Η επαυξημένη πραγματικότητα στη «φαρέτρα» των επιχειρήσεων
- 16/06/2020, 17:00
- SHARE
Η μείωση των λειτουργικών εξόδων, η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και η ελαχιστοποίηση του χρόνου που απαιτείται για να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα, είναι θέματα τα οποία απασχολούν καθημερινά τις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι πιο “έξυπνες” φροντίζουν ώστε να επενδύουν στην τεχνολογία προκειμένου να έχουν περισσότερα αποτελεσματικά εργαλεία που να τους λύνουν τα «χέρια».
Αν στο παρελθόν η επαυξημένη πραγματικότητα ήταν μέρος σεναρίου μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, σήμερα έχει πλήρως ενσωματωθεί στον κόσμο των επιχειρήσεων και η αξιοποίησή της δεν είναι προνόμιο μόνο των μεγάλων παικτών της αγοράς.
Βλέποντας τη μεταστροφή στις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων, η Team Viewer, ήδη από το 2018 μπήκε δυναμικά στο κομμάτι της επαυξημένης πραγματικότητας μέσω του Team Viewer Pilot που αποτελεί και το πιο πρόσφατο προϊόν της. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2 δισεκατομμύρια εγκαταστάσεις σε περισσότερες από 200 χώρες ενώ οι ενεργές συσκευές ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια.
«Στραφήκαμε σε αυτό το προϊόν καθώς είδαμε ότι την τελευταία δεκαετία αλλάζουν πολύ τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα παρατηρήσαμε έλλειψη σε key experts, η γενιά των baby boomers αποσύρεται σταδιακά και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ψηφιοποίηση των υποδομών» ανέφερε ο Bhaskar Mitra, Global Marketing Manager της Team Viewer σε διαδικτυακή ενημέρωση που παραχώρησε σε Έλληνες δημοσιογράφους.
Τόνισε πως πολλές επιχειρήσεις υιοθετούν μοντέλα τα οποία στηρίζονται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών και πως οι εκτιμήσεις για τον τομέα του MRO ( Maintenance, repair and operations), συγκλίνουν στο ότι μέχρι το 2025 το μέγεθος της εν λόγω αγοράς θα αγγίζει τα 100 δισ. δολάρια.
Πώς λειτουργεί
Τα οφέλη των υπηρεσιών επαυξημένης πραγματικότητας είναι πολλά και μπορούν να εφαρμοστούν στο κομμάτι της συντήρησης, στον τομέα των υπηρεσιών, της εκπαίδευσης, αλλά και της επίβλεψης.
«Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα δεν χρειάζεται να επιστρέψεις στο γραφείο για να το λύσεις. Συνδέεσαι live με τον remote expert και προχωράς απευθείας την διαδικασία χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σε πολλές περιπτώσεις μπορείς να καθοδηγήσεις τον πελάτη έτσι ώστε να πραγματοποιήσει μία επίλυση πρώτου βαθμού του προβλήματος και μετά να επέμβεις εσύ».
Μείωση κόστους, γρηγορότερη επίλυση προβλημάτων, βελτίωση της διαδικασίας, ασφάλεια και αξιοπιστία, είναι στοιχεία που εξασφαλίζει η τεχνολογία που επιστρατεύει την επαυξημένη πραγματικότητα. Όσο για την εφαρμογή της, μπορεί να γίνει σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, μεταξύ των οποίων, μεταποίηση, logistics, κατασκευές κ.α.
Ο κ. Mitra σε ένα live demo προσπάθησε να δώσει μια γεύση της διαδικασίας που ακολουθείται. Τα δύο μέρη μοιράζονται από κοινού μια κάμερα και κατά τη διάρκεια του video session μπορούν, ενόσω μιλάνε και δείχνουν τη βλάβη, να παγώσουν την εικόνα, να ανταλλάσσουν μηνύματα και αρχεία, αλλά και να κάνουν καταγραφή του βίντεο για να μπορούν στο μέλλον να το χρησιμοποιήσουν ως εκπαιδευτικό υλικό. Επίσης επιτρέπεται το Optical text recognition και το Optical character recognition.
«Ο χρήστης μπορεί να μαρκάρει real time τα αντικείμενα που δείχνει και να γράψει ένα κείμενο έτσι ώστε να δώσει τις σωστές πληροφορίες στο συνεργάτη του και την πλήρη εικόνα του προβλήματος που αντιμετωπίζει» πρόσθεσε ο κ. Mitra.
Δωρεάν χρήση για ιδιώτες
Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι συμβατή με Windows, Apple, Android, και ios, ενώ επιτρέπει τη σύνδεση με έξυπνα γυαλιά και με wearable headsets. Το προϊόν υποστηρίζεται σε περισσότερες από 30 γλώσσες και είναι νούμερο ένα στο κομμάτι του Remote Support. Ο κ. Mitra ανέφερε μάλιστα πως μια εταιρεία κάνοντας χρήση του Team Viewer Pilot μπορεί να εξοικονομήσει έως και 10.000 δολάρια το μήνα.
Ξεκαθάρισε πως η Team Viewer αποτελεί μία εταιρεία κατασκευής λογισμικού και δεν την ενδιαφέρει να μπει στο κομμάτι του εξοπλισμού, ούτε να αποκτήσει φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Αποκάλυψε δε πως υπάρχουν αρκετές ελληνικές εταιρείες με τις οποίες βρίσκεται σε συζητήσεις, οι οποίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τις εταιρείες, χρήση μπορεί να γίνει και από ιδιώτες και μάλιστα δωρεάν. Αρκεί ο χρήστης να κατεβάσει την εφαρμογή και να την ενεργοποιήσει. Ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε ήταν η αξιοποίηση της εφαρμογής από ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν στην λογική της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίοι μπορούσαν να δείξουν τους χώρους του προς ενοικίαση σπιτιού στους επίδοξους πελάτες και να τους εξηγήσουν πώς να χρησιμοποιούν τις οικιακές συσκευές.
«Είναι ένα προϊόν το οποίο βρίσκεται σε ανάπτυξη κάθε μήνα. Θα είναι εντυπωσιακό το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά τα επόμενα χρόνια όπου ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις θα κάνουν χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών» κατέληξε ο κ. Mitra.