και να βελτιώσει την ανάλυσή της.
Μια άλλη πρωτοβουλία είναι να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία ταξινόμησης δεδομένων από δεκάδες εκατομμύρια επιχειρήσεις, τράπεζες και φορείς του δημόσιου τομέα, ώστε να έχει καλύτερη κατανόηση της οικονομικής τους κατάστασης.
Η ΕΚΤ ευελπιστεί επίσης να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να απλοποιήσει την επικοινωνία της, απαντώντας στους επικριτές που λένε ότι η υπερβολικά πολύπλοκη, τεχνική γλώσσα της είναι αδύνατον να κατανοηθεί από τους απλούς ανθρώπους.
«Ένα γλωσσικό μοντέλο μεγάλης κλίμακας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των κειμένων που γράφονται από τα μέλη του προσωπικού, καθιστώντας την επικοινωνία της ΕΚΤ πιο κατανοητή για το κοινό» σημειώνεται στην ανακοίνωση,
«Συναφώς, χρησιμοποιούμε εδώ και λίγο καιρό μηχανικές μεταφράσεις νευρωνικών δικτύων για να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε με τους Ευρωπαίους πολίτες στη μητρική τους γλώσσα» συμπληρώνει η τράπεζα.