Η Ελλάδα βάζει τα … “γυαλιά” στην προσέγγιση Αμερικανών τουριστών
- 03/09/2021, 16:48
- SHARE
Έχουμε συνηθίσει να φιγουράρουμε πρώτοι σε κατάταξη σε παγκόσμιες λίστες για τις απογοητευτικές μας επιδόσεις ή τη μη συμμόρφωσή μας στην εφαρμογή κάποιου κανόνα. Η δεκαετής οικονομική ύφεση ήταν αρκετή για να μας κολλήσει τη “ρετσινιά” του απείθαρχου λαού που αρνείται να υιοθετήσει τους κανόνες του Κράτους και να συμβαδίσει ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα τα πράγματα έχουν αρχίσει να παίρνουν διαφορετική τροπή. Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας, αλλά και το σταδιακό “νοικοκύρεμα” των οικονομικών μας εκκρεμοτήτων έχουν διαμορφώσει μια ιδιαιτέρως θετική εικόνα της Ελλάδας στα διεθνή ΜΜΕ. Η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και δείχνει επιτέλους τη δυναμική που κρύβει μέσα της.
Στο μέτωπο του τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας που στηρίζει το ελληνικό ΑΕΠ, ήρθε μια διάκριση που μας κάνει ιδιαιτέρως περήφανους. Στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο ASTA Global Convention 2021, που διεξήχθη 23-25 Αυγούστου στο Σικάγο, η Ελλάδα και η Κύπρος τιμήθηκαν με το βραβείο της ASTA (American Society of Travel Advisors) ως το Chapter της χρονιάς για 2021 καταγράφοντας τις υψηλότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ελλάδα και η ASTA, έχουν διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Για την ιστορία, το Παγκόσμιο Συνέδριο της ASTA πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 1967, το Διεθνές Συνέδριο το 1987 και πρόσφατα έλαβε χώρα η Έκθεση Προορισμών της ASTA σε συνδυασμό με έναν ικανό αριθμό εκπαιδευτικών Fam Trips. Μάλιστα, όταν οι ΗΠΑ έθεσαν ταξιδιωτική οδηγία κατά της Ελλάδας, μετά την αεροπειρατεία της TWA το 1985, η ASTA έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άρση της οδηγίας αυτής.
Η αγορά με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική τουριστική αγορά, καθώς οι Αμερικάνοι πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη. Με άλλα λόγια, διακρίνονται για τη διάθεσή τους να ξοδέψουν χρήματα προκειμένου να πάρουν μια γεύση από την τοπική τη γαστρονομία και τη νυχτερινή ζωή, να δουν από κοντά αρχαιολογικούς χώρους και να επισκεφτούν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία στα οποία συχνάζουν οι ντόπιοι. Απέχουν πολύ από το μοντέλο του ταξιδιώτη που κινείται στη λογική του all inclusive και δεν στηρίζει τις τοπικές οικονομίες.
Συνολικά, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες στην Ελλάδα έφτασαν το 2019 (το 2020 η αμερικανική αγορά ήταν ουσιαστικά κλειστή) το 1,179 εκατ. (+7,4% από το 2018), ενώ οι εισπράξεις ήταν στο 1,19 δις ευρώ (+14,3%), με μέση κατά κεφαλή δαπάνη στα 1.008 ευρώ, κατά πολύ υψηλότερη έναντι του μέσου όρο όλων των επισκεπτών της χώρας που είναι στα 564 ευρώ.
«Εννιά πτήσεις από την Αθήνα για 4 πόλεις κλειδιά της Αμερικής, μεταξύ των οποίων, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο και Φιλαδέλφεια συνιστά άλμα προόδου. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί ένα τέτοιο άνοιγμα στην αμερικανική αγορά. Ελπίζουμε, τόσο η Emirates, όσο και η Delta airlines να διατηρήσουν τις πτήσεις τους και το χειμώνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει την έλευση 800 ατόμων ημερησίως για την Ελλάδα» τονίζει στο fortunegreece.com ο Λεωνίδας Μπαμπάνης, Πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης Ταξιδιωτικών Συμβούλων (ASTA) για την περιοχή της Ελλάδας – Κύπρου, αλλά και Πρόεδρος της North Events, διοργανώτριας εταιρείας του Greek Panorama & Virtual Greek Panorama.
Σχολιάζοντας το βραβείο που έλαβε το ελληνικό τμήμα της ASTA, ο κ. Μπαμπάνης δεν κρύβει τη χαρά του καθώς, η αναγνώριση ήρθε έχοντας ως ανταγωνισμό συνολικά 145 χώρες και συνιστά την πρώτη που έχει λάβει ποτέ η χώρα μας σε διάστημα 60 ετών!
«Είναι ένα σημαντικό βραβείο που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι το ταχέως αναπτυσσόμενο chapter της ASTA παγκοσμίως. Αυτή η τιμητική διάκριση θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό λόμπι στην Αμερική. Αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης και στόχος μας είναι να δώσουμε ειδικό βάρος στην εκπαίδευση του αμερικανικού κοινού το οποίο, δυστυχώς, γνωρίζει ως προορισμούς μόνο την Αθήνα, τη Μύκονο και την Σαντορίνη. Πλέον θα ανακαλύψει μέσα από webinars, αλλά και παρουσιάσεις που θα πραγματοποιήσουμε από κοντά μία Ελλάδα πολύ διαφορετική» λέει χαρακτηριστικά.
Αναφέρει πως, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθούν διάφορες, δια ζώσης, συναντήσεις στην αμερικανική Ήπειρο με travel agents για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο και πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουμε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ. Τηρουμένων των αναλογιών το “μαγαζί” δούλεψε ικανοποιητικά τη φετινή χρονιά, όμως το βάρος θα πρέπει να δοθεί και το 2022 στην κρουαζιέρα, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εδραιωθεί ως hub διεθνώς που θα παρακινεί τους ξένους τουρίστες να μένουν δύο με τρεις ημέρες στην Αθήνα και μετά να πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά» καταλήγει ο κ. Μπαμπάνης.
Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ (λόγω μέτρων COVID-19), το βραβείο παρέλαβε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ Βόρειας Αμερικής κ. Κώστας Χαροκόπος, ο οποίος συμμετείχε στο εν λόγω ετήσιο συνέδριο με περίπτερο και παρουσίαση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στα μέλη της ASTA, και ειδικότερα της Αθήνας, του Ρεθύμνου, της Τήνου και της Θεσσαλίας (Μετέωρα, Βόλος, Πήλιο).