Η Ελλάδα παρατείνει την απαγόρευση για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στον Λακωνικό Κόλπο

Η Ελλάδα παρατείνει την απαγόρευση για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στον Λακωνικό Κόλπο
(Ξένη Δημοσίευση) Πλοία συμμετέχουν στην κοινή ναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020. Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE». Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο. Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά του Λακωνικού Κόλπου και ακόμη περισσότερο, στα ανοικτά των Κυθήρων.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό επέκτεινε αυτή την εβδομάδα μια συμβουλευτική οδηγία που ουσιαστικά απαγορεύει την κυκλοφορία πλοίων στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και περαιτέρω, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στα ανοικτά της χώρας μας, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters.

Η Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες, εκδίδει και παρατείνει τέτοιες συμβουλές για στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά του Λακωνικού Κόλπου και ακόμη περισσότερο, στα ανοικτά του νησιού των Κυθήρων, προτρέποντας εμπορικά και άλλα πλοία να αποφεύγουν την περιοχή.

Η τελευταία οδηγία παρατάθηκε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2024. «Είναι προφανώς αποτελεσματική στην αποτροπή μεταφοράς φορτίων που δεν θα έπρεπε να μεταφερθούν» δήλωσε μία από τις πηγές μιλώντας για την παράτασή της,

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι διεθνείς κυρώσεις δυσκόλεψαν την εμπορία ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών, ωθώντας τους traders να αναζητήσουν «παραθυράκια» για την εξαγωγή τους, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων μεταφορών από πλοίο σε πλοίο.

Τα ύδατα γύρω από τις νότιες ακτές της Ελλάδας και ο Λακωνικός Κόλπος αποτέλεσαν πρόσφατα σημεία συνάντησης για μεταφορές από δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε άλλα πλοία.

Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να επιθεωρήσουν πλοία που φέρουν ξένη σημαία σε διεθνή ύδατα και τέτοιες ναυτικές συμβουλές βοηθούν στον περιορισμό των υπεράκτιων μεταφορών από πλοίο σε πλοίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com