Η επίσκεψη Τσίπρα στον Ιερώνυμο, οι πέντε προτάσεις Νίμιτς και η «απόλυτη» θέση του ΝΑΤΟ
- 19/01/2018, 10:42
- SHARE
Τί συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο- ΝΑΤΟ: Χωρίς λύση στο όνομα απολείεται η ένταξη της ΠΓΔΜ.
«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκος κ. Ιερώνυμος, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή το βράδυ της Πέμπτης, με αντικείμενο το Σκοπιανό.
Ο κ. Ιερώνυμος διατύπωσε επίσης τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.
Ο πρωθυπουργός μετέβη στην Αρχιεπισκοπή αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και μάλιστα πριν ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε λόγο για «πρωτοφανή ανευθυνότητα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Τσίπρας, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.
Κατά τη συνάντηση τους, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπη, άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.
Λίγο νωρίτερα, τα ΜΜΕ των Σκοπίων αποκάλυπταν τις πέντε προτάσεις που φέρεται να έκανε στο ραντεβού της Νέας Υόρκης ο Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα πάντα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, και στις πέντε προτάσεις υπάρχει ο όρος Μακεδονία, αλλά στα σλαβικά, ενώ σε ορισμένες από αυτές δεν υπάρχει γεωγραφικός αλλά χρονικός προσδιορισμός.
1. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
2. Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
3. Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
4. Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
5. Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και και Makedonija (Skopje).
Γ.γ ΝΑΤΟ: Εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο εάν λύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, πρώτα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, το επαναλάβαμε στην Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014 και στην Βαρσοβία το 2016. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει “σχέδιο Β” για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει τρόπος να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος» ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είναι σημαντικό να έχετε φιλοδοξίες. Είναι ενθαρρυντική η αποφασιστικότητα της χώρας σας να δώσει ώθηση στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και πραγματικά έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Όμως, συγχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να είστε ρεαλιστές και να αντιληφθείτε ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με ομοφωνία και εάν ένα κράτος εμποδίσει με την ψήφο του μία απόφαση, τότε δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση. Αυτό που κάνει πιο δύσκολη την ένταξή σας, είναι να στηρίζεστε στην ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχετε επιλύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί ξανά και ξανά ότι πρέπει πρώτα να λύσετε το ζήτημα αυτό και ελπίζω ότι θα μπορέσετε να λύσετε » πρόσθεσε.
Συνεχίζονται οι διεργασίες
Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νέο κύκλο συναντήσεων. Έχει, άλλωστε, ήδη κλείσει το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο του Νταβός στις 24 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, κινητικότητα υπάρχει και ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών, καθώς αναμένονται διμερείς συναντήσεις με ομάδες εργασίας παράλληλα με την επίσημη διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς.