Η επίδραση της μετάλλαξης Δέλτα στις χρηματιστηριακές αγορές μέχρι σήμερα
- 20/07/2021, 17:31
- SHARE
των Lee Cliford & Nicolas Rapp
Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί χάος στις αγορές.
Η ραγδαία άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς στις ΗΠΑ που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο – και έχει ωθήσει την αγορά προς τα πάνω με το εκπληκτικό ποσοστό του 83% σε σχέση με ένα χρόνο πριν – βρήκε το πρώτο της σοβαρό εμπόδιο. Και πολλοί κατηγορούν την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού για το κύμα πωλήσεων μετοχών.
Το πρώτο κρούσμα Δέλτα καταγράφηκε στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αναδείχθηκε στο πιο κοινό στέλεχος. Όπως αναφέρουν οι Erika Fry και Nicolas Rapp του Fortune, σύμφωνα με το CDC, το οποίο βασίζεται σε δεδομένα γονιδιωματικής επιτήρησης που αναφέρθηκαν μέχρι τις 3 Ιουλίου: «Το 51,7% των νέων κρουσμάτων COVID εκτιμάται ότι προκλήθηκαν από το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, από το 30,4% που ήταν την προηγούμενη περίοδο δύο εβδομάδων».
Η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ως επί το πλείστον κινείτο ανοδικά – με εξαίρεση μερικές βουτιές – άρχισε να αμφιταλαντεύεται στις αρχές Ιουλίου και υπέστη αρκετές ημέρες απωλειών την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη μετάλλαξη, γράφοντας στο Twitter: «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Αυτό εξελίσσεται σε πανδημία των ανεμβολίαστων».
Όλο αυτό το παρασκήνιο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια φρικτή ημέρα συναλλαγών τη Δευτέρα, με τον δείκτη Dow να ολοκληρώνει την ημέρα καταγράφοντας πτώση 726 μονάδων ή 2,1%, καθιστώντας την τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών του έτους. Συνολικά, από το υψηλό 52 εβδομάδων των 35.091,56 μονάδων ο Dow έχει υποχωρήσει κατά περίπου 3,2%. Και ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 3,1% από το υψηλό του Ιουλίου στις 4.393,68 μονάδες.
Τούτου λεχθέντος, αυτά τα υψηλά τοποθετούσαν τις μετοχές σε αποτιμήσεις που ήταν δύσκολο να γίνουν κατανοητές. Όπως έγραψε ο Shawn Tully του Fortune την περασμένη εβδομάδα, «Ένας πολύ σεβαστός δείκτης αποτίμησης που αναπτύχθηκε από τον οικονομολόγο του Yale και νομπελίστα Robert Shiller έφτασε σε ένα σημείο που δείχνει ότι ο S&P 500 είναι τώρα πιο ακριβός απ’ ό,τι στο 96% όλων των τριμήνων των τελευταίων 141 ετών. Για να το θέσουμε διαφορετικά, οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης υπήρξαν τόσο ακριβές μόνο το 4% του χρόνου στην καταγεγραμμένη ιστορία των αγορών μετοχών».
Το αν αυτό το σημείο σηματοδοτεί μια ευρύτερη επιβράδυνση της αγοράς ή είναι απλώς μια αναπόφευκτη βουτιά που όμως δεν θα έχει κάποια συνέπεια στη συνολική εικόνα ανόδου μένει να φανεί. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της LPL, Jeff Buchbinder, στο Fortune, «δεδομένου ότι δεν έχει σημειωθεί καμία υποχώρηση κατά 5% για τον S&P 500 από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, οφείλουμε να περιμένουμε κάποια μεταβλητότητα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 90% από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου του 2020».
Όσο για το ποιοι τομείς τα πήγαν καλύτερα και ποιοι χειρότερα; Οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές αναψυχής και ταξιδιών (αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, μετοχές εταιρειών κρουαζιέρας) και στράφηκαν σε κάποια γνωστά ονόματα της περιόδου της πανδημίας, όπως η Peloton και η Moderna, η οποία έλαβε ώθηση από την είδηση ότι εντάσσεται στον S&P 500.
Και υπάρχει και ένα τελευταίο όνομα που δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την …οργή της μετάλλαξης Δέλτα τη Δευτέρα: Η μετοχή της …Delta Airlines σημείωσε πτώση 4%.
Πηγή: Fortune.com