Η Ελλάδα 4η πιο δημοφιλής χώρα για τα ταξίδια των Ευρωπαίων – Από πού κερδίζει τους περισσότερους τουρίστες;
- 23/04/2025, 14:45
- SHARE

Στην 4η θέση μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Η χώρα μας λαμβάνει 4,9% των προτιμήσεων από τους 5.874 συμμετέχοντες στην έρευνα στο ερώτημα «σε ποια χώρα σκοπεύετε να είναι το επόμενο ταξίδι σας;»
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 6,5% στη δεύτερη η Ιταλία με 6% και στην τρίτη η Γαλλία με 5,9%.
Μετά την Ελλάδα, ακολουθούν η Αυστρία (4,5%), η Γερμανία (4,4%), η Κροατία (3,7%), το Βέλγιο (3,7%), η Πορτογαλία (3,5%) και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μίγμα των ταξιδιωτών
Η Ελλάδα λαμβάνει ένα σχετικά ισορροπημένο μείγμα μεταξύ των παλιών και νέων επισκεπτών.
Το 12% των ερωτηθέντων δηλώνει πως επισκέπτεται τακτικά τη χώρα μας, το 67% δηλώνει πως έχει επισκεφθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν τη χώρα μας και το 21% αναφέρει πως θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα.
Ήλιος και παραλίες
Η Ελλάδα λαμβάνει 11% στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών που δήλωσαν ότι προτιμούν τον ήλιο και την παραλία για τις επισκέψεις τους, πίσω μόνο από την Ισπανία (16%).
Σε αυτή την ομάδα, το 35% των ερωτηθέντων είναι ηλικίας είναι άνω των 55 ετών, ενώ το 35% αυτής της ομάδες σκοπεύει να πραγματοποιήσει ταξίδι από 7 έως 9 διανυκτερεύσεων.
Οι κορυφαίες αγορές για την Ελλάδα
Για τα ταξίδια από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2025, η Ελλάδα είναι κορυφαία επιλογή ταξιδιού για τους Πολωνούς, με 7% από την εν λόγω χώρα.
Μεταξύ των Αυστριακών, η Ελλάδα λαμβάνει 5%, μεταξύ των Βρετανών το 7%, μεταξύ των Γάλλων το 5%, μεταξύ των Γερμανών το 4% και μεταξύ των Ιταλών το 6%.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Η έκθεση «Monitoring Sentiment for Intra-European Travel» δείχνει ότι αν και η συνολική πρόθεση για ταξίδια είναι χαμηλότερη από πέρυσι (72%, μείωση κατά 3%), οι ταξιδιώτες σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή, ξοδεύουν περισσότερα και διαφοροποιούν τα μέρη στα οποία πηγαίνουν.
Οι χώρες στις οποίες η πρόθεση ταξιδιού είναι ισχυρότερη περιλαμβάνουν την Πολωνία (80%), το Ηνωμένο Βασίλειο (79%), την Ολλανδία (75%), την Ισπανία (75%) και την Ιταλία (73%). Αντίθετα, οι λιγότερο πιθανό να ταξιδέψουν είναι οι Γάλλοι (65%), οι Βέλγοι (68%), οι Αυστριακοί (69%), οι Ελβετοί (69%) και οι Γερμανοί (70%).
Οι ταξιδιωτικές συνήθειες εξελίσσονται, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν αυξανόμενη όρεξη για ταξίδια που βασίζονται σε εκδηλώσεις και εναλλακτικούς προορισμούς. Τα παραδοσιακά μεσογειακά hotspots παρουσιάζουν μια μικρή πτώση στη δημοτικότητα – κατά 8% – ενώ το ενδιαφέρον για την Ανατολική Ευρώπη αυξάνεται, κατά 3% σε ετήσια βάση.
Τα ταξίδια παραμένουν προτεραιότητα για τις δαπάνες των Ευρωπαίων
Παρά τη μέτρια μείωση της συνολικής πρόθεσης για ταξίδια, οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στις ταξιδιωτικές τους επιλογές.
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2025, το 27% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τρία ή περισσότερα ταξίδια-μια αξιοσημείωτη αύξηση 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ταξιδιώτες σκοπεύουν επίσης να μείνουν περισσότερο, με το 42% να επιλέγει διακοπές διάρκειας 7-12 διανυκτερεύσεων, αυξημένο κατά 11% σε σύγκριση με το 2024.
Η αύξηση των ταξιδιωτικών προϋπολογισμών υποδηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια στις προσωπικές τους δαπάνες. Σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (30%) σχεδιάζει να δαπανήσει μεταξύ 1.501 και 2.500 ευρώ ανά άτομο ανά ταξίδι, σημειώνοντας αύξηση 7%. Ένα άλλο 17% αναμένει να δαπανήσει περισσότερα από 2.500 ευρώ.
Οι οικονομικές ανησυχίες επίσης σταδιακά αμβλύνονται, αν και εξακολουθούν να αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια για τα ταξίδια. Οι ανησυχίες για την αύξηση του κόστους ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού μειώθηκαν από 23% σε 17% σε ετήσια βάση, ενώ οι ανησυχίες για τα προσωπικά οικονομικά μειώθηκαν σε 14%, μειωμένες κατά 3%.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες δαπανών, η διαμονή κατέχει την πρώτη θέση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (27%), ακολουθούμενη από το φαγητό και το ποτό (20%) και τις δραστηριότητες του προορισμού (16%). Οι νεότεροι ταξιδιώτες ηλικίας 18-24 ετών είναι πιο πρόθυμοι να σπαταλήσουν για ψώνια (15%) και πολυτελείς εμπειρίες (11%), ενώ οι ταξιδιώτες ηλικίας 55+ δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην άνεση, ξοδεύοντας περισσότερα για διαμονή (33%) και φαγητό (24%).
Η ελκυστικότητα των εναλλακτικών προορισμών κερδίζει έδαφος
Η νότια και μεσογειακή Ευρώπη παραμένει κορυφαία επιλογή και αναμένεται να προσελκύσει το 41% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Ωστόσο, οι προθέσεις για επίσκεψη στην περιοχή είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, καθώς ορισμένοι ταξιδιώτες σχεδιάζουν να εξερευνήσουν εναλλακτικούς προορισμούς. Ειδικότερα, χώρες όπως η Αυστρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση του ενδιαφέροντος της τάξης του 1%.
Εντός της επιλεγμένης χώρας, οι καθιερωμένοι προορισμοί-όπως οι μεγάλες πόλεις, τα τουριστικά χωριά και τα θέρετρα- συνεχίζουν να κυριαρχούν σε δημοτικότητα, προσελκύοντας το 53% των ταξιδιωτών που κάνουν ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές διακοπές. Παράλληλα, το 35% επιλέγει λιγότερο διαδεδομένες τοποθεσίες, και το 13% σκοπεύει να εξερευνήσει σημεία εκτός της πεπατημένης εντός της χώρας που επιλέγει.
Οι ταξιδιώτες που επιλέγουν λιγότερο δημοφιλείς τοποθεσίες τείνουν να μένουν περισσότερο (το 38% σχεδιάζει ταξίδια άνω των 10 ημερών, σε σύγκριση με το 21% εκείνων που επιλέγουν παραδοσιακούς προορισμούς) και να ξοδεύουν περισσότερα, με πολλούς να προϋπολογίζουν πάνω από 2.500 ευρώ ανά ταξίδι.
Η ευαισθητοποίηση για το κλίμα διαμορφώνει τις ταξιδιωτικές επιλογές
Η κλιματική συνείδηση επηρεάζει όλο και περισσότερο τις ταξιδιωτικές αποφάσεις.
Ένα αυξανόμενο 81% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο τον τρόπο που ταξιδεύει, ποσοστό αυξημένο κατά 7% σε σχέση με πέρυσι.
Οι ταξιδιώτες προσαρμόζουν ανάλογα τις συνήθειές τους: Το 17% παρακολουθεί πιο στενά τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το 15% αναζητά ενεργά ηπιότερα κλίματα και το 14% αποφεύγει προορισμούς επιρρεπείς σε ακραία ζέστη.
Αυτή η αυξημένη ευαισθητοποίηση μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν το αυξημένο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για πιο δροσερές ή εναλλακτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου.
Δήλωση
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Μιγκέλ Σανζ, πρόεδρος της ETC, δήλωσε:
Οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της ταξιδιωτικής ζήτησης στην Ευρώπη. Παρά τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες αβεβαιότητες, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις ουσιαστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Η ισχυρή εμπιστοσύνη τους -που αντανακλάται σε μεγαλύτερες διαμονές, αυξημένες δαπάνες και προθυμία για περαιτέρω εξερεύνηση- σηματοδοτεί την έντονη επιθυμία τους να επανασυνδεθούν με προορισμούς και πολιτισμούς σε ολόκληρη την ήπειρο.
Αυτό αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για τους προορισμούς και τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν καλύτερα τις ροές των επισκεπτών και να επεκτείνουν τα οφέλη του τουρισμού πέρα από τα παραδοσιακά hotspots.