Kaspersky: «Η Ελλάδα θεωρείται το πιο επικίνδυνο ιντερνετικό περιβάλλον παγκοσμίως»
- 09/12/2024, 16:36
- SHARE
Στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την έκθεσή τους σε κυβερνοαπειλές κατατάσσονται οι χρήστες στην Ελλάδα. Οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν ότι οι νέες ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού αυξήθηκαν κατά 14% το 2024, φτάνοντας τα 467.000 δείγματα καθημερινά. Στις πιο συχνές απειλές περιλαμβάνονται τα περιστατικά γενικής εκμετάλλευσης, τα password stealers, τα spyware, το financial και banking κακόβουλο λογισμικό και τα ransomware.
«Εμποδίσαμε 303.298 επιθέσεις ransomware και σταματήσαμε επιθέσεις από miners σε 999.794 μοναδικούς χρήστες, αποτρέψαμε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού σε τραπεζικά συστήματα, ΑΤΜ και Pos στις συσκευές 208.323 χρηστών .Ένα νέο trend που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι οι επιθέσεις σε κατόχους κρυπτονομισμάτων» τόνισε ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kaspersky για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πρόσθεσε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή η Ελλάδα θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο ιντερνετικό περιβάλλον, όταν παγκοσμίως 2 στους 10 χρήστες δήλωσαν ότι δέχτηκαν τουλάχιστον μια επίθεση. Το top 3 των ευάλωτων ως προς την ψηφιακή ασφάλεια χωρών, συμπληρώνουν το Περού και το Εκουαδόρ. Ενδεικτικά, μέχρι τον Οκτώβριο στη χώρα μας τα προϊόντα της Kaspersky απέκλεισαν 15.249.312 διαδικτυακές απειλές, ωστόσο σημειώθηκε αύξηση 21,5% στις απόπειρες επιθέσεων RDP, οι οποίες άγγιξαν τα 1.676.497.
«Παλιότερα υπήρχε η κουλτούρα του χάκερ να κάνει απλά ζημιά, να ρίξει το σύστημα. Την τελευταία πενταετία έχουν ωριμάσει αρνητικά και εστιάζουν στο οικονομικό όφελος, στο πώς θα βγάλουν λεφτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.
Την ίδια ώρα, έρευνα που διεξήχθη σε 27 αγορές με 1.000 συμμετέχοντες, κατέδειξε ότι σε ποσοστό 51% το προηγούμενο 12μηνο ήρθαν αντιμέτωποι με απόπειρα από κακόβουλο λογισμικό που επιχειρούσε να μπει στο δίκτυο τους. Το 32% αντιμετώπισε εισβολή ή προσπάθεια χειραγώγησης στο δίκτυο του μέσω δημόσιου cloud. Κατά τη γνώμη του κ. Βλάχου, λανθασμένες κινήσεις που έγιναν, ενδεχομένως από άγνοια, από κάποιους υπαλλήλους να υποβοήθησαν την επίθεση, γι’ αυτό́ και, όπως υπογράμμισε, η ανάγκη σωστής εκπαίδευσης κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, με το μεγαλύτερο κενό να εντοπίζεται κυρίως στις μικρότερες σε μέγεθος επιχειρήσεις.
Πόσο κόστισαν οι επιθέσεις;
Το κόστος των επιθέσεων ξεπερνά τα 2 εκατ. δολάρια για το 65% των μεγάλων επιχειρήσεων με το 99% να δηλώνει ότι αντιμετώπισε αναστάτωση στη λειτουργία του. Μόνο το 10% των εταιρειών δήλωσε ότι προστατεύει όλα τα εταιρικά laptops και desktop και μόνο το 8% προστατεύει όλα τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα πάνω από το 30% των εταιρειών του δημοσίου τομέα δήλωσαν ότι τους έκλεψαν δεδομένα, στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό που υπογραμμίζει την ευαλωτότητα των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στον κυβερνοχώρο.
«Τα 2/3 των εταιρειών έχουν καλύψει τις ανάγκες τους με antivirus συστήματα. Το θετικό είναι πως όλοι διατίθενται να καλυφθούν κατά 100%, είτε άμεσα, είτε σταδιακά».
Ποια η εικόνα που προκύπτει από το subsCrab
Η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις παγκόσμιες τάσεις γίνεται επίσης ευκρινέστερη παρατηρώντας ότι οι χρήστες της εφαρμογής SubsCrab στην Ελλάδα ξοδεύουν κατά μέσο όρο €748 για συνδρομές σε διαδικτυακές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας 7,1 τέτοιες υπηρεσίες ανά άτομο. Στο top 5 της λίστας παγκόσμιων υπηρεσιών με τους περισσότερους εγγεγραμμένους χρήστες βρίσκεται το Netflix, το Spotify, το Disney+, το YouTube Premium και το Google One. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των €895 για 12 τέτοιες υπηρεσίες.
Μιλώντας για τις επιδόσεις της Kaspersky στην Ελλάδα, ο κ. Βλάχος ανέφερε πως φέτος σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 20%, με το ποσοστό των ανανεώσεων να βρίσκεται στο 90%. Συνολικά απαριθμούν 300 συνεργάτες σε Ελλάδα και Κύπρο, 85% και 15% αντίστοιχα, για το B2B κομμάτι.
«Για το 2025 στοχεύουμε σε ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών και πλήρη αξιοποίηση πόρων, διατήρηση του επιτυχημένου SMB GTM, ενώ δίνουμε έμφαση στην προώθηση λύσεων enterprise (Industrial Cybersecurity)». Το πόσο σημαντική είναι για την μητρική η ελληνική αγορά, φαίνεται, όπως λέει, και από γεγονός ότι στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ένα από τα 5 Kaspersky authorized training centres που έχει η πολυεθνική στην Ευρώπη.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε φυσική παρουσία στην Ελλάδα. Σίγουρα τα πρώτα χρόνια παίξαμε επιθετικά και δεν ήμασταν οι πιο φθηνοί. Προσπαθούμε, όμως, εδώ και ενάμιση χρόνο, να το περιορίσουμε και να μην είμαστε οι cost leaders γι’ αυτό και στρεφόμαστε περισσότερο στο enterprise» κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι η Kaspersky έχει παρουσία σε πάνω από 200 χώρες, ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια, απασχολεί 5.000 εργαζόμενους καλύπτοντας τις ανάγκες περισσότερων από 220.000 πελατών. Ο τζίρος για το 2023 άγγιξε τα 721 εκατ. δολάρια, ενώ κατάφερε να προστατέψει πάνω από 1 δις συσκευές. Διατηρεί δε στενή συνεργασία με εποπτικές και διωκτικές αρχές, όπως η Interpol, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων.