Η εμπορική συμφωνία Μ. Βρετανίας- Ιαπωνίας και οι Δροσουλίτες
- 23/09/2020, 10:16
- SHARE
Η πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία της Μ. Βρετανίας συμφωνήθηκε πριν λίγες ημέρες με την Ιαπωνία. Βέβαια θα πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών, ώστε να έχει ισχύ μετά το πέρας της «μεταβατικής περιόδου», που λήγει στο τέλος του χρόνου. Είτε υπάρξει συμφωνία, είτε όχι μεταξύ Μ.Β. και Ε.Ε.
Ας δούμε συνοπτικά τα σημαντικότερα σημεία της επικείμενης συμφωνίας:
Στο σχήμα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι εμπορικές σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας:
Οι σχέσεις με την Ιαπωνία περιλαμβάνονται στο 13 % -εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
Τελικά το μέγεθος των εμπορικών ανταλλαγών ανέρχεται στο 2% των Βρετανικών συναλλαγών και υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει το 0.07 % του Βρετανικού ΑΕΠ.
- Η συμφωνία θα είναι σε γενικές γραμμές ίδια με την συμφωνία που ισχύει μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας. Δηλαδή θα υπάρχουν μειωμένοι δασμοί μεταξύ των δυο συμβαλλομένων για προϊόντα και υπηρεσίες που ενδιαφέρουν τα δυο μέρη. Ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται για τις βρετανικές εξαγωγές κρέατος, και επεξεργασμένων διατροφικών προϊόντων. Η σημαντικότερη όμως πρόνοια της συμφωνίας αφορά στις ανάγκες των Ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών που είναι εγκατεστημένες στην Μ. Βρετανία-Nissan, Hitachi, οι οποίες προβληματίζονται για την πρόσβασή τους στην Ε.Ε. των 27 και στις ανάγκες δανειοδότησής τους μετά την 31.12.20
- Είναι φανερό ότι η προσοχή του υπουργείου εμπορίου έχει στραφεί στο να κλείσει το ταχύτερο δυνατό συμφωνίες με παλαιές κτήσεις της Αυτοκρατορίας-Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία- οι οποίες συμμετέχουν στην υπό εκκόλαψη εσωτερική αγορά των χωρών που βρέχονται από τον Ειρηνικό-TTP-. Από αυτήν έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ δεν συμμετέχει η Κίνα, αλλά συμμετέχει η Ιαπωνία.
- Επίσης είναι φανερό ότι με τις τρεις εμπορικές υπερδυνάμεις- Ε.Ε., Κίνα, ΗΠΑ- οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε και τόσο καλά.
- Με τις ΗΠΑ οι δυσκολίες είναι πολλές και κυρίως ο δισταγμός της Μ.Β. να αποδεχτεί τις απαιτήσεις των Αμερικανών για την π.χ. εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, ή χλωριωμένων κοτόπουλων. Οι δυσκολίες θα κορυφωθούν σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο Τραμπ. Η Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων κ. Πελόζι, έχει θέσει ως προϋπόθεση την διατήρηση της Ειρήνης της «Καλής Παρασκευής» με την οποία επιτεύχθηκε ο αφοπλισμός του ΙΡΑ και η συνύπαρξη Βόρεια και Νότια Ιρλανδίας. Την απειλή την επανέλαβε η πανίσχυρη Πρόεδρος με την αφορμή την πρόσφατη πρόταση Νόμου η οποία ανατρέπει στοιχεία της συμφωνίας που είχε υπογράψει ο κ. Τζόνσον με την Ε.Ε. στο νομικό κείμενο για την εμπορική συμφωνία μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.
- Με την Κίνα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η σκληρή τοποθέτηση της Μ. Βρετάνιας στο πρόβλημα του Χόνγκ Κονγκ δύσκολα ξεπερνιέται.
- Με την Ε.Ε. τέλος, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες ελπίδες για σύναψη εμπορικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το διαζύγιο δεν θα είναι κοινή συναινέσει.
Ούτως ή άλλως οι εμπορικές συμφωνίες εν γένει απαιτούν πολύ χρόνο για να εφαρμοστούν. Και επί πλέον με την Ε.Ε. υπάρχουν διαφωνίες ριζικές, Στην ουσία οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο μια και έχουν «κολλήσει».
Πριν την πανδημία είχαν υπολογιστεί οι απώλειες των συμβαλλομένων σε πολλά δις. Σήμερα η οικονομική κατάσταση της Μ.Β. έχει ξεφύγει και από άποψη ύφεσης.
Και από άποψη χρέους-100,9% του ΑΕΠ– ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού.
Και στην Ένωση τα οικονομικά είναι δύσκολα, πλην όμως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο για την τόνωση της οικονομίας των 27 αποδείχτηκε ότι η «μοναξιά» σε καιρούς χαλεπούς είναι αβάσταχτη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία με την Ιαπωνία είναι σαν τους Δροσουλίτες. Τους βλέπεις μεν στον ορίζοντα, αλλά δεν τους πιάνεις. Κι έτσι το μόνο όπλο που μένει είναι η υποτίμηση του νομίσματος, που όμως θα την πληρώσουν οι μη έχοντες και οι κυρίως οι ψηφοφόροι της Βόρειας Αγγλίας που εγκατέλειψαν τους Εργατικούς μαζικά.
Σε ότι αφορά την Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που συναλλάσσεται εμπορικά με την Μ.Β. πιστεύουμε ότι έχει γίνει προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση. Οι εισαγωγικές επιχειρήσεις θα βελτιώσουν την θέση τους μια και Βρετανική λίρα προβλέπεται ότι θα υποτιμηθεί και άλλο έναντι του Ευρώ. Για τον ίδιο λόγο οι εξαγωγές θα μειωθούν, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο θα είναι δυσμενέστερο από σήμερα λόγω της αναμενόμενης μείωσης του τουρισμού. Ιδιαίτερα ο εφοπλιστικός κλάδος θα βρεθεί σε μια περίοδο στρατηγικών αποφάσεων σε σχέση με τις επιλογές τους.