Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη με την πλάτη στον τοίχο

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη με την πλάτη στον τοίχο

Πιθανό έκτακτο Eurogroup, αν όλα πάνε καλά, στις 27 Μαρτίου - Τα νέα δεδομένα μετά τις επαφές Τσίπρα. 

Προθεσμία λίγων ημερών εξασφάλισε η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει λίστα με συγκεκριμένες και κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθηθούν άμεσα.

Αυτή είναι η απόφαση της οκταμερούς, τελικά, συνάντησης των Βρυξελλών (αφού την τελευταία στιγμή προστέθηκε και ο Γεν. Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), που πετάει τη μπάλα στο ελληνικό γήπεδο.

Οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών, με τη συμμετοχή και των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών την Ευρωζώνης, Μέρκελ και Ολάντ, επαναβεβαίωσαν τα όσα είχαν πει όλες τις προηγούμενες ημέρες, ότι δηλαδή, δεν αναμένεται πολιτική απόφαση πριν τα τεχνικά κλιμάκια παραλάβουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Αθήνα, τις αξιολογήσουν και υποβάλουν έκθεση στο Eurogroup.

Αυτό θα έχει και την τελική ευθύνη των αποφάσεων, που θα ξεκλειδώσουν μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέο έκτακτο Eurogroup, αμέσως μόλις παραληφθούν οι ελληνικές προτάσεις.

Ζητούμενο, πλέον, είναι κυβέρνηση και τεχνικά κλιμάκια σε Αθήνα και Βρυξέλλες να καταλήξουν στον κατάλογο των μέτρων. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν δείξει όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι περιμένουν, μεταξύ άλλων, και μέτρα άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, δηλαδή κινήσεις που θα φέρουν έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου.

Ως τέτοια, παραθέτουν κινήσεις στο ΦΠΑ, παρεμβάσεις στις συντάξεις, επίσπευση κάποιας
ιδιωτικοποίησης, παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου. Φυσικά επιμένουν και στην κάλυψη της «τρύπας» που δημιουργείται από τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα προτείνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κατηγορώντας τους δανειστές, ότι επιχειρούν να δυναμιτίσουν τη διαπραγμάτευση, επιμένοντας σε υφεσιακά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος μετράει αντίστροφα και αμέσως μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο, θα πρέπει να αναμένεται το έκτακτο Eurogroup. Καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της…σύντομης διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού και χθες ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε κίνηση ενίσχυσης της ρευστότητας δεν αναμένεται παρά μόνο μετά από σήμα του Eurogroup.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων, για επαναφορά της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και για την καταβολή των 1,9 δις. ευρώ από τα κέρδη των τραπεζών του Ευρωσυστήματος, συνδέοντάς τα ευθέως με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Είναι προφανές, ότι η διαφορετική ερμηνεία της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου από κυβέρνηση και εταίρους συνεχίζεται, αφού η πρώτη μιλά για νέο Πρόγραμμα, ενώ οι δεύτεροι συνεχίζουν να μιλούν για ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, ακόμη και αν δηλώνουν με νόημα ότι δεν τους ενδιαφέρει πώς θα το ονομάζουν οι Έλληνες…