Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης: Πώς οι νέες AI εφαρμογές αλλάζουν το επιχειρείν και τον… κόσμο

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης: Πώς οι νέες AI εφαρμογές αλλάζουν το επιχειρείν και τον… κόσμο
Artificial intelligence, conceptual illustration. (Photo by VICTOR de SCHWANBERG/SCIENCE PHO / VSC / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Κατά κύματα νέες εταιρείες σαγηνεύουν χρήστες με προϊόντα που κάνουν την εργασία ευκολότερη…

Είναι κοινός τόπος στην τεχνολογία ότι κάθε νέα υπολογιστική πλατφόρμα ανοίγει τον δρόμο για μια εντελώς νέα γενιά εταιρειών. Η εποχή του client-server που απογειώθηκε τη δεκαετία του 1990 έφερε εταιρείες όπως η Oracle και η SAP, ενώ το cloud computing γέννησε τη Salesforce και πολλές άλλες εταιρείες.

Σήμερα, τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα φαίνεται να αποτελούν την επόμενη πλατφόρμα που θα τροφοδοτήσει άλλο ένα επιχειρηματικό κύμα. Με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AI) να είναι άμεσα διαθέσιμη από εταιρείες όπως η OpenAI και η Anthropic, καταιγισμός από «έξυπνες εφαρμογές» έχει κάνει την εμφάνισή του. Ο ρυθμός με τον οποίο μερικές από αυτές κερδίζουν χρήστες και οι θεαματικά αυξανόμενες αποτιμήσεις τους δίνουν νέα ρεκόρ στον κόσμο του λογισμικού.

Ανάμεσα στις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις είναι βοηθοί προγραμματισμού, όπως το Cursor. Ο ιδιοκτήτης του φέρεται να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση ενός επενδυτικού γύρου που θα του αποδώσει αποτίμηση 10 δισ. δολαρίων — μόλις τρεις μήνες αφού είχε συγκεντρώσει κεφάλαια με αποτίμηση 2,5 δισ. δολαρίων. Τα εργαλεία προγραμματισμού και άλλες AI εφαρμογές ηγούνται της τάσης, αλλά πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις στοχεύουν σχεδόν σε κάθε πτυχή της εργασίας γραφείου.

Οι εφαρμογές αυτές περιλαμβάνουν εργαλεία για τη δημιουργία και επεξεργασία περιεχομένου και ψηφιακών μέσων, καθώς και εφαρμογές που διευκολύνουν σε βάθος έρευνα. Ο Tomasz Tunguz, επενδυτής στη Theory Ventures, αναφέρει ότι πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται πως, αν δεν μάθουν να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία, θα χάσουν δεξιότητες που σύντομα θα θεωρούνται απαραίτητες στην αγορά εργασίας.

Μερικές εφαρμογές καταγράφουν εντυπωσιακά γρήγορα αποτελέσματα. Η Mercor, η οποία χρησιμοποιεί έναν AI agent για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων αξιολόγησης υποψηφίων, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι τα ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδά της (ARR) έφτασαν τα 50 εκατ. δολάρια σε λιγότερο από δύο χρόνια από την ίδρυσή της. Συγκριτικά, η Salesforce χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να φτάσει το ίδιο επίπεδο εσόδων. Άλλες εταιρείες σημειώνουν ακόμη πιο εκρηκτική ανάπτυξη: Η Loveable.dev, μια σουηδική εταιρεία που βοηθάχρήστες να δημιουργούν ιστότοπους, ανακοίνωσε ότι το ARR της έφτασε τα 17 εκατ. δολάρια μόλις τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία της. Αντίστοιχα, η Bolt.new δήλωσε ότι έφτασε από μηδέν στα 20 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθώς αυτές οι εταιρείες απογειώνονται, αντιμετωπίζουν προκλήσεις παρόμοιες με εκείνες που είχαν οι προηγούμενες γενιές λογισμικού, αλλά και νέες. Μία από τις βασικές δυσκολίες είναι να μετατρέψουν ένα AI εργαλείο που εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία σε έναν αναπόσπαστο πυλώνα του λογισμικού των πελατών τους. Αυτό απαιτεί την αυτοματοποίηση περισσότερων σταδίων της διαδικασίας, ώστε οι AI πράκτορες να μπορούν να διαχειρίζονται ολόκληρη τη ροή εργασίας. Ωστόσο, σε αυτόν τον αγώνα, ανταγωνίζονται τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft, η Salesforce και η Adobe, οι οποίοι διαθέτουν τις δικές τους AI λύσεις και ισχυρές σχέσεις με επιχειρήσεις.

Στην πρώιμη εποχή του cloud, οι νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν πλεονέκτημα έναντι των παλαιότερων παικτών, καθώς οι τελευταίοι ήταν δεσμευμένοι σε παλαιότερα μοντέλα διανομής τεχνολογίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Byron Deeter, επενδυτή στη Bessemer Venture Partners, η εποχή του AI λογισμικού είναι περισσότερο μια επέκταση του cloud computing παρά μια εντελώς νέα υπολογιστική πλατφόρμα. Αυτό περιορίζει τον διαταρακτικό της αντίκτυπο.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αυτής της νέας γενιάς AI εφαρμογών είναι η εκρηκτική τους ανάπτυξη, που τις κάνει να μοιάζουν περισσότερο με καταναλωτικές εφαρμογές παρά με παραδοσιακό επιχειρηματικό λογισμικό. Δεν είναι ακόμη σαφές αν θα διατηρήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς ωριμάζουν, δεδομένου ότι ενδέχεται να εμφανίσουν υψηλότερα ποσοστά απώλειας πελατών από ό,τι συνήθως παρατηρείται στο επιχειρηματικό λογισμικό.

Το χρηματοοικονομικό τους προφίλ διαφέρει επίσης. Οι εταιρείες που βασίζονται σε AI έχουν σημαντικό κόστος πωληθέντων αγαθών, καθώς πληρώνουν τέλη χρήσης στα LLMs (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα) κάθε φορά που χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες τους. Πολλές επιλέγουν να απορροφήσουν αυτό το κόστος, στοιχηματίζοντας ότι τα τέλη χρήσης των LLMs θα συνεχίσουν να μειώνονται. Για παράδειγμα, το Cursor επιτρέπει στους πελάτες να πραγματοποιούν 500 κλήσεις τον μήνα με συνδρομή 20 δολαρίων, ένα ποσό που πιθανότατα του αφήνει μικρό περιθώριο κέρδους αν πληρώνει πλήρεις χρεώσεις χρήσης.

Ο Peter Diamandis, μελλοντολόγος και επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων, συγκρίνει τις τεράστιες επενδύσεις στα LLMs με την υπερβολική επένδυση σε δίκτυα επικοινωνίας στις αρχές του διαδικτύου, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τότε, όπως και τώρα, οι εταιρείες που χτίζουν την υποδομή θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές και να παλέψουν για απόδοση, δίνοντας την ευκαιρία στους κατασκευαστές εφαρμογών να επωφεληθούν.

Η εκρηκτική άνοδος των τεχνολογικών αποτιμήσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 κατέληξε στην κατάρρευση της φούσκας των dotcom. Αυτή τη φορά, ορισμένες από τις AI εφαρμογές παράγουν ήδη σημαντικά έσοδα — κάτι που, ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας φούσκας, καθώς οι προσδοκίες γύρω από την AI συνεχώς αυξάνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: