Η επίδραση Λεπέν στη Γαλλία: Τα φαινόμενα ρατσισμού αυξήθηκαν έως 284% το 2023

Η επίδραση Λεπέν στη Γαλλία: Τα φαινόμενα ρατσισμού αυξήθηκαν έως 284% το 2023
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 51%από τον γενικό πληθυσμό δεν αισθάνεται πλέον σαν στο σπίτι του στη Γαλλία.

Την κατακόρυφη αύξηση όλων των τύπων ρατσισμού στη Γαλλία για το 2023 καταγράφει έκθεση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας (CNCDH), εν μέσω της ανόδους του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, με τα στοιχεία να έρχονται λίγες μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, κατεβαίνοντας με μια πλατφόρμα που προτείνει τον περιορισμό των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Γαλλία, κάτι που σύμφωνα με το CNCDH έρχεται σε «μετωπική αντίθεση με τις αρχές της ισότητας, της αδελφοσύνης και της ελευθερίας» που κατοχυρώνονται στο γαλλικό σύνταγμα και θα ενθαρρύνει τις ρατσιστικές απόψεις.

Παράλληλα, η έκθεση κάνει αναφορά στις πολιτικές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μετανάστευση και στο αποτύπωμα που έχει στη γαλλική κοινωνία ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το έτος 2023 χαρακτηρίστηκε από μια έντονη πρόοδο στην απόρριψη του Άλλου, είτε σε απόψεις είτε σε πράξεις. Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση πυροδοτεί τακτικά (αντισημιτικές) πράξεις, οι οποίες κορυφώνονται σε σχέση με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός στα παλαιστινιακά εδάφη. Όμως το επίπεδο αυτό είναι πρωτοφανές» ανέφερε η CNCDH.

«Ο μεταναστευτικός νόμος που προτάθηκε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2023 και περιείχε απόηχους (της ιδέας του RN) της “εθνικής προτίμησης” και οι συζητήσεις γύρω από αυτόν ενίσχυσαν αυτή την ξενοφοβική τάση» προστίθεται στην έκθεση.

Οι αριθμοί

  • Οι αναφορές για αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές πράξεις αυξήθηκαν κατά 284% και 29% αντίστοιχα, ενώ άλλα είδη ρατσιστικών πράξεων αυξήθηκαν κατά 21%.
  • Το 51% των ερωτηθέντων από τον γενικό πληθυσμό δεν αισθάνεται πλέον σαν στο σπίτι του στη Γαλλία, σε σύγκριση με το 43% των Γάλλων πολιτών το 2022, γεγονός που οι συντάκτες της έκθεσης συνδέουν με την απόρριψη της μετανάστευσης. Το συναίσθημα αυτό αυξάνεται στο 91% μεταξύ των υποστηρικτών του RN.
  • Το 43% των Γάλλων κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η ανασφάλεια οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση, σε σύγκριση με το 83% των υποστηρικτών του RN.
  • Το 69% δεν υποστηρίζει την ιδέα της «εθνικής προτίμησης» του RN, σύμφωνα με την οποία οι Γάλλοι θα πρέπει να προτιμώνται για θέσεις εργασίας, επιδόματα και στέγαση έναντι των αλλοδαπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: