Η έλλειψη πόρων στον ΟΗΕ θέτει σε κίνδυνο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η έλλειψη πόρων στον ΟΗΕ θέτει σε κίνδυνο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για πρωτοφανή συνέπεια του ότι ορισμένα κράτη-μέλη καθυστερούν στην πληρωμή της συνεισφοράς τους στον ΟΗΕ.

Η έλλειψη πόρων στον ΟΗΕ θέτει σε κίνδυνο το έργο επιτροπών εμπειρογνωμόνων, αρμόδιων να εποπτεύουν την εφαρμογή, από τα κράτη μέλη, διεθνών συνθηκών προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποίησαν σήμερα οι πρόεδροι των οργάνων αυτών.

“Τα ελλείμματα του προϋπολογισμού του ΟΗΕ υπονομεύουν σοβαρά το έργο οργανισμών που συστάθηκαν βάσει διεθνών πράξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, ανακοίνωσαν οι δέκα πρόεδροι των οργάνων αυτών.

Υπάρχουν εννέα μεγάλες διεθνείς συμφωνίες σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ τους η διεθνής συμφωνία για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικής διάκρισης και η διεθνής συμφωνία για τα αστικά και τα πολιτικά δικαιώματα, και ένα πρωτόκολλο μη δεσμευτικού χαρακτήρα που αναφέρεται στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων.

Αυτά τα διεθνή όργανα συνέστησαν επιτροπές ειδικών που συνεδριάζουν αρκετές φορές ετησίως για να εξετάζουν την κατάσταση στις διάφορες χώρες, όπως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ορισμένες επιτροπές επιφορτίζονται να πάρουν θέση για συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως στο θέμα των βασανιστηρίων και των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων.

“Φέτος τον Απρίλιο, οι πρόεδροι δέκα οργάνων (…) ενημερώθηκαν ότι έξι ανάμεσά τους κινδυνεύουν να δουν τις συνεδριάσεις τους να ματαιώνονται το 2019 για οικονομικούς λόγους”, όπως ανακοίνωσαν, χωρίς να δώσουν κάποια διευκρίνιση για τις συνεδριάσεις που αναμένεται να ακυρωθούν ή να αναβληθούν.

Αυτό “είναι μια πρωτοφανής συνέπεια του γεγονότος ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΟΗΕ καθυστερούν στην πληρωμή της συνεισφοράς τους στον ΟΗΕ, πρόσθεσαν.

Οι πρόεδροι των δέκα επιτροπών δηλώνουν “τη βαθιά ανησυχία τους για τις συνέπειες της ακύρωσης συνεδριάσεων”. Αναφέρουν ότι απέστειλαν επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της οποίας ηγείται η Μισέλ Μπατσελέτ, για να ζητήσουν να “βρεθεί επειγόντως” μια λύση μαζί με τα κράτη μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP