Η ελληνική Softomotive εξαγοράστηκε από τη Microsoft: Η επιχειρηµατική απόφαση που άλλαξε την ιστορία της

Η ελληνική Softomotive εξαγοράστηκε από τη Microsoft: Η επιχειρηµατική απόφαση που άλλαξε την ιστορία της

H μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι γεγονός. Όπως ανακοινώθηκε τη Τρίτη, η Microsoft εξαγόρασε τη Softomotive,  με το τίμημα να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

H εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδρύθηκε το 2005 από τον Μάριο Σταυρόπουλο και θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών (RPA – robotic process automation). Ο RPA, που συνιστά πλέον έναν από τους πιο περιζήτητους κλάδους στον τομέα της τεχνολογίας, αφορά λογισμικό που χρησιμοποιείται για να αυτοματοποιήσει διεργασίες που θα εκτελούσε κάποιος χρήστης / εργαζόμενος στον υπολογιστή. Πρόκειται, δηλαδή, για επαναλαμβανόμενες εργασίες, τις οποίες οι χρήστες εκτελούν αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο. Για μεγάλες εταιρείες οι επαναλαμβανόμενες αυτές εργασίες μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Συνεπώς, μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Softomotive, οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρόνο, μειώνουν το κόστος, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των εργασιών και απαλλάσσουν τους εργαζομένους από δουλειές που γίνονται με μηχανικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η εταιρεία λογισμικού άντλησε 25 εκατ. δολ. από την επενδυτική εταιρεία Grafton Capital, που συστάθηκε το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία έχει χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ακόμη και η σύνθεση του Δ.Σ. έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της εξαγοράς. Αυτό γιατί η Grafton Capital, αφού επένδυσε στην εταιρεία πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, τοποθέτησε πρόεδρο (chairman) του Δ.Σ. τον Γάλλο επιχειρηματία Guy Berruyer, που ήταν πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Sage. Η συγκεκριμένη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο του software, γεγονός που επηρέασε θετικά την επιλογή της Microsoft.

Τον Δεκέμβριο του 2018 σε συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει οι ιδρυτές της εταιρείας Μάριος Σταυρόπουλος  και Αργύρης Κανινής στο Fortune Greece αναφέρονται στην απόφαση που άλλαξε την επιχειρηματική πορεία της Softomotive.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Tο 2005 ο Μάριος Σταυρόπουλος ξεκινούσε το επιχειρηματικό ταξίδι του με ένα προϊόν το οποίο έμελλε να μπει από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 στα συστήματα ορισμένων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη. Αφετηρία του ήταν η λεγόμενη «Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διεργασιών» (Robotic Process Automation – RPA). Πρόκειται για την τεχνολογία πίσω από την αυτοματοποιημένη εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών μεγάλου όγκου τις οποίες δεν εκτελεί ο εργαζόμενος, αλλά ένα πρόγραμμα-ρομπότ. «Άρχισε σαν μια εφαρμογή desktop η οποία απευθυνόταν στον μεμονωμένο χρήστη. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης τεχνολογίας ήταν ότι, προκειμένου να πετύχει, έπρεπε να είναι εύκολη στη χρήση. Αυτό το καταφέραμε από την πρώτη ημέρα. Γι’ αυτό και μας βοηθά ακόμη και σήμερα να διαφοροποιούμαστε από τους ανταγωνιστές μας» αναφέρει στο Fortune o CEO και συνιδρυτής της εταιρείας.

Η Softomotive μπήκε στον κόσμο του RPA προτού ακόμη προστεθούν στο λεξιλόγιό μας λέξεις όπως «smartphone» ή «επαυξημένη πραγματικότητα». Μιλάμε για μια εποχή στην οποία η τεχνολογία είχε μόλις αρχίσει να ψηλαφίζει τις αρχές της Δ’ Βιομηχανικής Επανάστασης. Και έτσι, ξεκινώντας από τον παράγοντα «άτομο», μια τεχνολογία που υποσχόταν μεγαλύτερη απόδοση, χαμηλότερο κόστος και απεριόριστες προοπτικές αξιοποίησης των πραγματικών ταλέντων των εργαζόμενων έγινε το βασικό αντικείμενο μιας ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας.

«Αυτό το οποίο εμείς κάνουμε είναι λογισμικό, και ο όρος “ρομπότ” είναι ένα “δάνειο” για να το περιγράψει. Διότι το τελικό αποτέλεσμα του δικού μας λογισμικού είναι σαν να έχει καθίσει ένα ρομπότ στη θέση του εργαζόμενου και να κουνάει το ποντίκι, να πατά κουμπιά και να χειρίζεται τον υπολογιστή για τέτοιου είδους εργασίες» τονίζει ο Αργύρης Κανινής, COO και συνιδρυτής της Softomotive. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η δυναμική αυτής της τεχνολογίας εκτοξεύτηκε την τελευταία πενταετία και ο λόγος είναι απλός: «Οι εταιρείες είχαν αναθέσει τις εργασίες αυτές στους λεγόμενους Business Process Outsourcing (BPO), σε χώρες όπου το εργατικό κόστος είναι χαμηλό. Το επόμενο κύμα μετάβασης αυτών των διεργασιών ήταν τα προγράμματα-ρομπότ. Δεν εκτελούσαν μόνο πιο γρήγορα  και πιο φθηνά αυτές τις διεργασίες, αλλά και πιο αποδοτικά. Μπορούσαν να δουλεύουν 24/7, δεν έκαναν λάθη και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο. Ταυτόχρονα, το ανθρώπινο δυναμικό έφυγε από αυτού του είδους τις εργασίες και άρχισε να ασχολείται με πιο δημιουργικά πράγματα, ενισχύοντας την αξία του για την εταιρεία».

Η επιχειρηµατική απόφαση που άλλαξε την ιστορία της Softomotive

Λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 η Softomotive αποτελούσε μια κερδοφόρα επιχείρηση η οποία ανέπτυσσε διαρκώς το προϊόν της βασιζόμενη στον μεμονωμένο χρήστη. Το 2014 οι επιχειρηματικοί δρόμοι των δύο πρώην συμφοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών συναντήθηκαν, με αποτέλεσμα τη στροφή προς το B2B και μια τριετή ανάπτυξη που «έτρεχε» με ρυθμό άνω του 150% κάθε χρονιά. «Το συσσωρευμένο όφελος που είχε αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια μπορούσε πλέον να επανεπενδυθεί για να πάει η εταιρεία ένα βήμα παραπάνω και να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλους οργανισμούς» τονίζει ο Αργύρης.

Η επέκταση του πελατολογίου της και η αλματώδης ετήσια ανάπτυξη τράβηξε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Όπως παραδέχεται ο Μάριος Σταυρόπουλος, από τις αρχές του 2018 διάφορα Venture Capitals ήρθαν σε επαφή με σκοπό κάποια πιθανή χρηματοδότηση. «Αυτό ήταν κάτι το οποίο είχαμε στο μυαλό μας και μετά τις πρώτες επαφές αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε πιο σοβαρά. Ταυτόχρονα, είχε ήδη προκύψει η ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη προκειμένου να ακολουθήσουμε τις απαιτήσεις της αγοράς».

Η αναζήτηση χρηματοδότησης δεν διήρκεσε πολύ. Έπειτα από ολιγόμηνες επαφές, η Grafton Capital, με έδρα στο Λονδίνο, αποφάσισε να επενδύσει το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων στη Softomotive, αποκτώντας το μειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας και βάζοντας γερές βάσεις για επιθετική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, η δεκαετία βελτιστοποίησης της πλατφόρμας, με γνώμονα τον χρήστη, αποτέλεσε ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού. Κάτι το οποίο ο Oliver Thomas, που ηγήθηκε της επένδυσης της Grafton Capital, χαρακτήρισε στην ανακοίνωση της συμφωνίας «προϊόν παγκόσμιας κλάσης» για μια «συναρπαστική κατηγορία λογισμικού που κινείται από τη δοκιμαστική υλοποίηση προς τη μαζική ανάπτυξη».