Η επίδραση των Τεμπών: Μόλις το 8% των Ελλήνων χρησιμοποιεί τρένα για μεταφορά – Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο

Η επίδραση των Τεμπών: Μόλις το 8% των Ελλήνων χρησιμοποιεί τρένα για μεταφορά – Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο
Αμαξοστοιχία του ΟΣΕ περνάει από το σημείο που εκτροχιάστηκε το intercity στα 200 μέτρα πριν τον Σιδηροδρομικό σταθμό Αδένδρου, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 14 Μαΐου 2017. Σε 75 με 100 ανέρχονται οι επιβάτες που επέβαιναν στην επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ. Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες που μεταφέρονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ένας εκ των οποίων διασωληνομένος και ένας τραυματίας που κατευθύνεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, σύμφωνα με πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο 'Αμεσης Βοήθειας της πόλης. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι άλλοι δέκα επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας είναι ελαφρά τραυματισμένοι και πρόκειται να μεταφερθούν στα νοσοκομεία. Προσπάθειες γίνονται ακόμη να απεγκλωβιστούν οι δύο μηχανικοί, ένας άντρας και μια γυναίκα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Pixel/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πιο χρησιμοποιημένο μέσο μεταφοράς για τους Έλληνες ήταν τα αστικά ΜΜΜ (48%).

Τη δραματική μείωση της χρήσης των τρένων από τους Έλληνες πολίτες ως μέσου μεταφοράς μετά από την τραγωδία των Τεμπών το 2023 υπογραμμίζουν τα ευρήματα του νέου Ευρωβαρόμετρου, σχετικά με τις μεταφορικές συνήθειες των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και η οποία «έτρεξε» στην Ελλάδα από τις 13 έως τις 3 Ιανουαρίου του 2024, μόλις το 8% των Ελλήνων χρησιμοποιήσε σιδηροδρομικές μεταφορές για τους προηγούμενους 12 μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ήταν στο 33%.

Η διαφορά στη χρήση τρένων από τους Έλληνες πολιτές συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα (Φεβρουάριος – Μάρτιος του 2019) ήταν -8%.

Πιο χρησιμοποιημένο μέσο μεταφοράς για τους Έλληνες ήταν τα αστικά ΜΜΜ (48%), ενώ ακολούθησαν οι ακτοπλοϊκές μεταφορές (30%), οι μεταφορές με λεωφορεία ή πούλμαν (24%) και οι αεροπορικές μεταφορές (21%).

Το 73% των Ελλήνων ανέφερε πως «χρησιμοποίησε τουλάχιστον ένα μέσο μεταφοράς» για την εξεταζόμενη περίοδο.

Το 73% των ερωτηθέντων στην ΕΕ δήλωσε ι ότι έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα μέσο μεταφοράς κατά τους τελευταίους 12 μήνες: (τραμ, λεωφορεία, μετρό κ.λπ.), το 33% χρησιμοποίησε τις σιδηροδρομικές μεταφορές, το 23% χρησιμοποίησε τις αεροπορικές μεταφορές, το 14% χρησιμοποίησε τις μεταφορές με πούλμαν (εκτός των τοπικών ή αστικών λεωφορείων) και το 8% χρησιμοποίησε πλοία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: