«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει την καταβολή της δόσης της 5ης Ιουνίου»
- 26/05/2015, 17:16
- SHARE
Συνεδριάζει αύριο το Brussels Group, το οποίο σήμερα έχει τηλεδιάσκεψη.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αποφύγει να αποπληρώσει την 5η Ιουνίου τη δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία δίχως να κηρύξει στάση πληρωμών, εάν ομαδοποιήσει όλα τα ποσά που εκκρεμούν να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και τα καταβάλει στα τέλη του μήνα, δήλωσαν σήμερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.
“Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης προσκείμενος στις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας. Ένας δεύτερος αξιωματούχος προσκείμενος στις συνομιλίες δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα.
“Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και (η Αθήνα) θα μπορούσε να πει ότι έτσι θέλει να γίνει και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει ότι είναι εντάξει με αυτό”, δήλωσε ο πρώτος μη κατονομαζόμενος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όμως οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο στρατήγημα μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.
“Επομένως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά εάν δεν υπάρξει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την πληρωμή (στο ΔΝΤ) καθ’ ολοκληρίαν, αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες”, εξήγησε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερς.
“Ο κόσμος θα μπορούσε να θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη των καταθέσεών του και ποιος ξέρει τι θα αναγκαζόταν να κάνει η Ελλάδα”, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ακόμη, οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να είπαν πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη.
Εξήγησαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο καλείται να παρουσιάσει η Αθήνα.
Η ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί ένα ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα κυμαίνεται από το 1,0% ως το 1,5% του ΑΕΠ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το επιτύχει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν είναι επαρκής.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας απασχολούν εκτενώς σήμερα τις εξειδικευμένες στα ευρωπαϊκές θέματα ιστοσελίδες.
Ειδικότερα η Politico επισημαίνει ότι αποτελεί πλέον ρουτίνα για τους Έλληνες πολιτικούς να εμφανίζονται στην ελληνική τηλεόραση υποστηρίζοντας ότι οι πιστωτές της χώρας δεν θα πληρωθούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή τη φορά «το εννοούν πραγματικά». Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις δηλώσεις των υπουργών Εσωτερικών Νίκου Βούτση και Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και στις προειδοποιήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη περί πιθανότητας επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, αμφισβητεί την ορθότητα της δήλωσης Βαρουφάκη στο BBC ότι οι Έλληνες έχουν διανύσεις τα τρία τέταρτα του δρόμου και πως οι πιστωτές πρέπει να διανύσουν μόνο το ένα τέταρτο.
Η Politico υπενθυμίζει ότι οι πιστωτές έχουν ήδη «χαλαρώσει» κάποιους από τους στόχους τους, ιδίως όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν εμφανίζονται ευέλικτοι ως προς την άρση προηγούμενων μέτρων λιτότητας (π.χ. αύξηση κατώτατου μισθού και διατήρηση εργασιακού καθεστώτος), θέματα που αποτελούν την καρδιά των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως σύμφωνα με τη Μιράντα Ξαφά (πρώην στέλεχος του ΔΝΤ), το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι η λιτότητα, αλλά το γεγονός ότι «κανείς δεν θέλει να αγοράσει ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες». Στο ίδιο κλίμα, όπως επισημαίνεται, ο καθηγητής Οικονομικών Γιώργος Μπήτρος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στη νέα οικονομική πραγματικότητα ήδη από τη δεκαετία του ’70. Ο ακαδημαϊκός Αριστείδης Χατζής προσθέτει ότι το βασικό δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι κοινωνικές δαπάνες (42% των κρατικών δαπανών).
«Ο Τσίπρας καλείται να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα της Europolitics σχετικό με τη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα στη Ρίγα. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις συναντήσεις Τσίπρα με Ολάντ, Μέρκελ και Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου της Ρίγα επισημαίνοντας ότι ενώ η πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν να ζητήσει από τους πιστωτές τη χαλάρωση ορισμένων απαιτήσεων, εκείνοι τον «επανέφεραν στην τάξη», ζητώντας του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής παρότρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να ασχοληθεί με το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και υπηρεσιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ