Η επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού ξεκινά από την Αθήνα
- 03/06/2021, 17:00
- SHARE
Στην Αθήνα, από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου 2021, διεξάγεται η 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), με 16 Υπουργούς από τη Γηραιά Ήπειρο να δίνουν το παρών, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ και υπογραμμίζει τη κρισιμότητα του να δοθούν άμεσες λύσεις για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.
Μέσα από τις ζυμώσεις που θα προκύψουν, ο απώτερος στόχος είναι οι χαράσσοντες την τουριστική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών να καθορίσουν το μέλλον του τουρισμού, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές, και κοινά πρωτόκολλα, έχοντας στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάκαμψη του κλάδου, με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο.
«Η Ευρώπη θα είναι η πρώτη περιοχή που θα ανακάμψει τουριστικά από την πανδημία και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ηγούνται αυτής της ανάκαμψης χάρη στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει. Το πλάνο μας να ανοίξουμε από τους πρώτους έχει αποδειχθεί στέρεο και αποτελεσματικό. Παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και σε αυτό βοήθησαν πολύ τα self tests, χάρη στα οποία εντοπίζεται το 50% που είναι φορείς του ιού» ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι.
Τα πρώτα δείγματα για την Ελλάδα είναι θετικά με τον Υπουργό Τουρισμού να κάνει λόγο για πολύ καλές επιδόσεις από την αγορά της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας που επιλέγουν Ελλάδα για τις διακοπές τους, ενώ αγορές όπως η Ρωσία και η γειτονική Ιταλία τώρα αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον τους.
«Οι χώρες αλλάζουν διαρκώς χρώμα και λίστα. Τα πράγματα είναι ρευστά. Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύ δουλειά στα παρασκήνια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από όταν πραγματοποίησα το ταξίδι μου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δεδομένα και τα έχουμε στείλει στους αρμόδιους φορείς. Ελπίζουμε ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις».
Απαντώντας σε εκείνους που έσπευσαν να κατηγορήσουν το Υπουργείο αναφορικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει τη φετινή σεζόν, ο κ. Θεοχάρης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως “ ο τουριστικός κλάδος και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και συνεργασία από όλα τα κράτη μέλη”.
«Δυστυχώς πολλοί υπουργοί άλλων κρατών ήταν κοντόφθαλμοι και σε αρκετές περιπτώσεις κυριάρχησε ο φόβος όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για το ψηφιακό διαβατήριο. Θα ήθελα να δω περισσότερες πολιτικές μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Εμείς το κάναμε αυτό από την πρώτη μέρα. Παραδειγματιζόμασταν από το τι συνέβαινε σε άλλες χώρες και δρούσαμε ανάλογα».
Το βάρος πέφτει τώρα στα ταξίδια που θα ακολουθήσουν σε Σκανδιναβία και Ολλανδία, προκειμένου σε αυτές τις αγορές να γίνει επικοινωνιακό boost για να προωθηθεί ο προορισμός Ελλάδα, έστω και για last minute κρατήσεις.
Δεν πρέπει να βάζουμε περισσότερα εμπόδια
Το μήνυμα ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει ξανά χωρίς όμως να πέφτει πάνω σε εμπόδια που δυσχεραίνουν την εμπειρία του ταξιδιού θέλησε να περάσει ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι.
«Ακόμη και αν όλες οι χώρες ανοίξουν τα σύνορα, αν επιβάλλεται η καραντίνα ο ταξιδιώτης θα το σκεφτεί διπλά να ταξιδέψει. Δεν υπάρχει νόημα να εφαρμόζεται αυτό το μέτρο σε κάποιον που έχει εμβολιαστεί και έχει αρνητικό τεστ . Η πρακτική του να μπαίνει δυο εβδομάδες σε καραντίνα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Να επιμηκύνουμε επίσης τον χρόνο των PCR test. Γιατί να είναι 72 ώρες και όχι παραπάνω; Όλα αυτά είναι θέμα διαχείρισης ρίσκου» ανέφερε ο κ. Πολολικασβίλι.
Όπως είπε, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η ζωή των τουριστών, δημιουργήθηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πώς δεν αποτελεί τη μόνη λύση για να ταξιδέψει κανείς, αλλά ένα έξτρα χρήσιμο εργαλείο που θα έχει στα χέρια του.
Παραδέχτηκε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακόμα τα εργαλεία διοχέτευσης εμβολίων σε όλες τις χώρες και πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή πλεύσης και να ξεπεραστεί άμεσα το πρόβλημα.
«Δεν είναι εύκολη διαδικασία το να σπάσουν τα τείχη με την Αμερική, την Κίνα το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. Είναι πολλοί οι βασικοί παίχτες και οι υπουργοί που εμπλέκονται στο να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις. Την ίδια ώρα, ακούγονται διαρκώς διαφορετικές απόψεις από την επιστημονική κοινότητα που οδηγούν καθημερινά σε υιοθέτηση διαφορετικών πολιτικών ανά χώρα. Εργαζόμαστε ώστε να υπάρξουν κοινοί κανόνες. Πρέπει να ανοίξουμε. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και σίγουρα το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Δεν χρειάζεται να δυσκολεύουμε παραπάνω τη ζωή μας» κατέληξε.