Η έλλειψη ρύθμισης στην τεχνητή νοημοσύνη «θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της ιστορίας»
- 17/01/2024, 16:39
- SHARE
Της Prarthana Prakash
Η επείγουσα ανάγκη ρύθμισης της ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, ψήφισε κρίσιμους κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη τον περασμένο μήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι η ισχυρή τεχνολογία που τραβάει την προσοχή όλων πρέπει να περιοριστεί.
Αντίθετα, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να συνεργαστούν εάν ελπίζουν να καταλήξουν στη «σωστή λύση», δήλωσε στους Financial Times ο Pablo Hernández de Cos, πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (BCBS) και διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Εάν δεν το κάνουν, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «αλλάξει την πορεία της ιστορίας όχι απαραίτητα προς το καλό», προειδοποίησε.
«Εάν δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε μια συντονισμένη παγκόσμια απάντηση, η πιθανότητα να βρούμε τη σωστή λύση σε αυτές τις προκλήσεις θα μειωθεί», δήλωσε ο de Cos.
Ο διοικητής μίλησε για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως παράδειγμα για το πώς η παγκόσμια συνεργασία μπορεί να βοηθήσει να γίνουν τα συστήματα πιο ισχυρά και ασφαλή.
«Το γεγονός ότι διατηρούμε αυτόν τον βαθμό συντονισμού για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, ιδίως επειδή σε άλλους τομείς δεν βλέπουμε το ίδιο και ίσως μπορούμε σε κάποιο βαθμό να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία», δήλωσε ο de Cos σε αποσπάσματα από τη συνέντευξη στους FT που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της BCBS.
Μια παρόμοια προσέγγιση με αυτή των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών αρχών θα πρέπει να εφαρμοστεί στην τεχνητή νοημοσύνη, πρότεινε ο de Cos.
«Γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να επιλυθούν οι προκλήσεις που τίθενται από θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή το κλίμα χωρίς μια κοινή διεθνή συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού χρηματοπιστωτικής επιτήρησης, προσθέτοντας ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι μόνο μια πτυχή όπου ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαχυθεί και να οδηγήσει ενδεχομένως σε αρνητικές συνέπειες.
«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι μόνο μία διάσταση, υπάρχουν πολλές άλλες δυνητικά πιο σημαντικές συνέπειες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Ζητήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας, όχι απαραίτητα για καλό», επεσήμανε ο de Cos.
Τα σχόλια του Ισπανού κυβερνήτη έρχονται λίγο πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου οι υποσχέσεις και οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης. Μερικά από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του κλάδου, όπως ο επικεφαλής επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης της Meta, Yann LeCun, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella και ο συνιδρυτής της Inflection AI, Mustafa Suleyman, θα μιλήσουν στην εκδήλωση. Η ρύθμιση της συγκεκριμένης τεχνολογίας αιχμής, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολωτικής συζήτησης σχετικά με τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να είναι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης.
Αν και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες είναι επίσης μεταξύ εκείνων που τροφοδοτούν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν θέσει τις δικές τους προστατευτικές δικλείδες, πληθώρα ειδικών έχουν ζητήσει περισσότερα μέτρα για να διασφαλισθεί ότι η τεχνολογία δεν θα χρησιμοποιείται εις βάρος της κοινωνίας. Ορισμένοι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα κακής χρήσης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές, ενώ άλλοι έχουν προτείνει τρόπους ρύθμισης της με την επίσημη καταχώριση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να τα παρακολουθούν.
Πέρυσι, μια ομάδα διακεκριμένων ειδικών της τεχνολογίας υπέγραψε μια επιστολή ζητώντας εξάμηνη παύση της ανάπτυξης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και δραματική επιτάχυνση της «ανάπτυξης συστημάτων διακυβέρνησης τεχνητής νοημοσύνης». Επίσης, συστήνουν την αντιμετώπιση της αποδιοργάνωσης που προκαλεί η τεχνολογία από κυβερνητικούς φορείς. Αν και το μορατόριουμ δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, η επιστολή πυροδότησε τη συζήτηση σχετικά με το εάν η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να επιβραδυνθεί και πώς πρέπει να συμμετάσχουν οι κυβερνήσεις.
Οι εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται στο επίκεντρο της εξάπλωσης της τεχνητής νοημοσύνης έχουν υποστηρίξει την ανάγκη για κανονισμούς ενώ θεωρούν ότι η όποια εποπτεία πρέπει να είναι «ισορροπημένη» δεδομένης της ταχέως εξελισσόμενης φύσης της τεχνολογίας.
«Πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ακαδημαϊκοί, η κοινωνία των πολιτών και η βιομηχανία θα πρέπει να συνεργαστούν για να ελαχιστοποιήσουν τους πιθανούς κινδύνους αυτής της νέας τεχνολογίας, αλλά και να μεγιστοποιήσουν τα πιθανά οφέλη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Τι γνωρίζουμε πραγματικά για την παγκόσμια οικονομία – Οι 5 κίνδυνοι που απειλούν το μέλλον μας
- Πανικός στους CEOs: Δεύτερη θητεία Τραμπ θα ήταν καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία
Πηγή: fortune.com